Baltie kviešu jeb durum milti - kāpēc veselīgi?

Veselīgs uzturs
Santa.lv
Santa.lv
21. aprīlis
Komentēt

Drukāt

Saglabāt

Foto: Pixlr
Durum baltie kviešu milti Itālijas virtuvē ir teju neatņemama sastāvdaļa dažādu ēdienu pagatavošanā. Cik veselīgi tie ir? Skaidro uztura speciāliste Zane Timpare.

Vispirms jāsaprot, kāda ir atšķirība miltiem, kas tiek izmantoti tādu produktu gatavošanā kā picas un dažāda veida pastas, jo arī kviešu miltiem ir dažādas šķirnes.

Gastronomijā populārākās ir trīs kviešu sugas – mīkstie, cietie jeb durum un speltas jeb mežonīgie kvieši.

“Atslēgas vārds – cieto kviešu milti. Viņiem [Itālijā] aug cietie kvieši. Mums ir tādi, ne gluži mīkstie, bet tādi mazliet citādāki. Dažkārt arī tos tiešām dēvē par mīksto kviešu miltiem, jo tas ir objektīvi,” stāsta Zane Timpare.

Uztura speciāliste skaidro, ka cieto kviešu jeb durum milti uz mūsu organisma glikozes līmeni iedarbojas citādāk nekā parastie baltie kviešu milti: “Atšķirība ir tieši cietes struktūrā. Jau vārds cietie kvieši – nozīmē, ka ciete ļoti lēnām uzsūcas mūsu organismā, līdz ar to nerada straujas cukura līmeņa svārstības, ko mēs nevaram teikt par parastajiem baltajiem miltiem.”

Ko tas nozīmē? Straujas cukura līmeņa svārstības, kādas rada mīksto kviešu milti, piemēram, izraisa ātrāku bada sajūtu. Bet, ja svārstības ir lēnas, sāta sajūta saglabājas ilgāk.

Cukura līmeni var krietni “sašūpot” arī mīksti vārīti makaroni, tāpēc uztura speciāliste pastu iesaka gatavot tā, kā to dara itāļi – 'al denta’ jeb nedaudz cietu.

«Ja uz paciņas rakstīts [vārīt] no astoņām līdz desmit minūtēm, mēs vārām, piemēram, sešas vai septiņas. Vai arī vēl mazāk, ja mēs zinām, ka makaronus vēl sajauksim ar tomātu mērci. Un otrs – mums ir jāiemācās veikalā paskatīties, lai tie būtu cieto kviešu miltu makaroni,» Latvijas Televīzijas raidījumā Pārtikas revidents skaidro uztura speciāliste.

Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

 

Veselība

Vairāk

Receptes

Vairāk

Privātā Dzīve

Vairāk

Ieva

Vairāk

Mans Mazais

Vairāk

Māja un Dārzs

Vairāk

AutoBild.lv

Vairāk

Astes

Vairāk

Klubs

Vairāk

Santa+