• Au, sasitu astes kaulu! Kādas var būt sekas?

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    11. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Paslīdēji un nokriti uz dibena. Au, sasiti astes kaulu! Konsultē Dr. Mārcis Jēgers, traumatologs ortopēds Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, Medicīnas centrā ARS un klīnikā «Ortomed».

    Mūsu astīte jeb astes kauls ir mugurkaula nobeigums. Tajā var būt no trim līdz pieciem skriemeļiem, kurus savieno starpskriemeļu diski. Interesanti, ka 18–25 gadu vecumā, skeletam nobriestot, skriemeļi var pārkauloties un saaugt vienā veselā, zaudējot elastību. Toties citiem astes kaula skriemeļi nesaaug.

    Kā satraumē?

    Biežākais astes kaula problēmu iemesls ir traumas, kas gūtas kritienos. Piemēram, uz slidenas ietves, apledojušām kāpnēm vai vienkārši aizsēžoties garām krēslam. Ja kājas aizslīd katra uz savu pusi un sanāk strauji piesēst uz zemes, trieciens iziet cauri visam mugurkaulam. Smagos gadījumos var dabūt pat smadzeņu satricinājumu!

    Šogad Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā vērsušies daudzi, kas astes kaulu traumējuši, traucoties no kalna ar ragaviņām, plēvi vai tā saukto ābolīti. Ja cilvēks aizķeras un neveiksmīgā pozā nošļūc ar dibenu pa apledojušo vai sniegoto kalnu, cieš viss mugurkauls un iegurnis. Bieži astes kaulu satraumē arī slidojot, braucot ar sniega dēli vai skrituļslidām, bet vasarā – braucot ar velosipēdu pa bedrainu ceļu.

    Tikai sasists vai jau lauzts?

    Diemžēl pieredze liecina, ka nokrītot astes kauls visbiežāk tiek salauzts. Vienlaikus ar lūzumu var būt arī mežģījums, tas atkarīgs no tā, kāds ir bijis kritiens jeb – kā saka ārsti – traumas mehānisms.

    Astīte pārsvarā lūst savienojuma vietā starp krusta un astes kaulu. Jebkura lūzuma gadījumā sajūtas būs līdzīgas: asas, šaujošas, dedzinošas, spiedošas sāpes stāvot vai apsēžoties un kustoties. Ja šādi jūties pēc kritiena, būtu prātīgi nevis ciest un tēlot varoni, gaidot, kad pāries, bet uzreiz doties uz traumpunktu. Parādies ķirurgam vai vismaz ģimenes ārstam! Visticamāk, tev būs jāveic arī rentgens, lai pārliecinātos, vai astes kauls nav lūzis. Tas notiks tā: iegurņa rentgenogrammu veic sānu pozīcijā, guļot uz galda un pievelkot kājas pie vēdera, lai varētu labāk redzēt astes kaulu.

    Pilna izmeklēšana bieži ietver arī rektālu (tas ir caur dupsi) iztaustīšanu ar pirkstu. Ārsts to dara gadījumos, kad ir skaidrs, ka lūzums ir, turklāt kauli nobīdījušies un nepieciešama repozīcija jeb ievilkšana atpakaļ. Arī situācijās, kad sāpju cēlonis nav skaidrs, jo šādā veidā var iegūt papildu informāciju par sāpju izcelsmi.

    Tā kā lauzts astes kauls visbiežāk sāp nežēlīgi, ģimenes ārsts vai mediķis traumpunktā tev arī atvieglos ciešanas – veiks atsāpināšanu un izrakstīs efektīvus pretsāpju medikamentus.

    Ja esi tikusi sveikā bez lūzuma, bet tikai ar sasitumu un riktīgu zilumu jeb asinsizplūdumu, tad sāpes būs drīzāk pulsējošas. Turklāt sākumā tās var būt mazāk izteiktas un tad pamazām pieņemties spēkā. Mugurkaula lejasdaļā ir arī nervu galu noslēgumi, tāpēc, pieaugot tūskai un asinsizplūdumam, sāpes var pastiprināties.

    Zini – blokādes pret sāpēm astes kaula rajonā netiek veiktas!

    Ko tālāk?

    Lūzuma gadījumā jārēķinās ar sāpēm un diskomfortu sešu nedēļu garumā, taču dienu no dienas kļūs vieglāk. Savukārt, ja astes kauls tikai nelāgi sasists, sāpes kļūs ciešamākas jau pēc pāris nedēļām. Abos gadījumos tev ir jāsaudzē sevi, jāatvieglo sāpes un vienkārši jādod laiks astītei sadzīt.

    Jā, pat lūzis astes kauls sadzīs pats. Un visbiežāk pēc tam nekādu būtisku sūdzību nebūs. Taču diemžēl ne vienmēr viss notiek gludi, un mēdz veidoties tā sauktā pseidoartroze, kad astes kauls vairs nav ciešs, bet kustīgs un sāpīgs.

    Kamēr traumētais astes kauls dzīst, vislabāk jutīsies, guļot uz vēdera, jo tad būs mazāks muskuļu iestiepums. Tā kā pie astes kaula stiprinās mazā iegurņa apakšējās sienas muskuļi, var būt stipras sāpes, ejot uz tualeti lielajās darīšanās.

    Neizmanto sinepju vai piparu plāksterus, jo tie var kairināt ne tikai uzlīmēšanas vietu, bet pat visu starpeni. Un tas būs ļoooti nepatīkami.

    Par mīlēšanos, kamēr astīte salauzta, visdrīzāk pat domāt negribēsies!

    Tāpat, kamēr astes kauls beigs smelgt, būs apgrūtināta sēdēšana un staigāšana, jo, sperot soļus, iegurnis un līdz ar to tā muskuļi kustēsies. Tas izraisīs sāpes, jo dibena muskuļi stiprinās arī pie astes kaula.

    Varbūt operēt?

    Reizēm cilvēki domā: «Bet kam man tā aste vispār vajadzīga?! Ja jau salūzusi un traki sāp, varbūt to labāk izņemt vispār, un miers…» Taču ar astes kaula operāciju ķirurgi nesteidzas, jo šis kauls nepieciešams ķermeņa līdzsvara nodrošināšanai. To izgriežot, nevar garantēt, ka rēta perfekti sadzīs un atjaunosies balanss. Tāpat šuves var veidot sarētojumus un savilkumus, kuri radīs sāpes, un tad astes kaula izņemšanai nebūs vēlamā efekta. Protams, šīs problēmas pēc tam var risināt pie fizioterapeita. Bet – jāizvērtē, vai jau sākotnēji operācija ir patiešām, patiešām vajadzīga.

    Operāciju tomēr veic, ja ir būtiski mainījies astes kaula novietojums, kas traucē, piemēram, vēdera izejas laikā, un fizioterapija un fizikālās procedūras nav devušas vēlamo rezultātu.

    Plāniņš, kā palīdzēt

    1. Sasistajam dibengalam iespējami drīzāk pieliec sausu vēsumu, atkārtojot to ik pa divām stundām pirmās divas trīs dienas. Sniegu vai ledu vispirms ievieto polietilēna maisiņā, lai nerastos apsaldējums.
    2. Lai noņemtu sāpes, vislabāk taisnajā zarnā ievadīt pretsāpju svecīti – iedarbība būs ātrāka un efektīvāka nekā no tabletēm. Piemēram, spēcīgs atsāpinošs efekts ir diklofenaka svecītēm. Ja tās nepalīdz, ārsts var izrakstīt kortikosteroīdus saturošas svecītes, lai labāk mazinātu iekaisumu.
    3. Tieši uz sāpošās vietas vari lietot arī pretsāpju ziedi, piemēram, deksometazonu vai voltarēnu. Taču ņem vērā, ka muguras lejasdaļa pastiprināti svīst. Ziedei sajaucoties ar sviedriem, mēdz rasties izsutums un alerģiska ādas reakcija.
    4. Atsāpinošas, iekaisumu mazinošas ziedes vislabāk ievadīt dziļāk audos ar ultraskaņas vai elektroforēzes palīdzību un pēc tam zāļu paliekas notīrīt, lai lieki nekairinātu ādu. To, protams, mājās tu pati nevarēsi izdarīt…
    5. Ja astes kauls ir lauzts vai nopietni bojāts, lai mazinātu sāpes, uz krēsla noliec piepūstu peldriņķi un sēdi uz tā.
    6. Labi var palīdzēt magnetoterapija. Pagulēšana uz magnētiskā paklājiņa mazinās tūsku, veicinās limfas un venozo atteci, kā arī šūnu atjaunošanos.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē