• Kāpēc uz ķermeņa pastāvīgi metas augoņi?

    Skaistumkopšana
    Indra Ozoliņa
    2. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Uz galvas matainās daļas un dzimumorgāniem parādās augoņi, reizēm pat vairāki vienlaikus… Kā no tiem tikt vaļā? Konsultē ādas ārste ZANE KRONBERGA, dermatoloģe, veneroloģe Dr. Karla klīnikā Derma Clinic Riga.

    Lasītājas vēstule: Pēdējā gada laikā man uz galvas matainās daļas un dzimumorgāniem parādās augoņi, reizēm pat vairāki vienlaikus. Citi atveras, bet daži kļūst cieti un tad pazūd. Asins analīzes man ir normālas. Kāpēc pastāvīgi metas augoņi? Kas varētu palīdzēt? Anna

    Atbild ādas ārste Zane Kronberga:

    Augonis jeb furunkuls ir mata folikula jeb maisiņa strutains iekaisums, ko visbiežāk izraisa zeltainais stafilokoks. Piepacelti, sāpīgi, karsti bumbuļi, kuriem atveroties izdalās strutas, var parādīties ne tikai galvas matainajā daļā un uz dzimumorgāniem, bet arī padusēs.

    Zeltainais stafilokoks mājo daudzu cilvēku organismā, taču, ja ir normāla imunitāte, furunkuli neparādās. Baktēriju savairošanos un augoņu veidošanos var veicināt arī ādas kairinājums, piemēram, trauma.

    Ja vienlaikus uzmetas daudzi augoņi, turklāt vairākas reizes gadā, tas nozīmē, ka jūsu imūnsistēma ir novājināta un organisms nespēj uzveikt bakteriālo infekciju.

    Šādos gadījumos jāparādās dermatologam, lai izvērtētu vai nav ģenētiska saslimšana, kā mēs ārsti sakām, suporatīvais hidradenīts, kas nozīmē ģeneralizētu jeb vispārēju matu folikula saslimšanu, vai akne, kas var būt ne tikai vieglā formā ar virspusējām strutainām pumpām, bet arī smagā un izpausties ar augoņiem.

    Nedrīkst arī aizmirst, ka vairāki augoņi vienlaikus var liecināt par mazasinību vai paaugstinātu cukura līmeni asinīs – jebko, kas ietekmē imūnsistēmu. Starp citu, imunitāti novājina arī grūtniecība.

    Ja ir daudzi augoņi un – vēl jo vairāk – tie uzmetas vairākas reizes gadā, iesaku noteikti doties pie dermatologa, jo tas liecina par furunkulozi. Bez ārsta palīdzības to nav iespējams ārstēt, un pastāv risks, ka bakteriālā infekcija izplatīsies visā organismā.

    Jā, asins analīzes augoņu gadījumos nebūs izmainītas. Ārsts diagnozi nosaka klīniski, tas ir, pacientu apskatot, plus izvērtējot slimības vēsturi. Jābūt arī skaidrībai, vai šāda problēma nav kādam mājiniekam, jo šī bakteriālā infekcija ir lipīga. Vispirms tiks veikti mikrobioloģiskie izmeklējumi, nosakot, kuras baktērijas izraisījušas infekciju, jo ir svarīgi piemeklēt atbilstošas antibiotikas.

    Ja cilvēks ārstējies slimnīcā un dzīves laikā daudz lietojis antibiotikas, organismā var attīstīties rezistentais stafilokoks, kuru ir ļoti grūti izārstēt. Tāpēc svarīgi antibiotikas izvēlēties mērķtiecīgi, lai neveicinātu rezistento stafilokoku attīstību. Ja folikuli ir saplūduši un izveidojuši abscesu jeb karbunkuli, nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās, lai drenētu strutas.

    Ja slimība ir ģenētiski noteikta, tātad hroniska, bez antibiotiku lietošanas nepieciešama arī cita veida ārstēšana, jo visu mūžu nevar dzert antibiotikas.  

    Arī tad, ja uzmeties viens, bet liels un ļoti sāpīgs augonis, iesaku apmeklēt ārstu, veikt incīziju un drenēt strutas, jo tad uzreiz būs jūtams atvieglojums.

    Ja augonis ir neliels, var cerēt, ka tas uzsūksies vai arī atvērsies pats. Tas notiks ātrāk, uzliekot siltu kompresi. Derēs arī sāls komprese: uz 200 mililitriem ūdens ņemot vienu ēdamkaroti sāls. Pietiks, ja kompresi paturēs piecas minūtes. Var arī uzklāt antibakteriālu ziedi. Taču mājas apstākļos bez steriliem instrumentiem nevajag mēģināt augoni pārgriezt pašam! Nedrīkst iet karstā vannā un apmeklēt pirti, jo šādi infekcija var izplatīties visā organismā. Un – noteikti jādomā, kā stiprināt imunitāti, lai augoņi neatkārtotos.  

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē