• Sagatavo savu aptieciņu siltajai sezonai!

    Veselība
    Sigita Āboltiņa
    12. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Pavasaris, siltums, jau par karsto vasaru domājam, kad atvaļinājums, vasaras brīvlaiks… Taču ir jāpadomā par vēl vienu lietu – vai tava mājas aptieciņa ir gatava visiem piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem? Ja ne, lūk, terapeites Lāsmas Četvergas ieteikumi, kas būtu jāsarūpē!

    Pārskati savu mājas aptieciņu un parūpējies, lai līdz ar standarta medikamentu komplektu, kas nepieciešams visu gadu, būtu arī tādi, kas jo sevišķi aktuāli gada siltajā laikā.

    • Brūcēm

    Ūdeņraža peroksīds (3 % pārskābe) un marles saite vai elpojošs plāksteris. Mājas apstākļos neko citu neliec brūcei, arī zeļonku vai jodu ne. Ūdeņradis dezinficēs brūci. Pārsēju liec tad, ja dodies laukā vai paredzēts kāds putekļaināks darbs. Ļauj savainojumam elpot, lai ātrāk sadzīst. Kad izveidojusies krevele, noderēs kāds mīkstinošs krēms vai, piemēram, smiltsērkšķu vai mežrozīšu eļļa.

    Protams, arī raugi, lai ir marles saites, plāksteri.

    • Zilumiem

    Heparīnu saturoša ziede, kas šķīdinās asinsizplūdumu un tas ātrāk uzsūksies. Piemēram, Lioton gels, Hepagel vai cits. Tās arī mazinās sāpes.

    • Pret sāpēm

    Tās noderēs gan traumu, gan galvassāpju, gan citu sāpju gadījumos. Tikai seko līdzi zāļu lietošanas instrukcijai, lai nepārsniegtu pieļaujamo diennakts devu. 

    • Apdegumam

    Noderēs jebkuri speciālie pretapdeguma līdzekļi, piemēram, Panthenol sērija. Ko izvēlēties – putas vai ziedi? Tas ir gaumes jautājums, taču apdegumiem vieglāk uzklāt būs putas, jo nevajadzēs pieskarties jutīgajai un sāpīgajai brūcei.

    • Saules apdegumi

    Arī te piedāvājumu klāsts aptiekās ir plašs – pret saules apdegumiem vari izmantot jau minēto Panthenol sēriju, kā arī aptiekās nopērkamos firmas Avene, Vichy, Eucerin un citus atvēsinošus pretapdeguma līdzekļus.

    • Sliktai dūšai, caurejai

    Medikamentus pret vemšanu pārdod tikai ar recepti, taču tikt galā ar šķidru vēdera izeju palīdzēs aktivētā ogle, arī modernais Sorbex, Smecta. Efektīvs medikaments, kas sakārto vēderu, ir Hidrasec. Lai atjaunotu caurejas vai vemšanas laikā zaudētos mikroelementus un elektrolītus, dzer minerālūdeni un Rehidrona pulveri.

    • Sastiepumiem, izmežģījumiem

    Šādiem gadījumiem noderēs pretsāpju un pretiekaisuma gels, piemēram, Emox, Diclac, Voltaren emulgel, Osteogēls, arī Ibumetin atvēsinošais plāksteris. Minētos līdzekļus var izmantot arī sāpošām locītavām, jo pieminētās ziedes nav ne atvēsinošas, ne sildošas, tāpēc tev nevajadzēs lauzīt galvu, kurā gadījumā kādu izmantot.

    • Pret kodumiem

    Traumeel Fenistil gels ir pretalerģijas līdzeklis, kas palīdzēs noņemt tūsku un niezi. Iegādājies arī kādu antihistamīna pretalerģijas tableti. Bez receptes nopērkami, piemēram, Fenkarol, Aceterin, arī Tavegyl un Suprastin.

    • Ja gadās pārēsties

    Lūko pēc pankreatīnu saturošiem medikamentiem, piemēram, Mezym forte, Kreon, Pangrol.

    Atceries!

    • Ja lieto kādu medikamentu bez ārsta ziņas, noteikti rūpīgi izlasi zālēm pievienoto pamācību.
    • Ja tev mājās jau ir kāda sildoša vai atvēsinoša ziede, tad neaizmirsti – sasitumiem zied atvēsinošu, bet sildošo lieto tad, kad savilkti vai pārpūlēti muskuļi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē