• Bērnam ar hronisku slimību paliks 18 gadu. Vai obligāti jāmaina ārstējošais ārsts?

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    29. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Uz apjukušas lasītājas jautājumu atbild Zane Straume, anestezioloģe reanimatoloģe.

    Lasītājas vēstule: Manam dēlam ir 1. tipa cukura diabēts, un viņš ir uzskaitē pie Bērnu slimnīcas endokrinologa, tūlīt paliks 18 gadi. Ārste sacīja, ka mums jāmeklē pieaugušo endokrinologs, kurš dēlu turpinās ārstēt. Taču mana kolēģe stāstīja – esot kaut kur lasījusi, ka tagad bērni ar hroniskām slimībām drīkstot ārstēties pie Bērnu slimnīcas speciālistiem līdz pat 21 gada vecumam. Vai tā ir? Kristīne

    Jā, Kristīne, Bērnu slimnīcā turpina ārstēties pacienti arī pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas. Ir vairākas programmas, kurās nav vecuma ierobežojuma vai kurās esam vienīgie noteikta veselības aprūpes pakalpojuma sniedzēji. Tās visas ir saistītas ar retajām slimībām, kuru ārstēšanā Bērnu slimnīcas speciālistiem ir unikāla kompetence.

    Par šīm atšķirīgajām programmām pacienti tiek informēti individuāli.

    Pacientiem ar hroniskām slimībām, īpaši komplicētos gadījumos, un arī 1. tipa cukura diabēta slimniekiem, tiek dota iespēja turpināt ārstēties pie sava ārsta arī pēc 18 gadu sasniegšanas. Tuvojoties šim vecumam, ārstējošais ārsts individuāli vienojas ar pacientu un viņa vecākiem par turpmāko medicīniskās palīdzības saņemšanas vietu.

    Vienošanās par to tiek panākta, ja pacients vēlas un ārstējošais ārsts, kuram ir sertifikāts pieaugušo ārstēšanā konkrētajā specialitātē, piekrīt to darīt.

    Vēl Bērnu slimnīcā atsevišķi speciālisti par valsts budžeta līdzekļiem sniedz ambulatoros veselības aprūpes pakalpojumus jauniešiem no 18 līdz 25 gadu vecumam (ieskaitot). Ir pieejams ginekologs jaunietēm un dermatovenerologs (ja veselības traucējumi saistīti ar seksuāli transmisīvām infekcijām), alergologs, neirologs, nefrologs un otorinolaringologs.

    Dienas stacionārā jauniešiem Bērnu slimnīcas otorinolaringologi veic arī operācijas, pirms kurām tiek nodrošināta anesteziologa konsultācija.

    Pacienta līdzmaksājums par konsultāciju ir 4 eiro. Papildu analīzes var izmaksāt līdz 10 eiro, vēl var būt papildu izmaksas par izmeklējumiem. Piesakoties konsultācijai pie neirologa, alergologa, nefrologa vai otorinolaringologa, nepieciešams ģimenes ārsta vai speciālista nosūtījums.

    Jauniešiem, kuri vēlas pieteikties uz konsultāciju pie ginekologa vai dermatovenerologa par seksuāli transmisīvajām slimībām, nosūtījums nav vajadzīgs.

    Jauniešiem līdz 25 gadu vecumam par valsts budžeta līdzekļiem Bērnu slimnīcā veic arī galvas un kakla asinsvadu doplerogrāfiju, bet visiem pieaugušajiem bez vecuma ierobežojuma pieejami datortomogrāfijas un rentgena izmeklējumi. Vajadzīgs ģimenes ārsta vai speciālista nosūtījums.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē