• Vai tu zini, kā kopt savas brilles?

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    31. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Lai brilles kalpo labi un ilgi, par tām atbilstoši jārūpējas. Kā to darīt mājās pašiem, stāsta optometriste Evija Gulbinska.
    • Briļļu lēcas vislabāk tīrīt ar mikrošķiedras lupatiņu, ko vari iegādāties optikas veikalos, nevis ar kleitas malu vai salveti. Kaut arī audums ir mīksts, tas var saskrāpēt lēcas. Vislabāk izvēlēties lupatiņas bez uzrakstiem, jo audums burtu vietā var būt mazāk maigs. Ja nepieciešams, papildus izmanto speciālu briļļu tīrīšanas līdzekli, ko arī var nopirkt optikas salonos vai aptiekās.
    • Arī mikrošķiedras lupatiņas ir jākopj, jo tās, vairākkārt lietojot, kļūst netīras un vairs nav tik mīkstas. Tās var mazgāt gan veļas mašīnā, gan ar rokām. Pulveri labāk neizmanto. Rēķinies, ka pēc daudzkārtējas mazgāšanas tās vairs tik labi nekalpos, tāpēc lupatiņa ik pa laikam jāmaina.
    • Ja brilles ir ļoti netīras, tīrīšanai izmanto ar speciālu šķidrumu piesūcinātas mikrošķiedras salvetes. Tomēr, tāpat kā mums pašām nav ieteicams trīsreiz dienā mazgāties ar dušas želeju, arī brilles jātīra nepārspīlējot. Ja vien neuzturies ļoti netīrā, putekļainā vidē, pietiks to darīt reizi nedēļā ar izsmidzināmu briļļu kopšanas līdzekli un mikrošķiedras lupatiņu vai mitru salveti.
    • Putekļus, smiltis un citus netīrumus pirms tīrīšanas ar mikrošķiedras lupatiņu būtu pareizāk vispirms noskalot ar ūdeni, lai nesaskrāpētu lēcu.
    • Taukainus traipus vari nomazgāt ar remdenu vai labāk vēsu ziepjūdeni, ziepes pievienojot pavisam nedaudz.
    • Skropstu tušu vai sejas krēmu no briļļu lēcām labāk iepriekš nomazgāt ar ūdeni un noslaucīt ar salveti, vai arī labāk notīrīt ar speciālu šķidrumu, kas atgrūž kosmētikas daļiņas.
    • Vislabāk lietot speciāli briļļu tīrīšanai paredzētus līdzekļus ar sabalansētu ķīmisko sastāvu. Vari izmantot arī datora monitora tīrīšanai paredzētus līdzekļus, parasti uz tiem ir rakstīts, vai drīkst izmantot arī brillēm. Taču jāņem vērā, ka datoram paredzētās salvetes, kas gatavotas uz papīra bāzes, pažūstot nereti kļūst cietas un var saskrāpēt lēcu klājumu. To var sabojāt arī trauku un logu mazgājamie līdzekļi, kuriem pievienotas smaržvielas un kas satur spirtu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē