• Mezgli vairogdziedzerī traucē. Vai griezt tos laukā?

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    13. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Uz lasītājas jautājumu par traucējošiem mezgliem vairogdziedzerī atbild Una Gailiša, endokrinoloģe, P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Endokrinoloģijas centra virsārste.

    Lasītājas vēstule: Man ir polinodoza struma. Regulāri pārbaudu vairogdziedzera mezglus, un tie ar gadiem ir palielinājušies. Pēdējā laikā jūtu smacējošu, spiedošu sajūtu kaklā. Rijot siekalas, šķiet, ka tajā būtu iesprūdis kamols. Par savām sajūtām pēdējās ultrasonogrāfijas laikā pastāstīju radiologam, kurš sacīja, ka parasti mezgliem piemīt tendence palielināties, un dažkārt, ja tie traucē, tos mēdz ķirurģiski izņemt. Operāciju gan man negribētos, tāpēc vēlos uzzināt, vai ir kāda iespēja aizkavēt mezglu augšanu. Inita

    Jā, Inita, palielināti vairogdziedzera mezgli var radīt spiedošu sajūtu kaklā, taču, lai to apstiprinātu, par ultrasonogrāfijas izmeklējuma rezultātiem vajadzētu konsultēties ar endokrinologu.

    Ultrasonogrāfijas speciālists jeb radiologs apraksta izmeklējumu, bet nedod gala slēdzienu, kā rīkoties, – tas, tāpat kā hormonu izvērtēšana, ir endokrinologa kompetencē.

    Iespējams, vajadzētu veikt papildu izmeklējumus, piemēram, datortomogrāfiju un vairogdziedzera scintigrāfiju, ar kuru palīdzību var precīzāk noskaidrot, cik lieli ir vairogdziedzera mezgli un vai tie var izraisīt spiedošu sajūtu. Jāizvērtē arī vairogdziedzera hormona TSH un citas analīzes, uz kurām var nosūtīt arī ģimenes ārsts.

    Vairogdziedzera mezgliem bieži vien piemīt tendence palielināties, taču svarīgi, cik strauji tie aug lielāki.

    Ja tie palielinās tikai par pāris milimetriem gadā, tas nav ļoti būtiski, bet, ja vairāk par centimetru, tad tiem jau vairāk jāpievērš uzmanība. Tikai uzreiz nevajag pārāk satraukties, jo izmērs nav noteicošais, pēc kā vērtē mezglus. Mēdz būt arī cistiski mezgli, kas palielinās, bet ir pavisam nekaitīgi. Protams, ja mezgli spiež un traucē, tad tos var operēt, un reizēm to arī vajag darīt. 

    Diemžēl nevaru iepriecināt un ieteikt profilaktiskus pasākumus, lai mezgli neaugtu lielāki, jo konkrēti to rašanās iemesli nav zināmi.

    Vairāk mezgli aug mūža otrajā pusē, lai gan tie ir arī jauniem cilvēkiem, biežāk sievietēm. Vecumdienās gandrīz katrai otrajai sievietei ultrasonogrāfijā var atrast kādu mazu mezgliņu, bet parasti tie ir nekaitīgi, un ne vienmēr tos vajag pastāvīgi novērot. Ja mezgli arvien palielinās, jāsaprot cik augsts ir to ļaundabīguma risks. 

    Piebildīšu, ka kamola sajūta kaklā ir ļoti raksturīga stresa un trauksmes situācijās, ko, domāju, kādreiz ir sajutusi katra.

    Citkārt pastāvīgu nepatīkamu sajūtu kaklā rada trauksmaina depresija. Diezgan bieži pie vainas ir arī skābes reflukss no kuņģa, kas kairina kaklu un rada nepatīkamas sajūtas, ko ne vienmēr atpazīst kā dedzināšanu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē