• Palīgā, man sāp aste!

    Veselība
    Indra Ozoliņa
    20. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Traumatologs ortopēds Kalvis Briuks atbild uz lasītājas Kristīnes jautājumu par sāpēm astes kaula apvidū. Vai tiešām astīte var sāpēt?

    Lasītājas jautājums: Sāp astes kauls. Nu jau ne tikai sēžot, bet pat guļus to jūtu. Veicu rentgenu, biju pie ķirurga. Rentgens uzrāda senu lūzumu ar 5 mm nobīdi, bez iekaisuma, tātad astes kauls neesot pie vainas. Gaidu rindu pie neirologa. Pa vidu veicu rentgenu jostas daļai. Uzrāda iniciālu spondilozi un spondilartrozi ar izteiktākām pārmaiņām Th12-L1 un L5-S1 segmentos. Minimālu jostas daļas skoliotisku izliekumu uz kreiso pusi, kā arī deģeneratīvas izmaiņas sakroiliakālajās locītavās. Th12-L1 segmentā dorsāli spondilofīti. Vai tas viss  varētu būt pie vainas, ka mugura sāp tur, kur šķietami ir astes kauls? Jo sāp patiešām pašā, pašā lejā. Kristīne

    Kristīne, vispirms būtu jāprecizē, vai sāpošā vieta tiešām ir astes kaula rajons, jo nereti pacienti, runādami par astes kaulu, tomēr norāda uz krustakaulu vai jostas daļas apakšējiem skriemeļiem. Ja tomēr ir precizēts, ka sāpes tiešām ir astes kaula rajonā, tad sāpīga astes kaula raksturīgākā pazīme ir grūtības ilgstoši sēdēt, un pacienti izvēlas labāk stāvēt vai sēžot mainīt pozīciju brīžiem uz viena dibena vaiga, tad uz otra. Sāpes parasti nav staigājot vai guļot.

    Astes kaula problēmas visprecīzāk var apstiprināt, uzspiežot uz astes kaula no ārpuses, tādā veidā izprovocējot – pastiprinot  sāpes.

    Vēl precīzāk diagnozi var noteikt proktologs vai ginekologs: ja uzspiež un pakustina astes kaulu no taisnās zarnas puses, sāpes ievērojami pastiprinās.

    Sāpes astes kaula rajonā tiešām var arī izstarot no citām lokalizācijām. Pirmkārt, no jostas daļas pēdējiem diskiem, to palīdzēs noskaidrot vertebrologs jeb mugurkaula ķirurgs. Otrkārt, no taisnās zarnas un starpenes puses, ja ir kāda saslimšana, tās palīdzēs atšķirt proktologs. Treškārt, no ginekoloģiskiem orgāniem, ko noteiks ginekologs.

    Retos gadījumos sāpju izcelsme tā arī paliek neskaidra, un tad tiek noteikta diagnoze – neskaidras mazā iegurņa sāpes.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē