• Nebaidies no Žilbēra — šis sindroms nav ļaundabīgs

    Padomi
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    14. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Žilbēra sindroms nav slimība, un no tā nav pārlieku jābaidās. Konsultē Ieva Tolmane, infektoloģe hepatoloģe Latvijas Infektoloģijas centrā un Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes asociētā profesore.

    Lasītāja jautā: Manam dēlam ir 19 gadi. Ģimenes ārsts teica, ka viņam ir Žilbēra sindroms (bilirubīns asinīs ir 50 un vairāk). Pārējās analīzes normā. Veikta ultrasonogrāfija vēdera dobumam, nopietnu patoloģiju nav. Viņš ļoti svīst, ir vājš, slikti guļ un ēd, nemīl piena produktus. Dažreiz elpa smaržo pēc acetona. Vai vēlama hepatologa konsultācija? Marija

    Atbild aknu ārste Ieva Tolmane, infektoloģe hepatoloģe Latvijas Infektoloģijas centrā un Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes asociētā profesore.

    Žilbēra sindroms nav slimība, bet gan sindroms. Tas ir ģenētisks sindroms, kad trūkst ferments bilirubīna pārveidošanai no vienas formas citā, līdz ar to bilirubīns asinīs periodiski var paaugstināties virs normas. Var parādīties viegla acu dzelte – biežāk tas notiek pie vēl kādām citām slimībām, alkohola vai medikamentu lietošanas, pārmērīgas fiziskas slodzes vai stresa.

    Būtībā šis sindroms ir labdabīgs un neizraisa citas nopietnas aknu slimības. 

    Sūdzības, kādas ir tavam dēlam, – svīšana, slikta apetīte, miega traucējumi, acetona smaka –, nav saistītas ar Žilbēra sindromu. Es ieteiktu vērsties pie ģimenes ārsta un kopīgi mēģināt saprast cēloni šīm sūdzībām.

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē