• Kā palīdzēt cilvēkam, kurš ir aizrijies?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    21. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Antonio Guillem/Shutterstock.com
    Tiešām – ko darīt? Likt pa­celt ro­kas, plik­šķi­nāt pa mu­gu­ru vai uz­reiz saukt ātr­os? Lūk, rīcības plāns!

    Sveš­ķer­me­nis elp­ce­ļos – tā aiz­rī­ša­nos sauc ār­sti. Ja kaut kas ie­sprūst ba­rī­bas va­dā, pa­ras­ti tas nav dzī­vī­bai tū­lī­tē­ji bīs­ta­mi – ja vien nav ne­kas ķī­misks, pie­mē­ram, ba­te­ri­jas. Bet me­di­ķa pa­lī­dzī­ba būs ne­pie­cie­ša­ma tik un tā! Sa­vu­kārt elp­ce­ļos no­nā­ku­šais priekš­mets var iz­rai­sīt smak­ša­nu, tā­pēc cie­tu­ša­jam ir jā­pa­līdz ne­ka­vē­jo­ties.

    Rī­cī­bas plāns

    Kat­ra nā­ka­mā dar­bī­ba ir jā­veic, ja ie­priek­šē­jā nav pa­lī­dzē­ju­si.

    Ja cil­vēks ir aiz­ri­jies, vien­lai­kus kle­po (no­piet­nā­kos ga­dī­ju­mos dzir­da­ma tā dē­vē­tā gai­ļa gār­gša­na) un vi­ņam ir grū­tī­bas el­pot – rī­ko­jies! Priekš­me­tu, kas ie­kļu­vis elp­ce­ļos, ja to ne­var re­dzēt, ne­drīkst cen­sties iz­vilkt ar ro­ku! Tā to var ie­bī­dīt vēl dzi­ļāk.

    1. Pirm­ās 5–10 se­kun­des ne­da­ra ne­ko un ļauj cil­vē­kam pa­šam at­kle­po­ties.

      Vi­ņu raus­tot un stum­dot, tiek at­ņemts spēks, ko viņš va­rē­tu likt lie­tā, lai stip­ri kle­po­tu un sveš­ķer­me­ni pats iz­stum­tu lau­kā.
       
    2. Cie­tu­šo sa­liec ap­tu­ve­ni 45 grā­du leņ­ķī, tu­rot vie­nu ro­ku uz krū­tīm, ar ot­ru veic slī­do­šus – no le­jas uz augš­u – si­tie­nus starp lāp­sti­ņām. Ta­vas ro­kas at­ro­das vie­na ot­rai pre­tī, kat­ra sa­vā krū­šu kur­vja pus­ē.

      Vis­la­bāk, ja si­tie­nu var trā­pīt kle­pus brī­dī. Šā­dā vei­dā ar si­tie­na spē­ku kle­pus tiek pa­da­rīts stip­rāks un pa­līdz cie­tu­ša­jam pa­šam at­brī­vo­ties no elp­ce­ļos ie­kļu­vu­šā priekš­me­ta.

      Veic 5 si­tie­nus, tad pa­ska­ties mu­tē, vai nav pa­rā­dī­jies sveš­ķer­me­nis.
       
    3. Heim­li­ha pa­ņē­miens – ar ro­kām ap­tver cie­tu­šo no mu­gur­pu­ses, vie­nu ro­ku sa­velc dū­rē, ar ot­ru dū­ri ap­tver. Ar dū­res pla­ka­nā­ko da­ļu (kur īk­šķis ap­tver rā­dī­tāj­pirk­stu) kle­pus brī­dī vir­zie­nā uz augš­u spē­cī­gi spied uz dia­frag­mu. Tas ir starp na­bu un vie­tu, kur sa­vie­no­jas ri­bu lo­ki – kau­liem nav jā­ska­ras klāt!

      To veic 5 rei­zes, pār­lie­ci­nies, vai mu­tē nav pa­rā­dī­jies sveš­ķer­me­nis. Ja ne­pie­cie­šams, Heim­li­ha pa­ņē­mie­nu at­kār­to vēl­reiz.
       
    4. Ja cie­tu­šais el­pas trū­ku­ma dēļ slīd bez­sa­ma­ņā, ne­ka­vē­jo­ties iz­sauc ātr­o pa­lī­dzī­bu un, ja ne­pie­cie­šams, veic at­dzī­vi­nā­ša­nas pa­sā­ku­mus.

    Iedarbīgākā metode – ar kā­jām gai­sā

    • Ja aiz­ri­jies bērns, visefek­tīvāk ir sa­ņemt viņu aiz kā­jām, ap­griezt ar gal­vu uz le­ju un kra­tīt, tā sveš­ķer­me­ni iz­pu­ri­not lau­kā no elp­ce­ļiem. Vis­la­bāk, ja pu­ri­nā­ša­nu var uz­trā­pīt kle­pus brī­dī.
    • Ja aiz­ri­jies zī­dai­nis, vei­cot pu­ri­nā­ša­nu aiz kā­jām, vi­ņam ob­li­gā­ti jā­pie­tur gal­vi­ņa, jo kak­la mus­ku­la­tū­ra vēl nav at­tīs­tī­ju­sies.
    • Šā­di sveš­ķer­me­ni no elp­ce­ļiem var iz­kra­tīt arī pie­au­gu­ša­jam – ja līdz­ās ir spē­cī­gi vī­ri, kas to var iz­da­rīt.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē