• Sāpes locītavās: jādodas uz sonogrāfiju vai magnētisko rezonansi?

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    4. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Ar sāpēm locītavās sastopas gandrīz ikviens. Taču kā rīkoties, lai visprecīzāk uzzinātu kaites vainu?

    Lasītājas jautājums: Manam vīram sāp rokas plecos, sevišķi naktīs. Bija pie neiroloģes. Viņa izrakstīja zāles, un līdz nākamajai vizītei vajag veikt magnētisko rezonansi un ultrasonogrāfiju. Cik saprotu, ultrasonogrāfija ir subjektīvs izmeklējums, atkarīgs no ārsta diagnosta acīm, pieredzes, zināšanām. Tāpēc man radās jautājums – kurās medicīnas iestādēs ir ārsti diagnosti, kas specializējušies plecu locītavu ultrasonogrāfijā? Otrs jautājums – ja veic magnētisko rezonansi, kāpēc vēl vajadzīga ultrasonogrāfija? Varbūt var iztikt bez tās?

    • Atbild radiologs Pēteris Līkums, radiologs diagnosts Veselības centra 4 uzņēmumā Vizuālā diagnostika, Orto klīnikā un Latvijas Olimpiskajā vienībā.  

    Ja daktere ir nosūtījusi jūsu vīru uz magnētisko rezonansi, ultrasonogrāfija, visticamāk, papildus nebūs nepieciešama. Magnētiskā rezonanse ir visinformatīvākā metode plecu locītavu izmeklēšanai.

    Tomēr daudz var noskaidrot arī ultrasonogrāfijā. Šī metode lieliski noder skrīningam, piemēram, lai noteiktu muskuļu plīsumu vai citas problēmas, un reizēm ar to arī pilnīgi pietiek.

    Vienīgā ultrasonogrāfijas priekšrocība ir tā, ka to var veikt dinamikā, piemēram, lai novērtētu, kā kustas muskulis un locītava, kas magnētiskajā rezonansē nav iespējams. Taču tas nepieciešams tikai atsevišķos gadījumos.

    Un vēl – ultrasonogrāfija ir neaizstājama, lai izdarītu injekcijas pleca locītavā.

    Ja izmeklējums nepieciešams steidzami, jārēķinās, ka magnētisko rezonansi parasti nav iespējams veikt uzreiz. Ultrasonogrāfija ir pieejamāka. Vispirms var veikt sonogrāfiju, un, ja tajā neiegūst pilnvērtīgu atbildi, rezonansi – pēc tam. Taču pēc magnētiskās rezonanses, kā jau minēju, sonogrāfija parasti nav nepieciešama, jo viss jau ir noskaidrots.    

    Radiologi diagnosti, kuri specializējušies muskuloskeletālās sistēmas ultrasonogrāfijā, pieņem P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, Veselības centrā 4, Medicīnas centrā ARS un citās medicīnas iestādēs, kurās veic ultrasonogrāfiju.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē