• Slavenības saka NĒ alkoholam! Jarānam palīdz dziedniece, Daugaviņam – kodēšanās

    Atturēšanās mēnesis
    Marta Kalniņa
    9. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Vinicius "amnx" Amano/Unsplash
    Janvāri daudzviet pasaulē mēdz dēvēt par sauso mēnesi, kuru ieteicams ievērot pēc Ziemassvētku un Jaungada svinībām. Atteikšanās no alkohola lietošanas ir apsveicama izvēle, neatkarīgi no tā, vai to piekopj neilgu laiku, vai uz visu dzīvi. Arī slavenību vidū ir cilvēki, kas pateikuši «NĒ!» grādīgajiem dzērieniem.

    Alkohola lietošanai ir postoša ietekme uz garīgo un fizisko veselību, un tai ir ari citas blaknes: izjauktas attiecības, nervozitāte, naudas izšķiešana. Pat ja tavas attiecības ar zaļo pūķi nav vērtējamas kā sarežģītas, kādēļ gan nepamēģināt sākt jaunu gadu a labiem nodomiem attiecībā uz sevi pašu? Sausā janvāra kustība aizsākusies 2012. gadā, kad Lielbritānijas labdarības organizācija «Alcohol Change UK» nāca klajā ar iniciatīvu, aicinot sabiedrību mēnesi atturēties no alkoholiskajiem dzērieniem. Nu ik gadu sauso janvāri jeb «Dry January» piekopj miljoniem pasaules iedzīvotāju. Speciālisti uzsver, ka atturēšanās pat mēneša garumā vainagosies ar vairākiem ieguvumiem veselībai – kvalitatīvāku miegu, svara zudumu, enerģijas pieplūdumu, zemāku holesterīna līmeni un asinsspiedienu.

    Arī sabiedrībā zināmi cilvēki ir publiski atklājuši savu cīņu ar alkohola atkarību un to, kā spēj ilgstoši turēties pretī grādīgā dzēriena valdzinājumam.

    Kaspars Dumburs
    Kaspars Dumburs

    Kaspars Dumburs nedezer jau 5 gadus

    Pērn novembrī žurnālam «Privātā Dzīve» Dailes teātra aktieris Kaspars Dumburs atzina, ka viņam ir bijusi sīva cīņa ar alkohola atkarību, taču jau piecus gadus izdodas no zaļā pūķa atturēties. «Es joprojām atveseļojos. Šī slimība diemžēl ir uz mūžu. Foršā lieta šajā visā ir tā, kad cilvēks saprot – viņam ir šī slimība – un sāk darīt kaut ko lietas labā, tiek piedzīvota it kā atdzimšana. Cilvēks kļūst labāks. Viņš kļūst par pieņemamu un līdzvērtīgu draugu, brāli, dēlu, vīru, darbinieku,» tā Kaspars.

    Andris Daugaviņš nokodējies

    Filmas «Kriminālās ekselences fonds» aktieris Andris Daugaviņš neslēpj, ka viņam bijušas vairākas atmiņā paliekošas ballītes. «Vairs neesmu liels alkohola lietotājs, tādēļ neviena ballīte nav beigusies traģiski,» žurnālam «Privātā Dzīve» pērn klāstīja Daugaviņš. «Trakajā jaunībā man gan bija problēmas ar alkoholu, tādēļ nokodējos. Šā iemesla dēļ ne tikai nedzeru, bet arī nedejoju,» skaidro aktieris.  

    Jānis Šipkēvics aizvadījis gadu bez alkohola

    Arī dziedātājs Jānis Šipkēvics atzinis, ka alkohola lietošana viņam sagādā problēmas. «Esmu bijis možā prātā 365 dienas no vietas – gan priekos, gan bēdās, gan koncertos, gan pēckoncerta ballēs, gan dzimšanas dienās, gan līgošanā, gan Jaungada naktī,» tā savos sociālajos tīklos pērn, 26. oktobrī paziņoja Šipkēvics. Mākslinieks atklājis, ka alkohola lietošana ir radījusi nepatikšanas, izjaukusi darba plānus un pat iedragājusi veselību. Kopš dziedātājs ir pieņēmis izaicinājumu atturēties no grādīgajiem dzērieniem, ir parādījies vairāk laika bērniem un grāmatu lasīšanai.

    Aktieris Jānis Jarāns
    Aktieris Jānis Jarāns

    Jānim Jarānam palīdzējusi dziedniece

    Arī iemīļotajam Latvijas komiķim Jānim Jarānam savulaik ir bijusi lielāka kāre pēc grādīgajiem dzērieniem, taču pēc kādas neparastas tikšanās ar dziednieci, Jarāns ticis galā ar atkarību. «Jau sešus gadus neesmu dzēris ne pili alkohola. Nulle emociju,» tā Jarāns pērnā gada novembrī atklājis žurnālam «Ievas Veselība».

    Regīnai Devītei atturēšanās mainījusi dzīvi

    Iemīļotā latviešu aktrise Regīna Devīte jau daudzus gadus ar alkoholu ir uz «jūs». Rakstnieces Ingas Jērumas grāmatā «No Zentas līdz Zentai» aktrise atklāj, ka mākslinieku vide un bohēma ir ierāvusi vēl tolaik studējošo Devīti savā virpulī. Tad drīz vien relaksēšanās kļuvusi par atkarību. «Man laimējās no sātana nagiem izsprukt. Nu jau daudzus gadus nelietoju nekādu alkoholu. Un nejūtos zaudētāja, bet gluži pretēji,» grāmatas prezentācijā teikusi aktrise.

    Raimonds Pauls
    Raimonds Pauls

    Raimonds Pauls – izcils piemērs māksliniekiem

    «Mūziķu bohēma, es par to varu runāt negatīvā nozīmē… Tas ir tad, kad sanāk pasākumos kopā cilvēki, parunāt par mākslu un iedzer. Daži sevi vairs nekontrolē. Dzīves pārvēršas par traģēdijām,» kādā intervijā atzina Maestro, kurš nelieto alkoholu jau vairāk nekā 60 gadus. Liels nopelns tajā, ka Paulam izdevās izrauties no bohēmas, bija viņa sievai Lanai. Viņš vienmēr uzsvēris, ka Lana nepameta Paulu laikā, kad viņš bija padevies šai ligai. «Tomēr tu tikai pats vari izkļūt,» pārliecināts ir viņš un uzsver – vienīgais veids, kā  tikt vaļā no alkohola atkarības ir nedzert neko grādīgu. «Pietiek tikai pagaršot, vai tas ir alus vai šampanietis, ar tevi ir cauri, draudziņ,» atklāts ir komponists, kurš neniekojas ar grādīgajiem jau kopš tālā 1962. gada. «Viss atkarīgs no cilvēka rakstura. No dzeršanas vienkārši ir jāatslēdzas un cauri! Ja atkal sāksi mēģināt, tad ir beigas. Labāk kategoriski atteikties vispār, nevis reizi pa reizei iedzert šapmanieti, nedod Dievs!» žurnālam «Privātā Dzīve» sacīja Pauls.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē