• Kas ir diabēta apmācības māsa?

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    5. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Saskaroties ar diagnozi – cukura diabēts, sākumā var šķist, ka visa pasaule apgriežas kājām gaisā. Tieši šajā brīdī par atbalsta personu kļūst diabēta apmācības māsa, kas cilvēkam izskaidro, kas tieši turpmāk būs jāievēro. Par to, ko ikdienā dara diabēta apmācības māsas un cik liela nozīme ir viņu darbam, vairāk stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas endokrinoloģe Una Lauga-Tuņina un Latvijas Diabēta aprūpes māsu apvienības priekšsēdētāja Līga Ārente.

    Kaut gan jau gandrīz trīs gadus katrs cilvēks ar cukura diabētu Latvijā var saņemt valsts apmaksātu diabēta apmācības māsas konsultāciju un apmācību, ne visi cilvēki šo pakalpojumu izmanto. Diabēta apmācības māsa Līga Ārente norāda, ka tam par iemeslu ir gan ārstu inerce, gan pacientu nevēlēšanās apmeklēt apmācības kabinetu.

    Iespējams, tas ir tāpēc, ka pacienti cenšas izvairīties no situācijas, kad viņi tiks nosodīti un kritizēti par nepietiekamu ieguldījumu sava diabēta kontrolē. Taču šāds pieņēmums ir aplams.

    Diabēta māsa cenšas izprast konkrētā cilvēka ikdienas paradumus un rutīnu, atrast lietas, kuras var viegli izmainīt, un dot padomus, kā to izdarīt, nevis kritizē cilvēku par viņa paveikto

    Kā skaidro speciāliste, endokrinologs ir „bargais tētis”, kura uzdevums ir saprast, vai nozīmētā terapija darbojas. Savukārt diabēta māsa ir kā mamma, kura centīsies izprast konkrētā cilvēka individuālos ierobežojumus, paradumus un „grēciņus”, lai palīdzētu tos savienot ar racionālu un veiksmīgu cukura diabēta menedžmentu.

    Galvenā atbalstošā persona

    Kā skaidro Līga Ārente, diabēta apmācības māsas pilda trīs svarīgus uzdevumus – iesaistās savlaicīgā cukura diabēta diagnosticēšanā, nodrošina diabēta pašaprūpes apmācību un psiholoģisko atbalstu cilvēkiem ar cukura diabētu, kā arī palīdz mazināt otrā tipa cukura diabēta riskus. Taču, vienkāršiem vārdiem runājot, diabēta apmācības māsa ir tas cilvēks, kurš pirmais atbild uz tikko saslimušo pacientu un piederīgo daudzajiem jautājumiem par to, kas ir noticis un kas notiks tālāk.

    Protams, pirms tam parasti ir bijusi saruna ar vienu vai vairākiem ārstiem, taču šīs sarunas bieži ir bijušas īsas un steidzīgas. Arī endokrinoloģe Una Lauga-Tuņina uzsver, ka tieši diabēta apmācības māsa ir galvenā atbalsta persona cilvēkiem ar cukura diabētu.

    Uzzinot diagnozi – cukura diabēts, cilvēkiem visbiežāk iestājas šoka reakcija, un tālāko no pirmās sarunas viņi vispār neuztver un neatceras.

    Māsa mierīgi un vienkārši izskaidro, ko varēs ēst, no kādiem produktiem vēlams pagaidām izvairīties, kāds būs dienas režīms slimnīcā un pēc tās, kā notiks cukura līmeņa noteikšana un insulīna injekcijas. Tāpat tiek iedota piemērota literatūra par diabētu, ieteikti interneta resursi. Diezgan bieži nākas pārrunāt jautājumus arī par tā saucamajām alternatīvās diabēta ārstēšanas metodēm un diagnozes pareizību.

    Diabēta apmācības māsa kā psihologs

    Saskaroties ar kādu problēmu, mēs ne vienmēr esam gatavi vērsties pie speciālistiem. Vēl jo izteiktāk tas ir situācijās, kad runa ir par mūsu mentālo veselību. Proti, fiziskas saslimšanas var ietekmēt cilvēku arī psiholoģiski, tāpēc diabēta apmācības māsām nākas kļūt arī par sava veida psihologu.

    Endokrinoloģe Una Lauga-Tuņina uzsver, ka jau daudz reižu kopā ar pacientiem un viņu ģimenēm ir gājusi grūto ceļu no diagnozes uzzināšanas brīža, tāpēc viņas pieredze ļauj atrast īstos vārdus īstajā vietā, kas dod spēku saņemties un iet tālāk. Sākumposmā katram cilvēkam nepieciešama individuāla pieeja. Cilvēkam ir vajadzīgi konkrēti un praktiski padomi par to, kā diabēta pašaprūpes darbības integrēt savā ikdienas rutīnā.

    Darbs arī ārpus darba laika

    Attīstoties tehnoloģijām, mainās tas, kā pacienti sazinās ar speciālistiem. Proti, nepieciešamības gadījumā jautājumus ir iespējams uzdot attālināti, īpašos gadījumos arī ārpus darba laika. Tas paildzina diabēta apmācības māsas darbu, bet var novērst lielākas problēmas.

    Lai gan valstī pašlaik vēl nav pieejams oficiāls diennakts diabēta atbalsta tālrunis, bērnu vecākiem un pusaudžiem ar cukura diabētu ir iespējams darba laikā attālināti pa tālruni sazināties ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas diabēta aprūpes māsām par kādu neskaidru jautājumu.

    Konsultācijas ir novērsušas ne vienu vien akūtu diabēta dekompensācijas situāciju vai aiztaupījušas dažu labu poliklīnikas vai neatliekamās palīdzības nodaļas apmeklējumu.

    Cilvēkam atbalsts vajadzīgs arī brīvdienās un svētku dienās. Zvana gan pacienti māsai, gan arī māsa pacientam, ja ir sajūta, ka varētu būt problēma, bet pacients kautrējas piezvanīt. Māsas atbild uz dažādiem jautājumiem diabēta Whatsapp grupā, tā bieži laikus atrisinot kādu problēmiņu un neļaujot tai samilzt. Dzīvojot dzīvi ar diabētu, cilvēkiem rodas arvien jauni jautājumi, arī dzīve sagādā dažādas situācijas, kas kombinācijā ar diabētu nav viegli risināmas. Tāpēc palīdzība no speciālista puses var būt nepieciešama jebkurā brīdī.

    Lai informētu cilvēkus par cukura diabētu, tā simptomiem un ārstēšanu, ir izveidotas mājaslapas www.diabets.lv un www.diabetapacientiem.lv. Šajās vietnēs gan cilvēki ar cukura diabētu, gan arī ikviens cits interesents var uzzināt atbildes uz visiem interesējošiem jautājumiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē