• Izrādās, akas ūdens var būt kaitīgs veselībai!

    Veselība
    Indra Ozoliņa
    17. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ierasts uzskatīt, ka akas ūdens ir tīrs un veselībai absolūti nekaitīgs. Taču tā gluži nav. Skaidrojam, kad jābūt uzmanīgiem.

    Lasītājas jautājums: No akas ūdens tējkanna apkaļķojas jau pāris dienu laikā. Vai šāda ūdens lietošana atstāj ietekmi uz veselību – asinsvadiem un locītavām? Vai ūdenī esošais kaļķis nogulsnējas organismā?

    Tatjana

    Atbild ķīmiķis Vadims Bartkevičs:

    «Tatjana, jā, tā ir, ka ciets ūdens, kas satur daudz minerālvielu, piemēram, kalcija un magnija karbonātu, rada kaļķakmens nosēdumus tējkannās un citās ierīcēs. Cieta ūdens dzeršanu parasti neuzskata par kaitīgu veselībai, tomēr ilgstoša liela minerālvielu daudzuma uzņemšana var izraisīt veselības problēmas, piemēram, nierakmeņus vai minerālvielu uzkrāšanos locītavās. Daudz kas atkarīgs no cilvēka vecuma, vispārējās veselības un uztura paradumiem.

    Ja cilvēkam gados ir slimas nieres, tām, iespējams, ir grūtības pārstrādāt lielu minerālvielu daudzumu, tāpēc var palielināties nierakmeņu risks.

    Taču jaunam, veselam cilvēkam nieres ar to spēs tikt galā.  

    Par laimi, lielākā daļa minerālvielu no dzeramā ūdens neuzkrājas organismā. Veselības problēmas no cieta ūdens rodas tad, ja minerālvielu saturs tajā ir ievērojami augsts. Pasaules Veselības organizācija noteikusi drošus ūdens cietības līmeņus:

    • mīksts ūdens: mazāks par 60 mg/l;
    • vidēji ciets ūdens: 60–120 mg/l;
    • ciets ūdens: 120–180 mg/l;
    • ļoti ciets ūdens: virs 180 mg/l (šādu ūdeni būtu vēlams attīrīt).

    Savukārt Ministru kabineta 2017. gada noteikumos Nr. 671 Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība kritēriji ūdens cietībai nav noteikti.

    Lai pārbaudītu jūsu akas ūdens kvalitāti, iesaku veikt ķīmisko analīzi. Vienkāršs un lēts variants ir izmantot ūdens cietības testa strēmeles. Tādas var iegādāties internetveikalos, piemēram, CoffeeGuru.lv, Kafijasdraugs.lv, ksenukai.lv. Ūdens cietību var arī pārbaudīt institūtā Bior vai citā akreditētā laboratorijā. Šī analīze, kas ir jau ar lielāku precizitāti, maksā mazliet dārgāk par testa strēmelēm.

    Cietu ūdeni iespējams mīkstināt, izmantojot speciālas ūdens mīkstināšanas iekārtas jeb jonapmaiņas filtrus.

    Tie kalcija un magnija jonus aizvieto ar nātrija joniem. Akas ūdeni dzeršanai var arī attīrīt ar ūdens filtra krūzi. Protams, ūdens cietība samazinās, arī ūdeni vārot, taču speciālie filtri ar šo uzdevumu tiek galā krietni efektīvāk.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē