• Izpētīts! Viņš un viņa redz dažādi!

    Veselība
    Santa.lv
    Santa.lv
    8. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Pasaulē valda daudzi dažādi uzskati par šo tēmu, bet tagad patiesi var teikt – vīrieši un sievietes redz dažādi. Un varbūt tas arī uzlabos attiecības – saprotot un pieņemot, ka otrs vienkārši redz un uztver citādi un tādēļ vien nav vērts uzsākt kašķi.

    Karalienes Mērijas Universitātē Londonā (Queen Mary University of London) tika veikts pētījums, kurā analizēja atšķirības vīriešu un sieviešu redzējumā, rādot dažādus attēlus no filmām vai mākslas darbiem. Secinājumi?

    Lai gan sievietes izdarīja mazāk acu kustību nekā vīrieši, viņu skatījums bija ilgstošāks un aptvēra plašāku laukumu.

    Atšķirības jo īpaši varēja novērtēt, rādot attēlus ar cilvēkiem. Ja bildēs bija pārītis, gan vīrieši, gan sievietes vairāk skatījās tieši uz sieviešu dzimuma pārstāvēm. Turklāt vīriešu skatiens, acs, vairāk analizēja seju, savukārt sievietes novērtēja arī pārējo ķermeni.

    Cilvēka acis tiek pievērstas tai daļai, kas sniedz visvairāk informācijas, savukārt novēršas no zonām, kas ietver iespējamus draudus vai briesmas. Kad pētījuma dalībniekiem lūdza sameklēt draudus, vīrieši izveidoja tiešu acu kontaktu ar sejām bildēs, bet sievietes skatu drīzāk mēdza nolaist, raugoties vairāk uz degunu vai muti.

    Pētnieki apstiprināja, ka šāda sieviešu rīcība varētu būt izskaidrojama ar jutīgumu un pat bailēm no negatīvām sekām, izveidojot tiešu acu kontaktu.

    Savukārt citā pētījumā, kurā 5 nedēļu periodā piedalījās gandrīz 500 dalībnieku, tika atklāts, ka sievietes ir tendētas skatīties vairāk uz sejas kreiso pusi, tomēr izpēta visu seju daudz rūpīgāk, nekā to dara vīrieši. Pētnieku komanda novēroja, ka iespējams noteikt dalībnieka dzimumu līdz pat 80 procentu precizitātei, balstoties tikai uz «skenēšanas modi», kādu tas izmantojis, veroties uz seju. 

    Avots: University of Queen Mary London, Science Daily, 2016. November.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē