• Cīsiņi. Gardi, sāļi un taukaini

    Veselība
    Ksenija Andrijanova
    23. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Mūsdienās desiņām un cīsiņiem ir milzumdaudz recepšu un variāciju. Arī apvalkus neveido tikai no dzīvnieku zarnām, bet izmanto arī sintētiskus materiālus, piemēram, poliamīdu. Mūsu plauktus rotā vārīti cīsiņi, kūpinātas desiņas, alus cigāri un pat desu odziņas, un tās gatavo no cūkas, liellopu, vistas, tītara gaļas… un visādiem draņķiem. Kāpēc labāk cīsiņus atstāt veikala plauktā, stāsta uztura speciāliste Ksenija Andrijanova.

    Cīsiņi un desiņas ir olbaltumvielu avots. Sātīgi, garšīgi, lēti – tā ir īstā izvēle, ja esi brīvdabas izbraucienā, pārgājienā vai students, kurš citādi būtu palicis neēdis. Taču ikdienas uzturam šis produkts nav piemērots, un tam ir vairāki iemesli.

    • Pirmkārt, fakts, ka tas ir gaļas izstrādājums. Pirms dažiem gadiem pasauli pārsteidza Starptautiskās vēža izpētes aģentūras (IARC) paziņojums, ka tiem, kas uzturā lieto sarkano gaļu un tās izstrādājumus, ir par 17 % augstāks risks saslimt ar zarnu vēzi.

    Turklāt gaļas izstrādājumi – šķiņķis, cīsiņi, desas, bekons – ir vēl kaitīgāki, jo intensīvas cepšanas un grilēšanas rezultātā izdalās kancerogēni savienojumi.

    Cik gaļas izstrādājumu dienā ir droši apēst? Aprēķini var būt dažādi. Britu pētnieki piedāvā turēties pie 70 gramiem sarkanās gaļas dienā, no kuriem gaļas izstrādājumi var būt aptuveni puse. Tas ir viens cīsiņš vai puse sardeles, vai puse palielas cepamdesiņas. Nav diži daudz, jo dārza ballītē vienā piegājienā apēdam krietni vairāk.

    • Otrkārt, cīsiņi un desiņas ir ļoti taukains ēdiens, īpaši tā dēvētie mednieku tipa produkti, kas dāsni papildināti ar speķi. Lai arī taukiem kopumā nav ne vainas un tie organismā pilda nopietnas bioloģiskas funkcijas, cīsiņi nebūs labākais šīs uzturvielas avots. Veselīgs tauku avots ir zivis, augstvērtīgas augu eļļas, rieksti, putnu gaļa.

    Vistas un tītara desiņas būs liesākas – simts gramos produkta atradīsim līdz 10 gramiem tauku, taču cūkas un liellopu gaļas produkcijā tauku daudzums var uzkāpt virs 30 gramiem.

    Tas ir ļoti daudz. Piemēram, ja dienā tu apēd aptuveni 2000 kilokaloriju, tad taukus var uzņemt no 40 līdz 70 gramiem dienā. Viena mednieku desiņa var svērt 50–70 gramus, tātad varam būt droši, ka ar divām desiņām savāksim visu dienas tauku normu.

    • Treškārt, cīsiņi ir slēptā sāls avots. Kāpēc sāls ir slēpts? Lai arī ar aci to neredzam un garšā arī īsti nejūtam, ražotāji šiem produktiem pievieno palielu daudzumu sāls. Dienā ieteicams uzņemt ne vairāk kā 5 gramus sāls, kas ir aptuveni viena tējkarote.

    Cīsiņos un desiņās ir vidēji 1,2 g sāls, kas ir ļoti daudz.

    Ņemot vērā, ka pa dienu paredzēts apēst ne vienu vien sālītu ēdienu, sirds un asinsspiediens par tādu maltīti paldies neteiks. Vēl viens sālīts aspekts, par ko publiski runā nepiedodami maz – pārmērīga sāļa ēdiena uzņemšana ir riska faktors kuņģa vēzim.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē