• Kad nedrīkst ignorēt galvassāpes

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    9. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: G-Stock Studio/Shutterstock.com
    Galvai vispār nav jāsāp – ne velti neiroķirurgi pat nelieto tādu terminu kā ieilgušas galvassāpes, jo galva vai nu sāp, vai nesāp. Pat nedēļu ilgas galvassāpes jau ir ilgas, un ir jāskaidro to cēlonis.

    Galvassāpēm var būt līdz pat simt dažādu iemeslu, tāpēc ir svarīgi noskaidrot – kas kurā gadījumā varētu būt par vainu.

    Ja pēc pretsāpju tabletes iedzeršanas galvassāpes pāriet, tās varētu neuzskatīt par bīstamām. Tomēr, ja galva sāp nedēļu, divas, ir jāiet pie ārsta. Lūk, bīstamie signāli jeb sarkanie karodziņi.

    • Ja galva konstanti, bez pārtraukuma sāp ilgāk par nedēļu, noteikti jādodas pie ģimenes ārsta vai neirologa. Ja galvassāpes piemeklē ilgākā laika periodā, tās ir nepatīkamas, bet it kā paciešamas, lai neskrietu uzreiz uz slimnīcu, – tas var liecināt par audzēju galvas smadzenēs.

    Katrā ziņā šis ir sarkanais karodziņš, pēc kura ir skaidrs, ka ar galvassāpēm īsti labi nav.

    Un ne jau vienmēr galvassāpes signalizē par kaut ko ielaistu vai jau senāk iemantotu, tā var būt arī pēkšņi radusies problēma.

    • Galvassāpes ir pēkšņas, spēcīgas, asas. Cilvēks nespēj veikt ikdienas aktivitātes un normāli funkcionēt. Varbūt parādās bailes no gaismas, sajūta, ka sāp tā, it kā būtu iesists pa pakausi. Cilvēks, kurš ir pie samaņas, visdrīzāk apgalvos, ka nekad dzīvē nav piedzīvojis kaut ko tik sāpīgu.

    Nereti papildus šādām galvassāpēm ir vemšana, pēkšņa redzes zaudēšana.

    Te ģimenes ārstam jau ir par vēlu un ir jāsauc ātrā palīdzība un jābrauc uz slimnīcu, jo visdrīzāk ir vaina asinsvadā, piemēram, laika gaitā asinsvadā izveidojies tāds kā iztilpums, ko medicīniski sauc par aneirismu. Vienā brīdī aneirisma var plīst. Tāpēc steidzami – uz slimnīcu!

    • Sāp galva, ir locekļu vājums, rokas un kājas neklausa, zūd runas spējas – tas var liecināt par asinsizplūdumu jeb hemorāģiju. Arī šis ir sarkanais karodziņš, kas liecina – ātrā palīdzība un slimnīca!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē