• Migrēna kā draudzene. Vai tas ir iespējams?
    Maija Prozoroviča saka: jā!

    Dzīvesstāsti
    Ērika Bērziņa
    Ērika Bērziņa
    15. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Maijas Prozorovičas aizraušanās – kērlings
    Foto: Izdevniecības «Žurnāls Santa» arhīvs
    Maijas Prozorovičas aizraušanās – kērlings
    3/9Tā jau nav nekāda slimība

    Tā jau nav nekāda slimība

    «Agrāk migrēnu neviens neuzskatīja par nopietnu slimību, un diemžēl daudzi ģimenes ārsti tā domā joprojām. Problēma ir tā, ka joprojām ne ģimenes ārsti, ne sabiedrība kopumā migrēnu neuztver kā nopietnu diagnozi. Bet – ja tev ir migrēnas simptomi (sāpes pāriet vemšanā, nepalīdz pretsāpju medikamenti, sākas redzes traucējumi, ir auras sajūta), tad pirmais darbs ir palūgt ģimenes ārstam nosūtījumu pie neirologa, kurš migrēnu atpazīs un varēs palīdzēt. Šajā ziņā ir jābūt uzstājīgiem!

    Ļoti ilgu laiku ar migrēnas lēkmēm cīnījos ar pretsāpju zālēm, taču, ja tā patiešām ir migrēna, šādas parastās pretsāpju zāles nepalīdz.

    Ģimenes ārsts mani nosūtīja pārbaudīt asinsvadus, bet ar tiem bija viss kārtībā, arī visi citi izmeklējumi liecināja, ka esmu vesels cilvēks. Un pēc kāda laika ar ģimenes ārsta palīdzību jau biju nonākusi pie triptānu medikamentiem – tā ir medikamentu grupa, kas spēj palīdzēt migrēnas lēkmju laikā. Savukārt pie neiroloģes un sāpju ārstes Lindas Zvaunes nokļuvu, pateicoties mūsu aģentūras projektam par migrēnas tēmu.

    Kad sāku lietot triptānus, mana dzīve ļoti mainījās.

    Protams, nevienas zāles nedrīkst pārdozēt. Ļoti jāuzmanās arī ar triptānu lietošanu. Nedrīkst lietot divas medikamentu devas uzreiz, jāklausa ārstu norādījumi. Mēdz būt situācijas, kad šīs zāles lieto ilgstoši un ļoti bieži, vairākas dienas, nedēļas, mēnešus pēc kārtas, – un tad var gadīties, ka rodas pieradums. Zāles nepieciešamas arvien biežāk un biežāk – migrēna prasa pēc nākamās devas.

    Arī man tā reiz gadījās – toreiz bija ļoti liela slodze, neņēmu vērā savus migrēnas trigerus un lietoju stiprāku medikamentu, nekā vajadzētu.

    Iedzēru zāles un pēc 24 stundām migrēnas lēkme atkal atkārtojas. Daktere Zvaune man ļoti palīdzēja šo visu sakārtot. Liels paldies viņai par to! Ne jau katrs neirologs strādā ar galvassāpēm un migrēnu. Latvijā migrēnas ārstēšanā ir specializējušās vairākas neiroloģes un sāpju terapeites: Linda Zvaune, Līga Mekša, Daina Jēgere, Aija Freimane. Ļoti svarīgi ir nonākt pie neirologa, uzklausīt speciālista viedokli. Jo mūsdienās migrēnas ārstēšanas iespējas ir pietiekami plašas.»

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē