• Bērns izslimoja kovidu. Ko tālāk?

    Padomi
    Aija Vīksna
    6. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai gan bērni ar Covid-19 slimo retāk, tomēr viņi slimo, un esot ilgstošas sekas. Vecāki satraucas! Uz jautājumiem atbild Dr. med. Jana Pavāre, pediatre, Bērnu slimnīcas Bērnu slimību klīnikas vadītājas vietniece, Veselības ministrijas galvenā speciāliste pediatrijā.

    – Kam vecākiem būtu jāpievērš uzmanība?

    – Vecākiem un arī ģimenes ārstiem jāņem vērā, ka ļoti nedaudziem bērniem divu līdz sešu nedēļu laikā pēc akūta Covid-19 var attīstīties nopietns un smags veselības stāvoklis – multisistēmiskā iekaisuma sindroms jeb MIS-c, savukārt nelielai daļai bērnu pēc akūtās slimošanas var saglabāties ilgtermiņa sūdzības – tā dēvētais ilgtermiņa jeb garais Covid-19. Pat tad, ja bērns kovidu pārslimojis viegli vai asimptomātiski – bez simptomiem –, atveseļošanās no šīs infekcijas ne vienmēr norit ātri un bez sarežģījumiem.

    – Ko nozīmē multisistēmiskā iekaisuma sindroms (MIS-c), kas par to liecina?

    – Dažas nedēļas pēc vieglas norises vai pat asimptomātiskas Covid-19 pārslimošanas uz labas veselības fona var sekot straujš veselības stāvokļa pasliktinājums ar augstu temperatūru, bērns kļūst saguris un miegains, parādās dažādi labi pamanāmi ādas izsitumi pa visu ķermeni, iespējama vemšana, stipras vēdersāpes, caureja vai galvassāpes. Šādos gadījumos nekavējoties jāzvana 113!

    Līdz novembra vidum Bērnu slimnīcā sniegta palīdzība 21 bērnam, kam diagnosticēts multisistēmiskā iekaisuma sindroms, un deviņi no viņiem ārstējās arī intensīvās terapijas nodaļā. Visiem šiem bērniem stacionēšana bija nepieciešama, kad dažas nedēļas pēc mājās pārslimota Covid-19, attīstījās imūnsistēmas regulācijas traucējumi ar smagu, pārmērīgu iekaisuma reakciju, kas skāra vairākas orgānu sistēmas. 

    – Un kas liecina par ilgtermiņa Covid-19 bērniem? Ar ko tas draud?

    – Par ilgtermiņa simptomiem jādomā, ja vismaz 1 mēnesi un ilgāk pēc akūta kovida pārslimošanas bērnam saglabājas pirms šīs infekcijas nebijuši simptomi vai sūdzības. Šie ieilgušie simptomi var būt maz izteikti un atšķirties no tiem, kādus bērns izjuta akūtas slimības laikā. Bieži vien šie simptomi var būt arī mainīgi – kādu dienu pazust un tad atkal parādīties no jauna. Bērniem ir grūti tos aprakstīt, un viņiem ir grūti izstāstīt par savām sajūtām, jo tās mēdz būt līdz šim nebijušas un pat dīvainas.

    Lai vecākiem un ģimenes ārstiem būtu vieglāk novērtēt bērna veselības stāvokli un izprast, kad nepieciešama papildu konsultācija, Bērnu slimnīca sadarbībā ar digitālās veselības jaunuzņēmumu Longenesis izveidojusi divus īpašus tiešsaistes testus, kas ļauj noskaidrot, ir ieildzis kovids vai nav. Pirmais tests palīdz izvērtēt ļoti daudzus un dažādus simptomus un sūdzības (no šķaudīšanas, aizlikta deguna, aizcietējumiem, grūtībām koncentrēties līdz runas traucējumiem, pastāvīgam nogurumam, var būt redzes pasliktināšanās, spiedoša sajūta krūškurvī utt.), kas bērnam var saglabāties pēc Covid-19 pārslimošanas. Savukārt otrs palīdz izvērtēt bērna psihoemocionālo labsajūtu un kognitīvās grūtības, kas var rasties pēc kovida pārslimošanas. Ja testa rezultāti parāda, ka bērna veselības stāvoklis ir aizdomīgs, vecākiem jāpiesakās ambulatorai konsultācijai Bērnu slimnīcā pa tālruni 80708866 vai aizpildot elektronisko pieteikuma formu www.bkus.lv/lv/pieteikuma-forma. Bērnu slimnīcas pediatrs atkārtoti izvērtēs bērna veselības stāvokli un nepieciešamības gadījumā nosūtīs viņu pie vēl citiem speciālistiem.

    – Cik strauji drīkst atgriezties ikdienas dzīvē pēc pārslimota kovida?

    – No akūta kovida bērni atveseļojas vidēji 1–2 nedēļu laikā pēc saslimšanas, savukārt Bērnu slimnīcā nokļuvušie pacienti Infekcijas nodaļā pavada salīdzinoši īsu laiku – no divām līdz četrām dienām, bet pēc tam turpina atlabt mājās. Kopš Covid-19 pandēmijas sākuma Bērnu slimnīcā ar akūtu Covid-19 ārstējušies vairāk nekā 260 pacientu, sākot no zīdaiņa vecuma, bet līdz šim neviens bērns nav nokļuvis intensīvajā terapijā. Augstāks risks smagai slimības gaitai ir jaundzimušajiem un zīdaiņiem līdz viena gada vecumam un bērniem ar hroniskām kaitēm: piemēram, bronhiālā astma, cistiskā fibroze, iedzimtas sirds slimības, cukura diabēts, hroniskas nieru slimības, autoimūnas un onkoloģiskas  saslimšanas, aptaukošanās un imūnsupresīvie stāvokļi.

    Pēc slimošanas atgriežoties dzīvē, jāievēro mērenība. Sākumā skolā vai bērnudārzā būtu labāk ieplānot mazākas slodzes fiziskās aktivitātes. Jāsāk ar 10–30 minūtēm piecas reizes nedēļā, tad pakāpeniski jāpalielina laiks līdz 60 minūtēm. Ja ir jūtams nogurums, var veikt īsāku aktivitāti vai kādu dienu izlaist. Iespējams, jāapsver mācību procesa īslaicīga pārorganizēšana, mazinot skolas dienas ilgumu. Jāievēro pietiekams nakts miega ilgums, ieteicams atgulties uz neilgu laiku arī pa dienu. Ja, atgriežoties pie fiziskām aktivitātēm, bērnam parādās sāpes krūtīs, lūpu vai sejas cianoze, elpas trūkums, sirdsklauves vai ģībonis, uzreiz jāapmeklē ģimenes ārsts, lai veiktu apskati klātienē. Šādos gadījumos ir jāveic papildu izmeklējumi un jāapsver bērnu kardiologa konsultācija.

    Svarīgi!

    Testus, lai novērtētu bērnu veselības stāvokli, meklē tiešsaistē vietnē https://engage.longenesis.com/bkus/

    Biežākie Covid-19 simptomi bērniem

    *Paaugstināta temperatūra, nogurums, galvassāpes.

    *Kakla sāpes, klepus, iesnas.

    *Sūdzības par gremošanas sistēmas problēmām.

    *Apgrūtināta elpošana bērniem novēro daudz retāk nekā pieaugušajiem.

    *Zīdaiņiem – uzbudinājums, nemiers vai pastiprināta miegainība, bērniņi var atteikties ēst, reti, bet iespējami arī krampji.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē