• Jaunas kurpes = jaunas tulznas? Nē!

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    22. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Prieku par jaunajām vasaras kurpītēm nereti izbojā tulznas un steidzīgi plāksteru meklējumi aptiekā. Kā no sāpīgiem pušumiem izvairīties, bet, ja tie radušies, aši sadziedēt? Skaidro podoloģe Veselības centra 4 estētiskās medicīnas klīnikā 4. Dimensija KARĪNA BURIMA.

    Veikalā šķita, ka jaunās kurpes der kā uzlietas, taču atliek ar tām ilgāk pastaigāt, un tulzna ir klāt – zem siksniņām, uz pirkstiem vai papēža. Un cik nepatīkams ir noberzums uz pēdu spilventiņiem, uz kuriem gulst viss ķermeņa svars!

    Polsterītis aizsardzībai

    Jāatzīst, ka biežāk tulznas veidojas mums, sievietēm, jo izvēlamies skaistas kurpes, kuras ne vienmēr ir arī ērtas. Vīriešiem sāpīgi noberzumi uz pēdām rodas retāk, jo viņu prioritāte, pērkot apavus, ir komforts un tikai tad izskats. Kungiem tulznas uzberžas vien sportojot.

    Tā, staigājot skaistās, bet nepiemērotās kurpēs, berzes rezultātā kā aizsargreakcija uz ilgstošu mehānisku spiedienu vienā vietā, veidojas tulzna. Tā ir pildīta ar starpaudu šķidrumu – limfu –, kurā var būt arī asins piejaukums no pārplīsušiem sīkajiem asinsvadiņiem jeb kapilāriem. Taču atceries – kaut arī tulzna ir nepatīkama, tā kalpo kā polsterītis, lai pasargātu no noberšanas dziļākos audus. Un tulznas izraisītās sāpes liek tev uzmanīties, lai šo vietu nenoberztu vēl vairāk un neiedzīvotos nopietnākā bojājumā.

    Pieci iemesli, kas veicina tulznas rašanos  

    1. Nepiemēroti apavi, kas ir par mazu, ar pārāk augstu papēdi vai daudzām detaļām (siksniņas, sprādzītes, rišiņas), kas var noberzt pēdu. Atceries – dažreiz visu izšķir pusizmērs! Varbūt labāk izvēlēties mazliet lielākas kurpes? Pievērs uzmanību arī savu bērnu pēdiņām, jo tās strauji aug.   

    2. Plāna, jutīga āda bez aizsargslāņa, kas nereti ir saistīts ar vecuma izmaiņām. Parasti mazāk problēmu piemeklē uz rudens pusi, kad pēdas pa vasaru norūdītas, staigājot basām kājām. 

    3. Pēdas deformācijas, piemēram, plakanā pēda un izvirzījies īkšķa kauliņš (Hallux valgus). Tad būtu ieteicams konsultēties ar tehnisko ortopēdu, valkāt ortopēdiskās zolītes un izraudzīties īpaši komfortablus apavus.

    4. Palielināts ķermeņa svars. Esmu novērojusi, ka tagad, kovida laikā, tas kļuvis īpaši aktuāls, jo cilvēkiem ir mazāk fizisku aktivitāšu. Liekie kilogrami veicina tūskas veidošanos, un, staigājot apavos, kas pagājušajā gadā derēja kā uzlieti, šogad uz pēdām mēdz veidoties tulznas.

    5. Pastiprināta svīšana. Ja tev ir šāda problēma, vēl jo svarīgāk ir valkāt sezonai piemērotus elpojošus apavus un kvalitatīvas, dabiska materiāla zeķes. Varbūt vajag ņemt talkā arī kādu pretsvīšanas līdzekli.

    Kā izvairīties no tulznām

    • Lai iegādātos atbilstošas kurpes, pērc tās pēcpusdienā vai vakarā, kad kājas mazliet pietūkušas, nevis no rīta.
    • Ar jaunām kurpēm uzreiz nedodies pārgājienā vai uz balli, bet vairākas dienas pastaigā pa māju vai izmēģini īsākā distancē, lai kājas ar tām aprod un arī apavi nedaudz pielāgojas tavai pēdai.
    • Ja jūti, ka kurpes sāk berzt, pārvelc tās pēc iespējas drīzāk! Dažreiz dāmas, ejot uz darbu ar jaunajām sandalēm, somā paņem līdzi jau ērti ienēsātus zempapēžu apavus kā kapitulācijas plānu.
    • Ja apavus pārvilkt uzreiz nav iespējams, pamaini kurpju spiedienu uz pēdu: paliec zem papēža kabatas lakatiņu, paceļot pēdu augstāk.
    • Ja tev tulznas vienmēr veidojas vienās un tajās pašās  vietās, kaut arī valkā ērtus apavus, tas varētu liecināt par pēdas deformāciju. Pieraksties pie tehniskā ortopēda, un, lai mazinātu noberzumu veidošanos, iespējams, tev vajadzēs nēsāt atbilstošas ortopēdiskās zolītes.
    • Ātrākai kurpju ievalkāšanai izmanto apavu veikalos nopērkamos īpašos aerosolus un putas. Vēl var palūgt, lai kurpnieks apavus cietākās vietas mazliet iestaipa.
    • Paredzot, kur apavi varētu berzt, attiecīgo vietu uz pēdas jau iepriekš iezied ar speciālu zīmulīti vai rullīti pret tulznām. Tas pārklās ādu ar aizsargslānīti, mazinās berzi un neļaus veidoties tulznai.
    • Tiklīdz sajūti pirmās beršanas pazīmes un ir parādījies  ādas apsārtums, problemātiskajai vietai uzlīmē plāksteri. Starp citu – plāksteri vari līmēt ne tikai uz ādas, bet arī uz kurpes vietā, kur tā berž.
    • Ja tulznas veidojas starp pirkstiem, izmēģini šādu triku – ar plāksteri salīmē kopā abus vaininiekus, lai starp tiem mazinātos berze.

    KO DARĪT, ja tulzna jau uzberzta

    • Vispirms pēdu nomazgā ar ziepēm un pārdur tulznu ar kārtīgi dezinficētu adatu, lai liekais šķidrums iztek laukā. Pēc tam pārdurtās tulznas maliņas notīri ar kādu dezinficējošu līdzekli. Vari izmantot to pašu, ar ko dezinficē rokas, lai sargātos no kovida. Vienīgi uzmanies, lai tas netiek pašā pušumā. Ja nepārdursi tulznu, tā var pārplīst jebkurā mirklī, un tad tajā iekļūs netīrumi. Taču plēvīti ap tulznu gan nerauj nost, bet atstāj traumētās vietas aizsardzībai no netīrumu ievazāšanas.
    • Cietušās pēdas pašsajūtu vari uzlabot remdenas temperatūras sāls vanniņā, ņemot ēdamkaroti rupjā sāls uz litru ūdens. Šāda pelde gan dezinficēs, gan nomierinās, gan veicinās dzīšanu. 
    • Dodoties ikdienas gaitās, dezinficētai un nosusinātai tulznai uzlīmē plāksteri. Taču, ja ir iespējams palikt mājās, tad pirmajās dienās atslogo šo vietu un ļauj tai elpot bez plākstera, lai ātrāk sadzīst.    

    Kuru plāksteri?

    Tā kā plāksteru izvēle aptiekās ir ļoti plaša, vari pamēģināt dažādus un izvēlēties sev vispiemērotākos. Vieni derēs vienkārši tulznas aizsargāšanai no mikrobiem un tālākas noberšanas, bet citi vienlaikus veicinās arī dzīšanu.

    Priekšroka būtu dodama ūdensnecaurlaidīgam plāksterim, kas aizsargā brūci no mitruma mazgājoties un peldoties. Un noteikti raugies, lai tam vidū būtu mīksts aizsardzības lentes spilventiņš, lai, plāksteri noņemot, neuzplēstu brūci. 

    Labs variants ir caurspīdīgie hidrokoloīdie plāksteri, kurus var iegādāties gan papēdim, gan pirkstiem, gan atsevišķi īkšķim. Tie, saskaroties ar brūci, rada miklu gela kārtiņu, kas palīdz tulznai sadzīt, pasargā brūci no papildu traumām un mazina sāpes. Tos var turēt uz ādas vairākas dienas, līdz paši nokrīt.  Tomēr labāk būtu naktī noņemt, lai tulznai piekļūst gaiss un tā ātrāk sadzīst.      

    Izvēlies lielāka izmēra plāksterus, jo tie labāk nosegs tulznas laukumu, stingrāk turēsies un nerullēsies nost. Tas ir īpaši svarīgi, ja tulzna izveidojusies uz pēdas vai papēža. Plākstera nostiprināšanai papildus vari izmantot brūču plāksteri, kuru iespējams sagriezt, cik garu un platu gribi.  

    Šie līdzekļi tev palīdzēs:

    Compeed prettulznu rullītis

    Ar šo iezied aizdomīgās vietas, kur jūti, ka kurpe varētu berzt, tas pasargās no tulznām. Bet rullīti nedrīkst lietot, ja tulzna jau radusies vai jau ir brūce. (Ap 11 eiro, aptiekās)

    Opsite Spray

    Plēvveida aizsargpārsējs kā alternatīva klasiskajiem plāksteriem. Īpaši labi noder ap nagiem un citviet, kur grūtāk uzlīmēt plāksteri. Uzpūšot dažās minūtēs izveido caurspīdīgu aizsargājošu kārtiņu. Sākumā var nedaudz dedzināt. Mazina infekcijas risku un ļauj ādai elpot. (Ap 10 eiro, aptiekās)

    Bionect krēms

    Pārklāj kairinātu un bojātu ādu, aizkavējot mikroorganismu piekļūšanu brūcei. Mitrina, mīkstina, mazina kairinājuma un sāpju sajūtu, nodrošina optimālus apstākļus dzīšanai. (Ap 15 eiro, aptiekās)

    Compeed hidrokoloīdie plāksteri tulznām

     Lietojami gan profilaksei, gan uz tulznas, lai ātrāk sadzīst. (Ap 8 eiro par 5 plāksteriem, aptiekās)

    Mefix plāksteris

     Neausta materiāla pašlīpošs plāksteris, kuru var nogriezt vajadzīgajā lielumā, lai nostiprinātu mazāku plāksterīti.   

    (Ap 2 eiro par 5 cm x 10 m plāksteri, aptiekās)

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē