• Cik maksā zobu higiēna, un vai tev to vispār vajag?

    Zobi
    Indra Ozoliņa
    29. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Atbildēt uz jautājumu, cik maksā zobu higiēna, ir diezgan sarežģīti, jo bieži vien cena no plānotajām izmaksām var atšķirties. Toties tas, ka tev tā vajadzīga, ir skaidrs pavisam noteikti. Saruna ar zobu higiēnisti un pasniedzēju zobu higiēnistu skolā Andu Mironovu.

    – Daudzi iztiek bez higiēnista pakalpojumiem. Kāpēc tomēr būtu vērts veikt zobu higiēnu?

    – Cilvēki mēdz sacīt, ka tagad ir lieli rēķini un negrib tērēt naudu zobu higiēnai, taču vēlos uzsvērt, ka zobu higiēnists nav skaistumkopšanas speciālists.

    Šīs profesijas būtība ir mutes un zobu slimību profilakse.

    Pie kardiologa tu ej, kad tev kaut kas nav kārtībā ar sirdi, pie zobārsta, kad sabojājies zobs, bet higiēnists palīdzēs ietaupīt naudu, jo izskaidros, kā kopt zobus, lai tie nebojātos. Arī smaganas būs veselīgākas, neasiņos, tu izvairīsies no mutes smakošanas, smaganu atkāpšanās, zobu kustēšanās un izkrišanas, tāpēc varēsi ilgāk dzīvot ar saviem zobiem.

    Cilvēki reizēm domā: ja zobi nebojājas, tad zobu higiēnistu nav vajadzības apmeklēt.

    Taču zobu higiēnista uzdevums ir palīdzēt uzturēt veselu vidi, kurā zobi atrodas.

    Ar zobakmeni ir līdzīgi kā ar vēzi. Sākumstadijā tas mums netraucē, mēs to nejūtam, bet, kad zobakmens sakrājas daudz, mute smako, smaganas asiņo un zobi sāk kustēties. Tad to var salīdzināt ar vēzi 3. vai 4. stadijā, kad jau ir grūti palīdzēt. Tāpēc ir svarīgi regulāri apmeklēt zobu higiēnistu, lai kontrolētu smaganu un zobu veselību, iemācītos tos labi kopt un zobus saglabātu pēc iespējas ilgāk.

    – Daudzi zobārsti nemaz nelabo caurumus, kamēr cilvēks nav bijis pie zobu higiēnista. Vai tas, ka nav veikta higiēna, var ietekmēt zobārsta darba kvalitāti?

    – Jā, netīram zobam ir dzeltenīgāka vai pelēkāka krāsa. Ja zobārsts tajā liks plombu, tā būs nepareizajā krāsā. Ja aiziesi pie zobu higiēnista un/vai mainīsi tīrīšanas ieradumus, brīnīsies, kāpēc zobi izskatās raibi.

    Pašlaik zobārsti liek tikai baltās kompozītplombas jeb gaismā cietējošās plombas.

    Lai kvalitatīvi ieliktu šo plombu, zobam jābūt ideāli sausam, smaganas nedrīkst būt iekaisušas un asiņot. Citādi plomba var pārkrāsoties, zem tās var veidoties bojājums vai tā pat var pavisam izkrist. Man nesen bija paciente, kurai bija saplombēti zobi ar zobakmeni, un, kad to noņēmu, plomba stāvēja kā sēne. Tas ir līdzīgi, kā vilkt tīras zeķes dubļainās kājās. Atbildīgi zobārsti saprot, ka nevarēs kvalitatīvi izdarīt savu darbu nesakoptā vidē.

    – Kā atrast labu zobu higiēnistu? Vai pakalpojuma kvalitāti nosaka cena?

    – Cenu nosaka klīnika, un tā nav kā apliecinājums zobu higiēnista profesionalitātei. Lai atrastu labu higiēnistu, iesaku izvaicāt paziņas. Vēl vajadzētu painteresēties, vai viņš patiešām ir zobu higiēnists.

    Reizēm profesionālu zobu higiēnu veic arī zobārsta asistenti, kas nav to apguvuši.

    Pie sienas vajadzētu būt redzamam sertifikātam. Ja higiēnu veic zobārsts, parasti tas ir lētāk. Cilvēks priecājas, ka zobārsts nopulējis zobus un pieskaitījis rēķinam tikai dažus eiro! Bet tas ne vienmēr ir labākais variants, jo zobārsts gan ir mācīts veikt zobu higiēnu, bet nav trenēts to darīt.

    – Ko ietver pilna zobu higiēna? 

    – Izmeklēšanu, mīkstā un cietā (zobakmens) aplikuma noņemšanu, instruktāžu par pareizu zobu kopšanu, zobu pulēšanu un pēcapstrādi, kas nozīmē skalošanu ar antibakteriālu līdzekli vai pārklāšanu ar fluorīdu laku vai gelu.

    Fluorīdu laku pieaugušajiem lieto, ja ir izteikti jutīgi zobi, bet par to varētu būt papildus jāpiemaksā.

    Novērots, ka reizēm gan zobu higiēnisti, gan zobārsti zobus apstrādā tikai ar ultraskaņas aparātu, nopūš ar pulverstrūklu (sodas strūklu), un ar to higiēna beigusies. Taču, ja nav lietoti rokas instrumenti, procedūra nav pilnvērtīga. Man reizēm pacienti pārmet, ka strādāju ar tādām arhaiskām metodēm kā āķi, bet bez rokas instrumentiem pilnvērtīgu higiēnas procedūru nevar veikt.

    – Cik ilgam vajadzētu būt zobu higiēnas seansam?

    – Pēc standartiem higiēnas procedūrai jāilgst līdz vienai stundai, taču tas atkarīgs arī no pacienta situācijas. Ja viņš pats labi rūpējas par mutes higiēnu, tās var būt arī 30–45 minūtes.

    Dažās klīnikās pilnu higiēnu piedāvā par 70 eiro, bet nepilnu lētāk – par 50 eiro. Uz tādiem piedāvājumiem nevajadzētu iekrist, jo higiēnai vienmēr jābūt pilnai. Tas ir līdzīgi, kā, piemēram, ķirurgs tev izņemtu tikai daļu nierakmeņu un par to prasītu mazāku samaksu.

    – Vairāku klīniku cenrāžos norādīta gan pilnas zobu higiēnas, gan atsevišķu pozīciju cena, kas liek domāt, ka pakalpojums var ievērojami sadārdzināties…

    – Savā ziņā cenas sadalījums ir saistīts ar to, ka, piemēram, pacientam var būt izņemamās platītes un tikai seši savi zobi. Tad visdrīzāk nebūs jāmaksā par pilnu higiēnu, bet tikai par katra zoba apstrādi.

    Nedaudz pastāstīšu, kā veidojas cena par zobu higiēnu. Piemēram, Stomatoloģijas institūtā pilna mutes higiēna maksā 75 eiro. Ja ir periodontīts, tad papildus jāmaksā 15 eiro, jo tam nepieciešami specifiskāki instrumenti un medikamenti.

    Atšķirīga cena būs arī brekešu lietotājiem.

    Piemēram, pieaugušajam ar breketēm uz viena žokļa higiēna izmaksās 90 eiro, jo breketes ievērojami apgrūtina zobu notīrīšanu, kā arī ap tām vairāk krājas aplikums, ir lielāks zobu bojāšanās un smaganu iekaisuma risks.  Bet varētu būt arī gadījumi, kad zobus nepieciešams vienīgi nopulēt, un tad varēsi šķirties no mazākas summas.

    Varbūt ir mulsinoši, ka cenrādis sadalīts sīkāk, taču tas ļauj zobu higiēnistam būt elastīgākam.

    Piemēram, virssmaganu zobakmens noņemšana vienam zobam maksā 7 eiro, bet vienam žoklim – 30 eiro. Smēķētājam, kuram ir visi zobi, būs jāmaksā 75 eiro un vēl varbūt par kaut ko plusā, bet, ja atnāks pensionārs ar izņemamām platītēm un sešiem zobiem, tad izrakstīšu viņam rēķinu tikai par esošajiem zobiem un pēcapstrādi.

    Parasti individuālo cenu nosaka vizītes laikā, bet tas katrā klīnikā var atšķirties.

    Lielākoties instruktāža par atbilstošu zobu kopšanu jau ir iekļauta procedūras cenā, bet gadās, ka par to noteikta atsevišķa samaksa. Ja pacients nemāk vai negrib kopt savus zobus, tad zobu higiēnistam ir jāvelta ilgāks laiks zobu tīrīšanas nepieciešamības un risku izskaidrošanai, jāparāda atbilstoša zobu tīrīšanas tehnika.

    Tā un arī tīrīšanas līdzekļi tiek pielāgoti katra pacientam individuālajām vajadzībām, jo tas nosaka ārstēšanas efektivitāti.

    Nereti papildu 10–20 eiro jāmaksā par pulverstrūklas pulēšanu jeb sodas strūklas izmantošanu, jo tas ir atsevišķs materiāls un speciāla ierīce. Tāpat atsevišķa cena var būt noteikta par fluorīdu laku, ko lieto jutīgiem zobiem, taču tā visiem nav vajadzīga.

    – Vai ir vērts piemaksāt par ultraskaņas, lāzera un citu papildu iespēju izmantošanu?

    – Ultraskaņa ir palīgmetode, ko izmanto, ja ir liels zobakmens. Principā higiēnu var veikt arī bez ultraskaņas, bet tā ļoti atvieglo zobakmens noņemšanu. Parasti par tās izmantošanu atsevišķi nav jāmaksā.

    Laba kariesa profilakses metode ir silanti, kuru cena ir 10–20 eiro vienam zobam.

    Tie ir kā plombējamais materiāls, ar ko aizplūdina zobu fisūras jeb rieviņas, lai baktērijām nebūtu iespēja uzkrāties un sabojāt zobu kožamās virsmas. Procedūra notiek bez urbšanas. Šo metodi izmanto bērniem zobu nobriešanas periodā.

    Par lāzeru… Tehnoloģijas attīstās, bet, cik tās patiešām nepieciešamas, ir cits stāsts.

    Tas būtu līdzīgi kā epilāciju veikt nevis ar vasku, bet lāzeru. Un jebkurā gadījumā zobu higiēnā lāzers arī ir tikai palīgmetode.

    Pēdējā laikā modes lieta ir dziļā fluorizācija jeb apstrāde ar Tiefenfluorīdu, taču, pēc veiktajiem pētījumiem, šīs procedūras efektivitāte tiek apšaubīta. Zobu jutīguma gadījumā efekts būs, bet kariesa samazināšanā – ne.

    – Pašlaik zobu higiēna maksā vidēji 60–70 eiro. Cenas pēdējā laikā ir paaugstinājušās. Kāpēc tā?

    – Higiēnistiem ir ļoti dārgi rokas instrumenti. Par pulverstrūklas pulēšanu jāmaksā atsevišķi, jo pulveris, ar kuru pulē, ir dārgs. Zobu higiēnisti izlieto arī salīdzinoši daudz ūdens mutes un zobu skalošanai. Izmaksas veido arī pacienta maska, salvete, glāzīte, siekalu sūcēji, cimdi, lignīni un citi palīgmateriāli, kas tiešā veidā neietekmē procedūru, bet ir vajadzīgi gan pacienta, gan speciālista drošībai.

    Ievērojami augušas materiālu izmaksas. Tās visiem ir vienādas, arī laukos, bet klīnikas izvērtē maksātspēju un pielāgojas cilvēkiem.

    – Vai cena par liela zobakmens un smēķētāja aplikuma noņemšanu ir lielāka nekā parasti?

    – Par smēķētāja aplikuma likvidēšanu dažās klīnikās jāmaksā vairāk, jo ar to grūti tikt galā. Liela zobakmens notīrīšana ir fiziski smags darbs, tiek izmantots vairāk instrumentu, pulverstrūklas pulēšana un medikamenti skalošanai.  

    Ir gadījumi, kad ļoti lielu zobakmeni vienā reizē var noņemt tikai vienam žoklim, jo tas ir grūti arī pašam pacientam.

    Nākamajā nedēļā tīra otru žokli, un vēl pēc divām vai trim nedēļām jānāk uz kontroli. Ja higiēnists aicina uz atkārtotu vizīti, to noteikti nevajag ignorēt. Pat tad, ja zobakmens noņemts, higiēnistam jāredz, kā atveseļojas smaganas, vai pacients ievēro zobu un smaganu kopšanas ieteikumus. Parasti par otru vizīti jāmaksā kādus 20 eiro mazāk. Iesaku par atkārtotās vizītes cenu pavaicāt jau laikus, lai būtu skaidrība.

    Kur un par cik? Dažas vietas piemēram…

    Rīgā

    • Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūtā: mutes dobuma higiēna – no 75 eiro.
    • Valis: pilna mutes dobuma higiēna – 65 eiro; virsmas pārklāšana ar fluora laku vai gelu vienam zobam – 7 eiro; virsmas pārklāšana ar silantu vienam zobam – 10 eiro; atkārtota pilna mutes dobuma higiēna higiēnista norādītajā laikā – 55 eiro.
    • Era Esthetic Dental: higiēna ar sodas strūklu – 70 eiro; higiēna ar lāzeru 60 minūtes – 100 eiro; higiēna, ja ir breketes, – 85 eiro; ja ir implanti, izmantojot lāzeru, – 130 eiro.
    • Dental Medical Riga: pilna higiēna – 60–65 eiro; sodas strūklas izmantošana – 15 eiro; viena zoba pārklāšana ar fluorlaku – 5 eiro; viena zoba pārklāšana ar silantu – 20 eiro; higiēna ar fiksēto ortodontijas aparatūru – 60–75 eiro; zobu dziļā fluorizācija vienam žoklim – 25–30 eiro.
    • Dr. Mālmanes zobārstniecības klīnikā: zobakmens noņemšana ar ultraskaņu un rokas instrumentiem – 60 eiro; liela zobakmens noņemšana ar ultraskaņu un rokas instrumentiem – 70 eiro; sodas strūklas lietošana – 15 eiro; zobu apstrāde ar Tiefenfluorīdu – 50 eiro.

    Jelgavā

    • Jelgavas zobārstniecība: pilna mutes dobuma higiēna – 45–65 eiro; papildus par pigmenta noņemšanu ar sodas strūklu – 10 eiro; zobu dziļā fluorizācija ar Tiefenfluorīdu – 35 eiro.
    • Zemgales Veselības centrā: pilna higiēna – 60 eiro; ja papildus apstrādā ar sodas strūklu – 65 eiro. 
    • Concordia Clinic: pilna mutes dobuma higiēna pieaugušajiem – 70 eiro; individuāla kariesa profilakses pasākuma plāna izstrāde – 50 eiro; silants vienam zobam – 30 eiro.

    Rēzeknē

    • Medicīnas centrā 36,6: pilna mutes dobuma higiēna – 60 eiro; kopā ar sodas smilšu strūklas izmantošanu – 70 eiro; zobu apstrāde ar Tiefenfluorīdu – 30 eiro un papildus ar pulēšanu – 35 eiro.
    • AM Dental Studio: pilna mutes dobuma higiēna – 70 eiro.

    Jēkabpilī

    • Dr. Vidža zobārstniecības klīnikā: pilna mutes dobuma higiēna – 70–80 eiro.
    • Dr. Ludmilas Kurakinas privātpraksē: pilna mutes dobuma higiēna – 50–55 eiro.

    Valmierā

    • Ģimenes zobārstniecībā: pilna mutes dobuma higiēna – 70 eiro.
    • Eliāses Ievas zobārstniecības praksē: pilna mutes dobuma higiēna – 60–70 eiro. 
    • Dentalfix: pilna mutes dobuma higiēna – 70 eiro.

    Kuldīgā

    • Anroja: pilna mutes dobuma higiēna – 60 eiro; kopā ar sodas strūklu – 70 eiro; atkārtota mutes dobuma higiēna (līdz 30 minūtēm) – 50 eiro, līdz 60 minūtēm – 55 eiro.
    • MB zobārstniecībā: pilna mutes dobuma higiēna – 80 eiro.
    • Goldingen Dental: pilna mutes dobuma higiēna, iekļaujot fluora gela aplikāciju, – 48 eiro; mīkstā aplikuma (arī smēķētāja aplikuma) noņemšana ar sodas strūklu – 35 eiro; smēķētāja aplikuma noņemšana ar ultraskaņu vienam zobam – 3 eiro; zobakmens noņemšana ar ultraskaņu vienam zobam – 2 eiro; mīkstā aplikuma noņemšana visā mutes dobumā – 18 eiro; silants vienam zobam – 6 eiro; Tiefenfluorīda pārklājums emaljas atjaunošanai – 20 eiro.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē