• Kā sirdi izārstēt ar ritmu?

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    22. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Sirds ir izjūtu, uztveres un ritma orgāns, nevis pumpis – tā to uztver antropozofijā. Un šis uzskats arī nosaka sirds slimību atšķirīgo ārstēšanu. Skaidro _Dr._Gita Gaņģe – ģimenes ārste un antroposofās medicīnas ārste Veselības centrā 4 un Saules veselības centrā.

    Antropozofijā, kuras pamatlicējs ir filozofs Rūdolfs Šteiners, uzskata, ka cilvēka veselību ietekmē tas, kas noticis bērnībā un jaunībā, tāpēc svarīga ir audzināšana un vide, kurā viņš aug. Tāpēc antropozofija atbalsta un veicina biodinamisko lauksaimniecību un valdorfa pedagoģiju. Dievs ir radījis zemeslodi, ūdeni, gaisu, augus, dzīvniekus, lai mums būtu, kur dzīvot, ko ēst, dzert, elpot un būt veseliem. Taču mēs mēdzam zemi, ūdeni, gaisu un pārtiku sabojāt un tad sūdzēties par veselības traucējumiem.

    Organisms ir vienota ritmiskā sistēma, un sirds ir centrālais orgāns, kas uztur ritmisko homeostāzi. Tās ritms ir individuāls un mainās atkarībā no ēdiena, uzņemtās informācijas un dzīvesveida. Visbiežāk slimības izraisa ritma traucējumi, un tad ar ārstēšanu mēģinām atjaunot veselīgo ritmu.  Antropozofijas skatījums uz sirdi un tās slimībām krasi neatšķiras no klasiskās medicīnas, un tomēr tas nav tik mehānisks.  

    Ļauj pielāgoties

    Asinsspiediena mainība palīdz mums kustēties un pielāgoties tam, ko esam ēduši, dzēruši un domājam. Ikdienā tas notiek kompensatori un nejūtam to kā slimību.

    Sirds un asinsvadu sistēma nostabilizējas 18–20 gadu vecumā, kad var spriest, vai spiediens atbilst vispārpieņemtajai normai 120/80 mm/Hg, vai tas ir pazemināts vai  paaugstināts.

    Piemēram, ja jau jaunībā ir zems asinsspiediens 90/60 mm/Hg un cilvēks ar to jūtas labi, tā paaugstināšanās miera apstākļos līdz 140/80 mm/Hg var būt jau krīze, ko savukārt citam var atzīt par normālu rādītāju. Ja agrāk tam nav pievērsta uzmanība, pieņemam, ka jaunībā bija norma 120/80 mm/Hg.

    Asinsspiedienu pārsvarā regulē aknas, kas izdala angiotenzīnu, un nieres, kas izstrādā renīnu, taču, protams, ir vēl daudzi citi iemesli – vairogdziedzera vai citu orgānu slimības, asinsvadu apkaļķošanās, hronisks distress, aptaukošanās. Ja cilvēkam ir hroniskas kaites, kuru rezultātā asinsspiediena izmaiņas kļūst patstāvīgas, to uzskata par hipertensiju. 

    Kas izjaucis ritmu?

    Sirds saņem informāciju par apēsto, izdzerto, pārstrādāto, ieelpoto, domāto, saskatīto, sadzirdēto, un atkarībā no tā sirds ritms mainās. Sirdij jāritmizē organisms, lai tas izturētu attiecīgos apstākļus.

    Ja sirsniņa visu laiku cieš no neregulāras ēšanas vai pārēšanās, pārslodzes darbā, ilgstošas sēdēšanas pie datora, nospiežot dzīvībai svarīgus orgānus, tiek noēsta veģetatīvā nervu sistēma, kas inervē šos orgānus, un sirds vadīšanas sistēma tiek pārslogota. 

    Ārstēšana ir samērā vienkārša, grūtāk noskaidrot problēmas cēloni. Pirmajā vizītē izvērtēju pacienta sūdzības, cenšos iegūt informāciju par orgānu stāvokli, piemēram, vēdera izeju, vai naktī jāiet čurāt, vēroju uzvedību, ādas krāsu, vaicāju par izjūtām, piemēram, vai kārojas saldumus, kā pacients reaģē uz dažādām situācijām, par bērnību un dažādiem pārdzīvojumiem, ko cilvēks par tādiem varbūt nemaz neuzskata, kā arī izvērtēju analīžu un citu izmeklējumu rezultātus.  

    Manā praksē daudziem pacientiem ir veģetatīvā distonija, kas skar dažādus orgānus, bet pārsvarā sirdi, jo tas ir centrālais ritmiskais orgāns, kura apvidū atrodas arī saules pinums, kas inervē sirdi, kuņģi un plaušas.

    Daudzi sūdzas par paātrinātu sirdsdarbību un spiedošu sajūtu, sāpēm vai žņaugšanu krūtīs, elpas trūkumu, kaut arī kardiogramma neliecina par novirzēm no normas. Sirdsklauves veicina arī izplatītais paradums nekontrolēti dzert kafiju. 

    Kas palīdzēs tavai sirsniņai

    Lai ārstētu paaugstinātu vai pazeminātu asinsspiedienu, svarīgi saprast, kāpēc organisms tādu uztur. Ārstēšana atkarīga no slimā orgāna vai pamatproblēmas. Klasiskajā medicīnā parasti nosaka diagnozi – hipertensija, nemeklējot un nenovēršot cēloni, tikai izraksta zāles un pasaka, ka tās būs jādzer visu mūžu.

    Antropozofijā noskaidro un novērš cēloņus.

    Piemēram, ja cilvēks nespēj pats regulēt savu stresa līmeni un dzīvo mūžīgās bailēs no visa, tad piemeklē attiecīgas zāles un papildu ārstēšanu nieru un virsnieru nostiprināšanai. Tāpat arī citas slimības neārstē pēc vienas shēmas.

    Diemžēl ārstam vizītes laikā nesanāk pacientam izmērīt asinsspiedienu kā pēc grāmatas. Pareizi to mēra abās rokās pa trim reizēm ar 15 minūšu intervālu, ņemot vērā vidējo rādītāju. Visprecīzākais tas ir no rīta, nepieceļoties no gultas.

    Daudziem sirds slimniekiem ir arī paaugstināts holesterīna līmenis. Klasiskajā medicīnā mēdz izrakstīt zāles, pat ja tas ir nedaudz virs normas, nenoskaidrojot un nenovēršot problēmas cēloni. Taču holesterīns ir katras ķermeņa šūnas maize, bez kuras pietrūkst barības un enerģijas. Es parasti ārstēju aknas – gan tikai ar diētu, gan zālēm, un holesterīna līmenis diezgan ātri normalizējas. Ilgāks laiks nepieciešams, ja aknas ir aptaukojušās, bet autoimūnu nieru slimību gadījumā, visticamāk, būs nepieciešama arī klasiskā terapija.

    Visiedarbīgākais līdzeklis antropozofajā medicīnā ir eiritmija – dziedinoša kustību māksla, paužot savus iekšējos pārdzīvojumus.

    Tās pamatprincips ir atjaunot katras organisma šūnas veselīgo ritmu. Eiritmija palīdz ieklausīties sevī un pasaulē saskaņā ar savas būtības skaisto un veselīgo ritmu. Tā ir iespēja koncentrēties un mobilizēties cīņai par savu veselīgo Es ar kustībām.  

    Pastāv ārstējošā, higiēniskā un mākslas eiritmija. Higiēniskā eiritmija nepieciešama ikvienam, lai uzturētu savu veselību, tā ir kā rīta rosme. Izmantojot eiritmiju, dažkārt izdodas izārstēties arī bez zālēm.

    Ritma atjaunošanai izmanto ritmisko masāžu, kas izpaužas kā maiga glāstīšana un rada patīkamu ķermeņa atslābumu. Tā sevī ietver arī metālu vai ēterisko eļļu ierīvēšanu, ierosinot noteiktos orgānos dzīvības spēkus, piemēram, nieres ierīvē ar vara ziedi, aknas – ar alvas ziedi noteiktā tehnikā. Bieži var dzirdēt, ka cilvēks ir noguris, bet izsists no ritma, jo, piemēram, ir kāds jauns projekts, kura dēļ jāstrādā bez pārtraukuma. Pēc tā pabeigšanas nepieciešams laiks, lai atjaunotu normālu darba un atpūtas ritmu.

    Mūsdienās gandrīz neviens vairs neņem četru nedēļu atvaļinājumu, kas nepieciešams, lai organisms pilnvērtīgi atjaunotos.

    Un, ja vēl ir hronisks stress un miega traucējumi, ritmiskā masāža var uzreiz atrisināt vairākas ar ritma traucējumiem saistītas problēmas.

    Pieņemsim, ka tev nepieciešami 8 ritmiskās masāžas kursa seansi. Arī seansiem ir noteikts ritms, piemēram, 2 reizes nedēļā noteiktā dienā, vislabāk – vienā un tajā pašā laikā. Tas nozīmē, ka mēneša laikā pieradīsi, ka vari sev veltīt divas stundas nedēļā. Jau tas vien, ka noteiktā laikā jāapmeklē speciālists, iedarbojas pozitīvi. Tālāk – pati procedūra. Masāžas seanss notiek klusumā. Ja tu vienmēr steidzies un runā, tev tiks dota iespēja atbrīvoties un izbaudīt pilnīgu atpūtu. Procedūra ilgst stundu, bet pati masāža 35–40 minūtes. Pēc tās nepieciešams neliels miera periods, lai labāk justu ārstnieciskās iedarbības efektu. Reizēm pietiek tikai ar piecām minūtēm.

    Antropozofijā izmanto no dabiskām vielām gatavotas zāles, kuras tiek ritmizētas, saulītei austot un rietot.

    Augi, no kuriem gatavo zāles, tiek audzēti biodinamiski ļoti tīrās vietās Vācijā, Šveicē, Austrijā, Zviedrijā, Francijā.

    Latvijā tās pēc ārsta receptes gatavo Rīgā, Dzirciema aptiekā. Dažas jālieto pirms ēšanas, citas pēc maltītes atkarībā no iedarbības, ko vajag panākt.

    Parasti izrakstu tikai antropozofās zāles, taču, ja nepieciešams, tās var lietot kopā ar klasiskajiem medikamentiem. Ja, piemēram, gadiem ilgi lietoti bēta blokatori, no tiem nevar pēkšņi atteikties. Kāda mana paciente lietoja trīs zāles sirdij un asinsspiedienam, taču, tā kā vēlējās pāriet uz dabisku dzīvesveidu, nomainījām tās piecu gadu laikā.

    Tikai – lietojot klasiskās zāles, nedrīkst aizmirst kontrolēt asinsspiedienu. Citai pacientei bija gan sirds ritma traucējumi, gan augsts asinsspiediens. Ārstējoties ritms uzlabojās, un spiediens izlīdzinājās, taču radās nespēks, jo spiediens bija nokritis pārāk zemu, un zāļu lietošanu pakāpeniski pārtraucām. Cilvēki parasti uztraucas tikai par augstu spiedienu, bet pie zema spiediena smadzenes un visi orgāni nesaņem skābekli un barības vielas, tāpēc iestājas liels nespēks.

     KĀ SAGLABĀT sirds veselību

    1. Katru dienu vismaz pāris stundu staigā! Staigāšana ir pati galvenā sirds veselības uzturēšanai, jo ieraksta mūs saules un zemes ritmā. Tas ir fizioloģisks kustību veids, kad muskuļi strādā vienmērīgi un visi orgāni saņem skābekli. Mēs katrs ejam savā sirds ritmā.  
    2. Daudzi brīnās, kāpēc viņiem jāstaigā, ja skrien?! Pēc dabas likumiem, cilvēks skrien, lai kādu noķertu vai aizmuktu, tāpēc aktivizējas virsnieres, skābekli un barības vielas nogādājot uz locekļiem. Skrienot ritmu nosaka adrenalīns, kas ilgstošā laikā organismu ietekmē nelabvēlīgi.    
    3. Mēģini visu darīt ar mīlestību un jēdzīgi!  Kā rakstīja dzejnieks Imants Ziedonis, bez mīlestības nedzīvojiet… un maizi negriež nazis ass.
    4. Ļauj organismam atjaunoties! Tas vislabāk notiek no astoņiem vakarā līdz trijiem naktī. Tā kā esam saistīti ar Kosmosa ritmiem, ejot gulēt vienos divos naktī, organisms nespēj atjaunoties. Ar gadiem atjaunošanās procesi samazinās un pieaug noārdīšanās.
    5. Pēc 40 gadu vecuma divreiz mazāk ēd, bet kusties divreiz vairāk nekā jaunībā!
    6. Elpo ritmiski, iesaistot vēdera muskulatūru! Elpojot haotiski, tāda kļūst arī sirdsdarbība. Svarīgi, lai skābeklis izplūstu cauri visam organismam. Pieliec rokas pie vēdera zem nabas – izelpo aktīvi, ieraujot vēderu, pēc tam, izspiežot vēderu lielu, ieelpa notiks pati. Darot to ritmiski, organisms atslābs jau pēc 10 minūtēm.

    Sakārto savus paradumus!

    • VITA VESTMANE, kardioloģe un interniste Ādažu slimnīcā, Veselības centru apvienībā medicīnas centrā Pulss 5 un Veselības centrā Vivendi, apguvusi antroposofo metodi:

    Sirds ir ritmiskās sistēmas centrs un saņem informāciju no ķermeņa augšējā un apakšējā pola, mēģinot tos izlīdzināt. Tāpēc ikdienā katram ir svarīgi iegūt līdzsvaru starp domām, vārdiem, izjūtām un darbiem. Ja – es domāju, es jūtu, es runāju, es daru – iet kopsolī, cilvēks un sirds ir veseli. Ja darbi nesakrīt ar vārdiem un domām, kur nu vēl ar jūtām, tad cilvēks slimo.
    Savā ikdienas darbā no antropozofijas viedokļa pievēršos dzīvesveidam, kurš sirds slimību gadījumā gan profilaksē, gan ārstēšanā ir stūrakmens un katram individuāls, jo atkarīgs no mūsu ikdienas ieradumiem.

    Jā, reizēm man nākas izrakstīt kādus līdzekļus papildus klasiskajiem kardioloģijas medikamentiem un pacients, kaut nedaudz sakārtojot savus paradumus (gan labos, gan sliktos), ikdienā jau jūtas labāk. Tāpēc, lai neslimotu, ieklausies savā sirdī, sakārto domas, runā un dari!

    Pieredze

    EDĪTE KRASTIŅA (73), pensionāre no Ķoņiem: Man palīdzēja antropozofija

    Pirms vairākiem gadiem nokļuvu slimnīcā ar sirds infarktu. Mani tur pamatīgi sabiedēja, ka infarkts var atkārtoties. Jutos labi, taču baidījos, un bailēs sirds vienmēr sāk sisties straujāk. Arī kā uztraucos, tā asinsspiediens ir augšā. Pietiek kaut vai noskatīties neveiksmīgu hokeja spēli!

    Negribēju dzert zāles līdz mūža galam, jo nevieni ķīmiskie medikamenti nav bez blakusparādībām. Jau agrāk biju dzirdējusi par antropozofo medicīnu, kas ārstē cilvēka garu un slimības sakni, nevis sekas, tāpēc konsultējos ar ārsti Gitu Gaņģi. Viņa man izrakstīja antropozofās zāles – kniepadatas galviņas lieluma graudiņus un tabletes –, un pāris gadu lietoju tikai tās. Bet apmēram pēc gada ik pa laikam jutu sirds pārsitienus un tāpēc satraucos. Pāris reižu naktī izsaucu ātros, līdz beidzot ģimenes ārste mani aizsūtīja uz Stradiņiem pārbaudīt sirds asinsvadus, kur secināja, ka man infarkts ir izārstēts un asinsvadi tīri.

    Kad uzlec augsts asinsspiediens, to izdodas stabilizēt ar ilang ilang ēterisko eļļu, vienu pilienu ierīvējot deniņos aiz auss.

    Tagad man tas ir ideāls 120/80 mm/Hg. Vienīgā problēma – aizejot pie ārsta, tas vienmēr paaugstinās, kaut arī mājās iedzeru baldriānus un cenšos nomierināties.

    Daktere Gaņģe ieteica pieņemt dzīvi, kāda tā ir, un neuztraukties, jo viss notiks, kā tam jānotiek. Protams, tas nav tik vienkārši, taču man ir izdevies mainīt dzīves filozofiju. Tagad esmu pilnīgi mierīga.

    Sāli lietoju maz, taču vienmēr esmu ēdusi speķi, sviestu un saldu krējumu, bet – ar mēru! Un, jo vecāka kļūstu, jo ēdienu uz šķīvja lieku mazāk. Kaut arī laukos fizisku aktivitāšu netrūkst, man tās tomēr samazinās. 

    Ārsti, kas izmanto antropozofo metodi

    • Gita Gaņģe Veselības centrā 4 un Saules Veselības centrā.
    • Vita Valdmane savā ārstes homeopātes praksē.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē