• Kā pareizi kopt zobu protēzes?

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    30. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pilnās protēzes – kā tās pareizi kopt? Konsultē zobu ārste ELĪNA BLŪMA, zobu protēziste Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūtā, docētāja Rīgas Stradiņa universitātes Zobu protezēšanas katedrā.

    Lasītājas vēstule: Manam brālim (73 gadi) bieži stipri iekaist smaganas, sāp, pietūkst, ir jutīgas uz aukstu un karstu. Viņam ir pilnās protēzes. Kā tās pareizi kopt? Viņš tīra tikai ar birstīti, un arī ne regulāri. Varbūt arī smēķēšana ir pie vainas. Viņš visus šos iemeslus noliedz. Paskaidrojiet, lūdzu, ko un kā darīt? Vanda

    Atbild zobu protēziste Elīna Blūma:

    Ja zem pilnas protēzes smaganas iekaisušas, kļuvušas jutīgas uz aukstu un karstu, iespējams, protēze slikti der, ir kustīga un mehāniski traumē mīkstos audus. Savukārt smaganu apsārtums un sāpīgums varētu liecināt par Candida sēnīti. Tās attīstību veicina tas, ja protēzi kārtīgi netīra un neņem ārā no mutes pa nakti.

    Varbūt jūsu brālim ir vāja imunitāte un organisms netiek galā ar sēnītes vairošanos. Ja protēze ir veca un attīstījusies sēnīšu infekcija, visdrīzāk protēze būs jātaisa no jauna, jo tās poras ir pilnas ar sēni un, katru reizi to ieliekot mutē, notiek atkārtota inficēšanās.

    Mūsdienu tehnoloģijas ļauj izgatavot blīvākas protēzes, taču tās neaizstāj rūpīgu mutes dobuma kopšanu un iekaisuma ārstēšanu.

    Tāpēc iesaku jūsu brālim doties pie sava zobārsta vai arī uz Stomatoloģijas institūtu, kur vislabāk pierakstīties pie mutes gļotādas speciālista Orālās patoloģijas klīnikā, un noskaidrot sāpju iemeslu.

    Tagad – par tīrīšanu. Parasti pietiek, ja protēzi tīra ar speciālu zobu suku un zobu pastu. Protēžu birstītes sariņi ir pielāgoti, lai iztīrītu vissīkākās nišiņas gan no ārpuses, gan iekšpuses. Var izmantot arī parasto zobu pastu. Galvenais, lai tā nebūtu abrazīva, ar asām daļiņām, kas var protēzi saskrāpēt.

    Var arī iegādāties protēžu tīrīšanas tabletes, tās ieliek ūdenī un patur tajā protēzi, rīkojoties, kā norādīts lietošanas instrukcijā. Tās noņems sliktu garšu un aromātu, taču nedarbosies kā pretsēnīšu līdzeklis. Tablešu lietošana nevar aizstāt mehānisku aplikuma noņemšanu!

    Svarīgi protēzi pēc katras ēdienreizes izņemt no mutes un izskalot.

    Lielo tīrīšanu veic vakaros pirms gulētiešanas, kad protēze jāņem ārā. Citādi smaganas var tikt nospiestas un sāpēt. Pēc zobārsta norādījumiem protēze jāglabā sausumā vai attīrošā šķidrumā, jo mitra un silta vide veicina iekaisuma ierosinātāju attīstību. No rīta pirms likšanas mutē protēzi tikai apskalo, lai tā samitrinās.     

    Jā, piekrītu, ka smēķēšana ir nevēlams paradums, kas var kaitēt veselībai, kairinot mutes dobuma gļotādu un vājinot imunitāti.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē