• Kā rīkoties, ja asiņo deguns

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    7. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Kad pēkšņi sāk asiņot deguns, var pārņemt neliela panika. Jo sevišķi, ja tas notiek pirmo reizi. Lūk, plāns, ko darīt, – ir labi vienkārši to zināt, lai izvairītos no liekiem satraukumiem .
    1. Noliecies uz priekšu, stipri saspied degunu tā starpsienas priekšējā daļā, no kurienes asiņo visbiežāk, un spēcīgi turi 10–20 minūtes.
    2. Neatliec galvu atpakaļ! Tādā veidā asinis nokļūs rīklē, kas var izraisīt vemšanu.
    3. Ja sirgsti ar arteriālo hipertensiju, izmēri asinsspiedienu, un, ja tas ir paaugstināts, iedzer asinsspiedienu pazeminošas zāles.
    4. Vari arī degunu aizkorķēt ar olīveļļā vai asinsreci veicinošā ziedē (Emofix) samērcētu vates tamponu, piespiest un atstāt uz pāris stundām. Ātrākai asiņošanas apturēšanai vati vari samitrināt arī ar tā saukto vazokonstriktoru, piemēram, ksilometazolīnu, kas ir daudzos deguna pilienos. Taču ūdeņraža pārskābe, ko nereti iesaka izmantot šim nolūkam, nepalīdzēs un var vēl vairāk veicināt gļotādas bojājumu.
    5. Uz deguna saknes vai pakauša vari uzlikt aukstu kompresi, taču neturi to ilgāk par 15 minūtēm.
    6. Visbeidzot uzmanīgi izšņauc degunu, lai atbrīvotu nāsis no visiem asins receklīšiem. Parasti ar to arī pietiek.
    7. Kad asiņošana apturēta, neej karstā dušā, vannā vai pirtī, atturies no karstiem un asiem ēdieniem un dzērieniem, stipras deguna šņaukšanas, fiziskām aktivitātēm, smagumu celšanas, arī stipras spiešanas tualetē, kas var izraisīt asins pieplūdumu deguna dobumā. Ja asinis tecējušas ar straumi, piesardzība jāievēro apmēram divas nedēļas, kamēr gļotāda dzīst.
    8. Ja asiņošana ir stipra un paša spēkiem to neizdodas apturēt, droši sauc ātro palīdzību. Mediķa palīdzību meklē arī tad, ja pēc vates tampona izņemšanas asiņošana nav pilnībā beigusies.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē