• Uzmanies – vēdera vīrusi nāk!

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    28. decembris, 2022
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Šobrīd ļoti daudzi slimo ar vēdera vīrusiem. Ārsti secina: tātad sliktāk mazgājam rokas, kas ir viens no svarīgākajiem piesardzības pasākumiem ne tikai pret «Covid-19», bet arī kuņģa un zarnu trakta infekcijām. Skaidro Dr. Līga Kozlovska, ģimenes ārste Balvos, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente.

    Parasti ģimenē pirmie saslimst mazi bērni no gada vecuma, visbiežāk bērnudārznieki, bet pēc tam arī citi. Tradicionālie simptomi ir caureja, nelaba dūša, vemšana un dažreiz arī paaugstināta temperatūra.

    Parasti ar šiem vīrusiem ātri vien tiekam galā. Pacienti tiek uz strīpas vēlākais 2–3 dienu laikā, bieži jau nākamajā dienā zvana: «Dakter, man ir labāk!»

    Kur tādus dabūjam?  

    Vēdervīrusu uzliesmojumu varētu skaidrot ar to, ka bērniņi kovida ierobežojumu dēļ dzīvojuši pa māju un tagad atsāk apmeklēt dārziņu. Mazuļi cits citu aiztiek ar rociņām, lieto vienus un tos pašus priekšmetus. Un tā vēdervīrusi tiek pārnēsāti ar rokām. Arī ģimenē parasti neievēro perfektu sterilitāti, piemēram, reizēm mamma vai tētis apēd uz bērna šķīvja pamesto kartupeli ar dakšiņu, ko lietojis mazais. Ar to arī pietiek, lai inficētos!

    Turklāt jāņem vērā, ka cilvēki šobrīd ir ļoti piekusuši un, iespējams, visas higiēnas prasības neievēro perfekti. Šodien pat kāda paciente atzinās: bērni visu laiku ne tikai jāpieskata, bet arī mājās jāmācās viņiem līdzi zūmā, un vēl jāpadara avs darbs…

    Vēl svarīgi atcerēties, ka vēdervīrusus var pārnest arī gaisa pilienu ceļā, piemēram, šķaudot un sabučojoties.

    Var būt līdzīgs kovidam

    Cik zinu, daudzās Eiropas valstīs nosaka vēdervīrusa veidu, taču tas ir gana sarežģīti un arī padārgi. Mēs to nedarām. Tā kā pret vīrusiem specifisku zāļu nav, nav arī tik svarīgi, vai tas ir rotavīruss, norovīruss, enterovīruss…. Galvenais ir vēdervīrusu atšķirt no nopietnām zarnu infekcijām, piemēram, salmonelozes vai dizentērijas. Par tām var liecināt tādi simptomi kā ļoti bieža caureja ar gļotu un asins piejaukumu, smaga vemšana un organisma atūdeņošanās, taču zarnu infekcijas var noritēt ar vieglākā pakāpē. Ja ir aizdomas par šīm slimībām, taisām analīzi, lai noteiktu patogēnās baktērijas, un, ja nepieciešams, izrakstām atbilstošas antibiotikas.

    Īpaši tad, ja ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, jāpārbauda arī, vai sasirgušajam nav Covid-19, jo arī tad iespējami tā sauktie zarnu simptomi – sāpes vēderā, caureja, nelaba dūša, vemšana, nespēks, svīšana, vājums.

    Kas palīdzēs

    • Šķidrums. Galvenais ir uzņemt pietiekami daudz šķidruma. Vislabāk maziem malciņiem dzert negāzētu ūdeni – vismaz 2 litrus dienā. Savārīta, stipra kumelīšu tēja palīdz pret caureju. Derēs daktera Tereško tēja Vēderam vai pelašķu tēja, kas var mazināt nelabu dūšu. Bet ar kumelīšu ziedu apliešanu ar verdošu ūdeni gan nepietiks, jo tad būs pretēja – vēderu mīkstinoša – iedarbība. Daļai cilvēku palīdz kokakola, bet – ne visiem.
    • Atjaunot sāļu līmeni. Ja ir ļoti bieža caureja, jūtams izteikts vājums, nespēks un ir arī paaugstināta temperatūra, iesaku 1 litrā ūdens izšķīdināt aptiekā nopērkamo Rehydron pulverīti. Tas darbojas gluži kā sistēma, ko uzliek slimnīcā, jo satur visus nepieciešamos mikroelementus un sāļus. Ja spēj, tad vēl labāk būtu izdzert 2 litrus šī šķīduma, taču, ja tas neizdodas, papildus lieto kumelīšu tēju, minerālūdeni vai citu šķidrumu, kas garšo. Vienīgi vēlams, lai tas nebūtu salds, kas situāciju var pasliktināt vēl vairāk. Sāļu šķidums palīdzēs nepieļaut organisma atūdeņošanos, kas var iestāties vienas līdz trīs dienu laikā atkarībā no simptomu smaguma. 
    • Diēta. Arī slimojot ar vēdervīrusu, vēlams kaut nedaudz ēst, bet, ja nav apetītes, nevajag sevi spiest – vienu dienu var iztikt bez ēdiena. Saviem pacientiem iesaku atteikties no buljona, dažādām mērcēm, gaļas ēdieniem, saldumiem. Labāk ēst rīsu putru, vārītus kartupeļus, baltmaizes sausiņus. Ieteicams kefīrs, paniņas, jogurts, bet citi piena produkti – nē. No augļiem, ja ir caureja, der tikai banāns vai cepts ābols, kas satur pektīnvielas.
    • Gremošanas uzlabošanai. Atjaunot zarnu trakta mikrofloru palīdzēs probiotikas, piemēram, Linex, Enterol vai Lactobex. Ja apetīte nav pavisam zudusi, gremošanu atvieglos pankreatīna tabletes vai Mezym forte 10 000 V pa 1 kapsulai 2 reizes dienā, ēšanas laikā.
    • Zāles pret nelabumu. Pret sliktu dūšu palīdz bezrecepšu medikaments omeprazols, kas ne tikai aizsargā kuņģa gļotādu, bet arī sakārto kuņģa darbību. To lieto divreiz dienā pirms ēšanas.

      Ja ir stipra vemšana, uz elektroniskās receptes izrakstu metoklopramīdu, ko satur Cerucal. Lai zāles uzreiz neizvemtu, tableti jāsakošļā un jāuzdzer mazs malciņš ūdens. Bet, ja cerukāls saglabājies no iepriekšējām lietošanas reizēm, uz savu galvu to lietot nedrīkst – noteikti jāsazinās ar ārstu!
    • Pret caureju sāpēm un temperatūru. Sliktās vielas, kas krājas organismā, uzsūks aktīvā oglīte. Taču, lai no tās būtu jēga, jālieto 1 tablete uz katriem 10 kilogramiem ķermeņa svara. Manuprāt, ērtākās būs Sorbex kapsulas, jo pietiks ar 1–3 kapsulām dienā.

    Reizēm pacienti paši izlemj lietot loperamīdu, ko satur Imodium un ko parasti iesaka pret ceļotāju caureju. Tad obligāti jāuzņem vismaz 2 litri šķidruma diennaktī, jo citādi šīs zāles nelabvēlīgi ietekmēs zarnu sieniņas. Es pret šo preparātu izturos piesardzīgi, jo manā praksē bija gadījums, kad kādai pacientei pārmērīga loperamīda lietošana beidzās ar akūtu zarnu samešanos. 

    Pret sāpēm neiesaku lietot ibuprofēnu un citus nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus, kas var vēl vairāk saasināt kuņģa un zarnu problēmas. Pieredze liecina, ka pret vēdera sāpēm palīdz nošpa, spazmalgons un arī Smecta, kas mazina caureju. Savukārt pret paaugstinātu temperatūru vislabāk lietot paracetamolu.

    Sirsnīgs padoms!

    Kovida laikā un arī ar vēdera vīrusa simptomiem uzreiz nedodies pie ģimenes ārsta! Sākumam pietiks ar telefona konsultāciju. Ārsts palīdzēs izvērtēt, vai tas varētu būt vienkāršs vēdervīruss, vai arī vajadzētu veikt baktēriju uzsējuma analīzi. Ja tavs dakteris neatbild uz zvanu, aizsūti viņam īsziņu, vai arī izmanto ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 (darbdienās 17.00–8.00, brīvdienās un svētku dienās visu diennakti). 

    Ko saka bērnu ārste?

    BKUS Bērnu slimību klīnikas virsārste, infektoloģe Dr. GUNTA LAIZĀNE: Nebīsties, rīkojies!

    – Kaut gan Covid-19 pandēmija turpinās, sabiedriskā dzīve kļuvusi aktīvāka. Ja rudenī un ziemā vecāki uzmanījās vairāk un neņēma bērnus līdzi uz sabiedriskām vietām, tagad viņi atsāk to darīt. Iespējams, ka arī roku mazgāšana atstāta novārtā. Taču tas ir vienkāršākais un efektīvākais veids, kā izsargāties ne tikai no kovida, bet arī no vēdervīrusiem.

    Pēc slimnīcā veiktajām analīzēm saslimušajiem redzam, ka pašlaik visizplatītākais ir norovīruss, bieži adenovīruss, retāk – rotavīruss (tiem, kas pret šo vīrusu nav vakcinēti). Izpausmes kopumā ir vienādas: sāpes vēderā, šķidra vēdera izeja, vemšana, paaugstināta temperatūra. Nedaudz vieglāk un īsāku laiku izpaužas norovīruss, kam vairāk raksturīga vemšana, retāk – caureja. Savukārt adenovīrusa infekcijā iesaistīti arī elpošanas ceļi.  

    Jo bērnam lielāka pieredze ar vīrusiem, jo slimība izpaužas vieglāk.

    Gadu vecs mazulis slimos smagāk nekā pusaudzis, kura organisms jau atpazīs infekcijas ierosinātāju. Tā kā vīrusi ir lipīgi, ja bērnam ir augsta temperatūra, vemšana un caureja, arī vecāki bieži atzīstas, ka bijusi nepatīkama sajūta vēderā vai šķidrāka vēdera izeja. 

    Ja mazais iemācīts dzert ūdeni, tad slimības laikā viņam ir vieglāk. Taču vecāki reizēm pārprot un dod bērnam uzreiz pārāk lielu ūdens daudzumu, ko viņš izvemj, rezultātā zaudējot vēl vairāk šķidruma. Atceries: svarīgi dzirdināt mazām porcijām, bet bieži, ne vairāk kā pa 5–10 ml ik pēc 5–10 minūtēm, daudzumu palielinot pakāpeniski. Pat ja bērnam slāpst, šķidruma apjomam jābūt kontrolētam. Slimības sākumā vislabāk dot ūdeni vai nesaldinātu tēju. Derēs arī ābolu sula, uz pusēm atšķaidīta ar ūdeni. Lielākā daudzumā tā var kairināt gremošanas traktu. Salda tēja vai sula nebūs piemērota, jo piesaistīs šķidrumu, izskalos no zarnām labās baktērijas, veicinās vēdera pūšanos un pastiprinās šķidro vēdera izeju.

    Ja bērnam ir stipra caureja un vemšana, konsultējies ar ārstu, kurš pateiks, kādu šķidruma daudzumu vajag uzņemt, lai nerastos organisma atūdeņošanās. Tās pirmās pazīmes būs miegainība, sagurums, apātija, reta čurāšana, sausa mutes gļotāda un lūpas. Noteikti seko un rēķini līdzi, cik daudz bērns izdzēris, jo, ja vajadzēs mediķu palīdzību, būs ļoti svarīgi to zināt.

    Zudušos sāļus organismā palīdzēs aizvietot Rehydron šķīdums. Ja bērns atsakās to dzert, aptiekā var iegādāties arī garšīgākus rehidratācijas šķīdumus, pat ar zemeņu garšu.  

    Mājas aptieciņā pret vemšanu un caureju mazam bērnam neatradīsies nekā piemērota. Vispirms atceries, ka vemšana ir aizsargmehānisms, kā organisms mēģina atbrīvoties no slimības ierosinātāja. Vēdera izeju pilnībā nedrīkst nobremzēt, tāpēc nav pieļaujams bērnam dot loperamīdu, kas aptur zarnu darbību. Arī cerukālu bērniem pret vemšanu nedrīkst lietot, jo šīm zālēm grūti aprēķināt devu un tām ir daudz blakņu. «Bet oglīti?» man bieži jautā vecāki. Arī aktivēto oglīti bērniem nedod, īpaši mazajiem, jo tā iekrāso vēdera izeju, un tad ārsts nevarēs noteikt vai nav kuņģa un zarnu trakta asiņošanas. Caurejas gadījumā, ja nav vemšana, var lietot vienīgi Smecta vai Silicea gelu. Kad vemšana 2–4 stundas nav atkārtojusies, piedāvā slimniekam probiotikas labo zarnu baktēriju atjaunošanai.

    Ja temperatūra kāpj pāri 38,5, dod ibuprofēnu vai paracetamolu vecumam atbilstošā devā. Ja bērnam pie augstas temperatūras savulaik ir bijuši krampji, zāles dod jau pie 37,5 grādiem. Gadījumos, kad vienlaikus ir augsta temperatūra un vemšana, lieto paracetamola svecītes, lai zāles netiktu izvemtas.

    Kamēr turpinās vemšana, nevajag bērnu spiest ēst. Bet, ja mazajam ir apetīte, porcijas apjoms jāierobežo. Sasirgušajam kuņģa un zarnu traktam nepieciešama neliela atslodze. Ja mazais pāris diennaktis mazāk ēdīs, nenotiks nekas slikts. Jāuzmanās vienīgi tad, ja bērns pavisam atsakās no ēdiena, pazeminās cukura līmenis asinīs un iestājas hipoglikēmija, kas izpaužas ar krampjiem, apātiju un bezsamaņu.

    Vārdu sakot, no vēdervīrusa nav pārlieku jābaidās. Ja nezini, kā rīkoties:

    1. Iepazīsties ar rekomendācijām Bērnu slimnīcas mājaslapā:www.bkus.lv/sites/default/files/editor/infografikas/vedersapes;  
    2. Sazinies ar savu ģimenes ārstu;
    3. Ja ir dzīvību apdraudoša situācija, sauc neatliekamo medicīnisko palīdzību, zvanot 113.

     Kumelīšu  2 dabas

    Tradicionālā droga, lai novērstu streikošanu vēderā, ir kumelītes. Bet ir būtiska atšķirība, kā tās sagatavo. Savārīta, stipra kumelīšu tēja palīdz PRET CAUREJU, savukārt viegla kumelīšu tēja, ko gatavo, drogas tikai aplejot ar verdošu ūdeni, MĪKSTINA VĒDERA IZEJU.

    Roku mazgāšanas ābece

    1. Regulāri sev un bērniem mazgā rokas ar ziepēm, rūpīgi noskalo un noslauki, izmantojot vienreizlietojamo papīra dvieli vai auduma dvieli, ko bieži mazgā vismaz 60 grādu temperatūrā.
    2. Obligāti dari to pirms maltītes gatavošanas, pasniegšanas vai ēšanas, pēc tualetes apmeklēšanas vai autiņu mainīšanas. Arī pēc rīkošanās ar neapstrādātiem dārzeņiem, saknēm un jēlu gaļu, pēc saskarsmes ar dzīvniekiem un lauku darbiem.
    3. Nēsā līdzi dezinfekcijas līdzekli vai mitrās salvetes un izmanto iespēju rokas dezinficēt, arī ierodoties sabiedriskā vietā un aizejot no tās.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    1 komentārs

    Normunds Starovoitovs
    Atceros savu bērnību!Visu vasaras dienu skraidi pa āru,ieskrien dārzā,izrauj jauno burkāniņu,noslauki zemīti zālītē un vēderā!Caureja bij tikai tad,kad pārēdās!Redziet mīlīši pie kā cilvēci novedusi rūpniecība!Visu tak var nopirkt gatavu!Gan bērnu mantiņu,gan ābolīti,gan burkāniņu!Un te jau tā organisma funkcija tiek traumēta no paaudzes uz paaudzi!Nekas,drīz jau paliks tikai spēcīgākie un viss sāksies no gala!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē