• Iekustini vielmaiņu un zaudē kilogramus!

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    13. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Billion Photos/Shutterstock.com
    ​​​​​​​Ikdienas sarunās, apspriežot, cik viegli vai grūti izdodas tikt galā ar liekajiem kilogramiem, dzird sakām: man ir slikta vielmaiņa. Vai arī: laikam vielmaiņa kļuvusi lēnāka… Ko darīt, lai vielmaiņu iekustinātu?

    8 ieteikumi, kā vielmaiņu padarīt ātrāku

    1. Jo vairāk gadu, jo mazāk kaloriju nepieciešams. Taču ēdienam noteikti jābūt kvalitatīvam, ar augstu uzturvērtību. Īpaši svarīgi, lai organismā nepietrūktu dzelzs un kalcija.
    2. Efektīvs veids, kā samazināt uzņemto kaloriju skaitu, ir ēst tikai pusporcijas – vienā reizē notiesā ne vairāk par to, cik vari saņemt abu roku plaukstās. Ēšana jāpārtrauc, kad vēl gribas ēst, jo sāta sajūta iestājas 15 minūtes pēc maltītes.
    3. Vielmaiņu regulēt palīdz bieža ēšana, vislabāk – piecas sešas nelielas maltītes dienā.
    4. Pusstundu ilga staigāšana katru dienu un aktīvas nodarbības (tā, lai parādītos sviedri) 2–3 reizes nedēļā.
    5. Ja vielmaiņa kļuvusi lēnāka ar gadiem vai tā vienmēr bijusi palēnināta ģenētisku iemeslu dēļ (dzimtā visi apaļīgi), sevišķi jāuzmanās, lai uzņemtajām kalorijām pretī nostātos adekvātas fiziskās aktivitātes.
    6. Nozīmīgs vielmaiņu paātrinošs faktors ir stress. Taču jāņem vērā, ka vienlaikus tas ir arī apetīti veicinošs, tātad stresa apstākļos vielmaiņa gan kļūs straujāka, taču arī uzņemto kaloriju daudzums droši vien palielināsies.
    7. Vielmaiņai piemīt arī sezonāls raksturs – ziemā, kad ir auksts, viss noris lēnāk, arī vielmaiņa, turklāt ēdiens bieži ir kalorijām bagātāks nekā siltajā laikā. Līdz ar to ir pilnīgi normāli, ka pa ziemu pienāk klāt pāris kilogramu, bet vasarā tie atkal pazūd.
    8. Uzmanies ar svara korekcijai paredzētajiem uztura bagātinātājiem – vairums no tiem satur vielmaiņu aktivizējošas vielas, taču tad process notiek uz sirds rēķina (jo ātrāk strādā sirds, jo ātrāk noris vielmaiņa). Nevajadzīgi noslogojot sirdi, var rasties nopietni sirdsdarbības traucējumi.

    Zini! Ja daudz kusties un tava ēdienkarte ir sabalansēta, bet liekais svars ir nemainīgi liels un nekādi neizdodas iekustināt tā lejupslīdi, vērts apmeklēt ārstu, jo tas var liecināt par hormonālām izmaiņām.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē