• Cik bieži jāpārbauda, vai stenti nav aizsērējuši?

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    21. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Lenetstan/Shutterstock.com
    Lasītājai atbild Inga Narbute, P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Kardioloģijas centra Invazīvās kardioloģijas laboratorijas invazīvā kardioloģe.

    Lasītājas vēstule: Ja sirds asinsvados ielikti divi stenti, pēc cik ilga laika un cik regulāri vajag pārbaudīt, vai tie nav aizsērējuši? Kādi izmeklējumi nepieciešami? Jautāju to tāpēc, ka manam vīram jau no rīta ir sapampušas potītes. Stenti viņam ielikti pirms pieciem gadiem. Stradiņos uz sirds pārbaudi bija pēc gada, vairāk ne. Lieto ģimenes ārsta izrakstītās zāles pret holesterīnu un augstu asinsspiedienu. Viņam ir 66 gadi. Inese 

    Inese, pats fakts, ka implantēti, divi stenti neuzliek par pienākumu tos regulāri pārbaudīt ar koronārās angiogrāfijas metodi. Šādam cilvēkam būtu vēlams atrasties kardiologa uzraudzībā un ik pa laikam – reizi gadā vai, ja ir laba pašsajūta un labi kontrolēti riska faktori (cukura diabēts, holesterīns un asinsspiediens) un ja netiek smēķēts, vēl retāk –  veikt veloergometriju un ehokardiogrāfiju.

    Par jūsu vīru… Sapampušas potītes var norādīt uz sirds mazspēju, tādēļ būtu jāapmeklē kardiologs, lai noskaidrotu tās cēloņus un nozīmētu izmeklējumus un ārstēšanu.

    Paaugstināts holesterīns un arteriālais asinsspiediens ir ļoti nozīmīgi sirds un asinsvadu slimību riska faktori. To kontrole jo īpaši būtiska ir cilvēkiem, kam jau ir bijis kāds kardiāls notikums (šajā gadījumā angioplastija ar stentu implantācijām), jo tie var veicināt aterosklerozes progresēšanu un jaunu sašaurinājumu veidošanos sirds vainagartērijās, kas apasiņo sirds muskuli. Tāpēc mans ieteikums ir šāds: jūsu vīram noteikti jāapmeklē kardiologs, jāveic neinvazīvi testi (veloergometrija un ehokardiogrāfija), holesterīna, glikozes, aknu un nieru rādītāju analīzes, un tad, salīdzinot ar iepriekšējo izmeklējumu rezultātiem, tiks lemts par koronārās angiogrāfijas nepieciešamību, kas ir jau invazīva izmeklēšana.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē