• Kasos līdz asinīm! Neciešama nieze tur, lejā

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    27. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Par niezi intīmajā vietiņā lasītājai atbild Jana Žodžika, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Ginekoloģijas klīnikas vadītāja, ginekoloģe Medicīnas centrā ARS, Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore.

    Lasītājas vēstule: Man ir 58 gadi. Mokos ar neciešamu ārējo dzimumorgānu niezi un pat sāpēm kaunuma apvidū. Savulaik man noteica diagnozi leikoplakija jeb krauroze. Nieze uzliesmo periodiski. Esmu jau agrāk ar to vērsusies gan pie ginekologa, gan dermatologa. Izrakstītā ziede «Laticort» vairs nepalīdz. Kasos līdz pat asinīm. Lūdzu, iesakiet kaut ko! Ieva

    Ieva, leikoplakija ir hroniska vulvas (ārējo dzimumorgānu) slimība, ko raksturo bāli, atrofiski ādas rajoni, dažkārt vietām ar sabiezējumiem.

    Šajā vietā novēro gan ādas barošanās traucējumus, gan izmaiņas pašas ādas uzbūvē.

    Šīm izmaiņām ir vairāki nosaukumi. Agrāk to dēvēja par leikoplakiju vai kraurozi, bet mūsdienās to apzīmē ar latīņu vārdiem lichen sclerosus. Slimības izcelsme nav skaidra – domā, ka tās pamatā var būt autoimūnas izmaiņas. Visbiežāk sievietes šajā gadījumā sūdzas par niezi un sūrstēšanu, smagākos gadījumos pat par apgrūtinātu urināciju. Reizēm lichen sclerosus nekādus simptomus neizraisa.

    Diagnozi var noteikt gan ginekologs, gan dermatologs ar aci – pēc ādas bojājumiem.

    To ārstē ar hormonālām ziedēm, kā arī ikdienā lietojot mitrinošus līdzekļus.

    Lichen sclerosus izārstēt nevar, taču ar to iespējams iemācīties sadzīvot. Nosakot diagnozi, parasti pirmās divas nedēļas tiek nozīmētas stiprākas kortikosteroīdu ziedes intensīvā režīmā, pēc tam lieto mazāk stipras ziedes mazākajā efektīvākajā devā. Mēdz izmantot arī jūsu minēto kortikosteroīdu ziedi Laticort, bet ar to varētu būt nepietiekami.

    Dažkārt līdzīgas sūdzības var būt arī citu slimību, piemēram, vulvas pirmsvēža izmaiņu, gadījumā, tāpēc vēlreiz būtu jādodas pie ārsta.

    Nereti nepieciešama ne tikai ārējo dzimumorgānu apskate ar neapbruņotu aci, bet arī izmeklēšana ar speciālu iekārtu – kolposkopu – palielinājumā. Jāpaņem papildu analīzes no niezošā apvidus – biopsija, mazi audu paraugi izmaiņu padziļinātai izmeklēšanai.

    Kolposkopija ļauj noteikt izmaiņas gan maksts apvidū, gan dzemdes kaklā.

    Kolposkopijas speciālists pēc izmeklējuma veikšanas pret niezi izrakstīs jums nepieciešamos medikamentus – lokālas iedarbības kortikosteroīdus saturošas pretiekaisuma ziedes.

    Kamēr netiekat pie ārsta, lūdzu, lietojiet eļļu saturošus mazgāšanās līdzekļus, ārējos dzimumorgānus no rīta un vakarā apstrādājiet ar vazelīnu vai mitrinošiem krēmiem, piemēram, Vagisan. Atcerieties, ka ilgstoša, nepārejoša nieze vulvā, kā arī lokālas izmaiņas ārējos dzimumorgānos – dažādu krāsu plankumi – ir iemesls, lai dotos pie ārsta: ginekologa vai dermatologa.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē