• Kāpēc bruka atkārtojas?

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    31. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Bruka izoperēta, bet pēc kāda laika zem nabas atkal mīksts bumbulītis, pēc vairākiem mēnešiem ap nabu sākas tāda kā kņudēšana un viss atkārtojas no jauna. Kāpēc tā notiek?

    Bruka jeb trūce nerodas uzreiz, bet pakāpeniski vēdera sienas vājākajās vietās, pie kurām pieder arī naba. To veicina liela fiziska slodze, jo pastiprinās spiediens vēderā. Vēderam kļūstot lielākam un izstiepjoties, nabas gredzentiņš paplešas un paveras vaļā. Vēderplēve caur to izvelvējas uz āru un iespiežas zem ādas kā košļenes burbulis. Pamazām trūce progresē un plešoties var būt nedaudz sāpīga. Cik ilgā laikā tas notiek? Atšķirīgi. Vienam tas var būt gads, citam – pat desmit gadi. 

    Nav iespējams precīzi pateikt, kāpēc bruka veidojas no jauna, bet 10 līdz 20 procentiem operēto pacientu trūces mēdz atkārtoties.

    To var veicināt dažādi apstākļi vai to komplekss – vāji saistaudi, liela un intensīva fiziskā slodze, kas, iespējams, tomēr bijusi pārāk ātri pēc veiktās operācijas, vai arī ķirurgam nav izdevies trūci labi sašūt. Liela nozīme ir ģenētikai, kas nosaka organisma vājās vietas, – ne jau visiem, kas fiziski smagi strādā, veidojas trūce.

    Ja pēc operācijas trūce izveidojusies atkārtoti, noteikti vajadzētu aiziet pie ķirurga vēderu parādīt un veikt atkārtotu operāciju. Vēdera sienā izplīsušais caurums jādabū ciet, lai vēderplēve netiktu ārā. 

    Ja trūce jau izveidojusies, ir par vēlu lietot korseti vai bandāžu, tā var to tikai nedaudz pieturēt, atvieglot situāciju un panākt, lai strauji neprogresē.

    Korsete jānēsā uzreiz pēc operācijas. Neatkarīgi no tā, vai operācija veikta laparoskopiski vai vaļēji, jāievēro stingrs saudzējošs režīms 2–3 mēnešus, neko smagāku par pieciem kilogramiem nedrīkst celt, lai vēderā nerastos spiediens. Tik ilgi arī lieto korseti. Pastāvīga korsetes valkāšana veicinās vēdera muskuļu atrofēšanos, jo tie paļausies tikai uz šo atbalstu. Ja ir vāji audi, arī turpmāk smagumi jāceļ piesardzīgi. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē