• Padoms, kā pareizi izvilkt skabargu

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    27. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Savu reizi skabargu ierāvis ir katrs, jo sevišķi bērnībā. Ir skaidrs, ka zem ādas to nedrīkst atstāt, var sākties pamatīgs iekaisums. Bet kā vispareizāk to izņemt, lai nebūtu sarežģījumu? Stāsta traumatologs ortopēds Mārcis Jēgers.
    1. Ja skabarga iestrēgusi ādas virspuses slāņos, vari mēģināt to izvilkt pašas spēkiem. Vispirms rokas un cietušo vietu nomazgā ar ūdeni, vislabāk ziepjūdeni. Pēc tam papildus vari lietot kādu dezinficējošu šķīdumu. Derēs arī ūdeņraža pārskābe
    2. Parūpējies par labu gaismu un redzamību! Ideāli, ja ir lupa.
    3. Skabargu izvelc nevis ar nagiem, bet ar pinceti, ko iepriekš dezinficē degvīnā vai citā dezinficējošā šķīdumā. Vari izmantot arī adatu.
    4. Centies pinceti turēt stabili un negrozīt. Lai netraumētu apkārtējos audus, skabargu velc lēnām. Citādi, strauji mainot leņķi, zem ādas var palikt skabargas daļiņa, kas radīs lielāku vai mazāku iekaisumu ar sastrutojumu. Ja tā tomēr noticis, pagaidi kādu brīdi un vēlāk izspied to laukā ar visām strutām, taču, ja naktī sāpju dēļ nevari gulēt, dodies uz traumpunktu.
    5. Pēc skabargas izņemšanas brūci vēl kādu laiku pavēro. Ja tā ir apsārtusi, ar izdalījumiem, un paaugstinās ķermeņa temperatūra, tas var liecināt, ka skabargu nav izdevies pilnībā izņemt vai arī ievadīta papildu infekcija un, paaugstinot temperatūru, ķermenis cenšas nogalināt baktērijas, kas tajā iekļuvušas caur skabargas vietu. Tad dodies uz traumpunktu, un, iespējams, būs jālieto antibiotikas. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē