• Laimīgo un iepriecināto cilvēku diena. Akcijas «Tīklenes veselība» rezultāti

    Slimības
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    29. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ansis Klucis
    12. maijā norisinājās Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra Biķernieki Oftalmoloģijas klīnikas un žurnāla IEVAS Veselība kopīgi organizēta akcija Tīklenes veselība, kad bez maksas varēja veikt optiskās koherences tomogrāfijas (OCT) izmeklējumu – lai pārbaudītu savas tīklenes veselību. Lūk, kāds ir profesores Kristīnes Baumanes akcijas rezultātu kopsavilkums!

    – Kādas sajūtas?

    – Labas. Kopumā 232 akcijas dalībniekiem esam veikuši OCT izmeklējumu. No tiem, kas bija pieteikušies, – no 252 dalībniekiem –, neieradās 41, bet 21 cilvēks ieradās bez pieteikšanās, un mēs viņu acis noskenējām. No 464 pārbaudītajām acīm tikai puse bija ar pilnīgi normālu mākulas – tīklenes centra – rajonu. Otrai pusei tika atklātas dažādas tīklenes patoloģijas.

    – Kādas?

    • – Četriem pacientiem vienā acī konstatēja pirmreizēju, neārstētu mitro tīklenes distrofijas formu. Viņiem ieteikts uzsākt ārstēšanos ar intravitreāli ievadāmiem medikamentiem, tās ir, kā tautā saka, šprices acī. Trim pacientiem no četriem piedāvāts piedalīties klīniskajos pētījumos, lai saņemtu pētījuma sponsora apmaksātu ārstēšanu un izmeklēšanu.

    Mitrā forma, kuras rezultātā zem mākulas veidojas jaunveidoti asinsvadi, ir daudz agresīvāka.

    Asinsvadu sieniņām ir pastiprināta šķidruma caurlaidība, kas veicina tīklenes centrālās daļas tūskas rašanos. Turklāt, izveidojoties rētaudiem, slimības beigu stadijā var attīstīties neatgriezeniski redzes bojājumi.

    Viena no efektīvākajām ārstēšanas metodēm ir intravitreālās injekcijas – acs ābolā injicē antivaskulārā endoteliālā augšanas faktora medikamentu, kas aizkavē jaunveidotu asinsvadu veidošanos, veicina tīklenes tūskas samazināšanos un līdz ar to redzes uzlabošanos.

    Pašreiz mēs Oftalmoloģijas klīnikā piedāvājam tīklenes mitrās distrofijas ārstēšanu ar vairākiem medikamentiem: Avastin (Bevacizumab), Eylea (Aflibercept) un – jaunāko – Vabysmo (Faricimab), ar kuru varētu vēl efektīvāk panākt mūsu pacientu redzes saglabāšanu un dzīves kvalitātes uzlabošanu.

    • 45 dalībniekiem  tika konstatēta vienas vai abu acu tīklenes epiretinālā membrāna (ERM), proti, pirms tīklenes izveidojusies plāna plēvīte. Kad tā kļūst izteikta un izraisa būtiskus redzes traucējumus, to var noņemt, bet ar operāciju – vitrektomiju. Gandrīz pusei no tiem četrdesmit pieciem, kam akcijas laikā atklāja šīs membrānas, vienā acī tās bija jau ļoti biezas, un pacienti sūdzējās par līniju kropļošanos. Viņiem ieteicām pierakstīties vizītē pie vitreoretinālā ķirurga.
    • 35 pacientiem vienā vai abās acīs tika konstatēta tīklenes sausā distrofija – mākulas drūzas.
    • 10 pacientiem bija tīklenes lamelārs plīsums, kas neprasa ārstēšanu, tikai novērošanu, bet viens pacients ar tīklenes centrālu plīsumu tika nosūtīts pie vitreoretinālā ķirurga uz konsultāciju.
    • Divās acīs atklātas pirmreizēja, iepriekš nekonstatēta diabēta izraisīta makulopātija, šiem pacientiem arī rekomendēts uzsākt anti-VEGF intravitreālu terapiju.

    • Vienā acī tika konstatēts izteikts saasiņojums stiklveida ķermenī jeb hemoftalms, kas arī apgrūtināja tīklenes izmeklēšanu.
    • 8–10 pacientiem bija augstas pakāpes tuvredzība, kas arī var izraisīt tīklenes centrālās daļas deģenerāciju ar subretinālās neovaskulārās membrānas izveidošanos, bet visiem šiem pacientiem tīkleņu centrs bija vesels, kaut gan viņi ļoti uztraucās par savas tīklenes stāvokli.
    • 5 pacientiem nevarēja noskenēt otru aci radzenes distrofijas vai kataraktas dēļ – optiskās vides caurlaidība nebija pietiekami laba.
    • 7 pacientiem vienā acī tika konstatēta veca mitrā mākulas deģenerācija jau rētaudu stadijā – ar izteiktu subretinālu fibrozi.
    • 10 pacientiem vienā acī konstatēja tīklenes centrālās daļas atrofiju – tās arī ir mitrās mākulas deģenerācijas sekas.
    • 15 acīs tika konstatēts visas tīklenes samazināts biezums.
    • 15 pacientiem tika konstatētas mākulas drūzas kopā ar epiretinālo membrānu.

    Tāpēc varu sacīt, ka akcija sevi ir attaisnojusi pilnībā, jo tika sasniegts mērķis – pievērst cilvēku uzmanību savas tīklenes veselības stāvoklim.

    Lai gan vispār… man par tīklenes ārstēšanu ļoti sāp sirds, ka valsts tās labā nedara neko.

    Nesen kāda kundze atbrauca pie mums uz klīniku pat ar ģimenes ārsta nosūtījumu: «Man teica, ka šeit tīkleni ārstē par valsts līdzekļiem…» Es skaidroju, ka nē: «Mums ir dažādu projektu programmas, un, ja cilvēks tajā iekļūst, var dabūt bezmaksas aprūpi, ārstēšanu un novērošanu, bet valsts joprojām neko neapmaksā.» Kundze devās prom ļoti neapmierināta, ka nevar dabūt valsts apmaksātu tīklenes ārstēšanu. Viss par savu naudu: 140 eiro par acs ābolā ievadītajām zālēm plus 42 eiro par gultasdienu. Gultasdiena ir jēdziens, kurš apzīmē samaksu par elektrību, apkopējas darbu, papīru, par visu, visu! Fizisku gultu mums dienas stacionārā nav, tikai krēsli.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē