• Baltās gaismas terapija – uzzini, kāpēc vērts pamēģināt!

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    15. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia commons
    No rīta piecelies – vēl tumsa! Vakarā pēc darba dodies mājās – jau tumsa! Sajūta, ka mūžīgā nakts padara mūs miegainus un skumjus. Zūd dzīvesprieks. Tavam ķermenim vienkārši vajag spožo, balto gaismu!
    • Zinātniski pierādīts, ka cilvēkiem, kuri dzīvo ziemeļu zemēs, gada tumšajā laikā mēdz attīstīties rudens skumjas vai ziemas nomāktība. Tā izpaužas kā miegainība, enerģijas trūkums, apātiskums, vienkārši slikts garastāvoklis, tieksme pēc ogļhidrātiem bagāta ēdiena (cukuri dod enerģiju!), kurus mēs nespējam iztērēt, un tāpēc pa ziemu apveļamies.

    Pirmais iemesls: platuma grādos, kur atrodas Latvija, šajā laikā patiešām ir maz gaismas, jo saulīte uzlec vēlu, bet noriet agri.

    Otrais iemesls: mēs saulīti nesatiekam, jo īsajās stundās, kamēr tā apgaismo Zemi, vairums atrodas darbā, telpās. Tāpēc būtu ļoti svarīgi – katru dienu vismaz uz stundiņu iziet ārā, kamēr ir gaišs.

    Zini! Pat tad, ja šķiet, ka ir apmācies, un sauli neredzam, patiesībā tā tur ir un dara savu labo darbu, palīdzot mūsu organismā izstrādāties hormoniem, kas gan regulē miega ciklus, gan ietekmē garastāvokli.

    • Salīdzinoši nesen zinātnieki atklājuši, ka vienam no mūsu galvas smadzeņu kodoliem (latīniski to smalki sauc par peri habenular nucleus) ir svarīga loma garastāvokļa regulēšanā. Un tas notiek tieši caur gaismas uztveri! Precīzāk – mūsu acīs ir īpašas šūnas, kas uztver gaismu un informāciju par to aizvada uz šo smadzeņu kodolu.

    Savukārt tas mijiedarbībā ar citiem smadzeņu centriem stimulē laimes hormonu izdali un ietekmē garastāvokli.

    Lūk, tieši šo gaismas spēju stimulēt mūsu labsajūtu izmanto arī spožās gaismas terapijā, kas, regulāri lietota, palīdz pārvarēt rudens un ziemas mentālo sašļukumu.

    • Spožās jeb baltās gaismas terapijas lampai svarīgi ir divi parametri: pirmkārt, spožums un, otrkārt, gaismas spektra sastāvs. Spožuma stiprumu apzīmē ar mērvienību lukss (lx). Istabas lampa pie griestiem lielākoties izstaro ne vairāk kā 400–500 luksu. Savukārt jaukā, saulainā dienā, uzturoties ēnā, saule tevi apstaros ar aptuveni 10 000 luksu, tāpēc jāmeklē lampa, kas var imitēt šo gaismas daudzumu.

    Tātad baltās gaismas terapijas lampai rekomendējamais spožums ir tie paši 10 000 luksu. Būtiski, ka lampas spektrā jābūt baltajai gaismai.

    Svarīgi! Nekādā gadījumā no tās nedrīkst plūst ultravioletais starojums, kas var radīt acu bojājumus. Tāpēc lūkojies, lai uz lampas būtu norāde: UV-free.

    • Novieto savu spožās jeb baltās gaismas terapijas lampu sejas līmenī, aptuveni 40–60 centimetru attālumā no acīm. Tieši lampā neskaties! Būtu labi, ja gaisma uz tavu seju kristu no sāniem. Profilaktiski, garastāvokļa uzlabošanai, vislabāk šo lampu lietot no rīta – pirmās stundas laikā, kad cilvēks pamodies.

    Efekta sasniegšanai pietiks ar minūtēm divdesmit, trīsdesmit.

    Pasēdēt gaismiņā varētu kļūt par tavu ikrīta rituālu, dzerot brokastu kafiju. Vari arī gaismošanos apvienot ar grāmatas lasīšanu vai kādu citu tīkamu nodarbi. Gaisma caur acs receptoriem stimulēs attiecīgās smadzeņu daļas un aktivizēs laimes hormona jeb serotonīna izstrādi. Līdz ar to uzlabosies garastāvoklis, būs lielāks mundrums, palielināsies spars strādāt un koncentrēšanās spējas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē