• Aptieciņa Austrumu gaumē

    Netradicionālā medicīna
    Aija Vīksna
    25. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Latvijas tipiskā ziema – vējš, drēgnums, aukstums –, un ir gripas epidēmija. Arī citi elpceļu vīrusi jandalē apkārt, mēs slimojam. Toties ar karsējošām garšvielām inficēšanās risku var spēcīgi mazināt. Tas ir tieši tik vienkārši, cik lieliski! Konsultē Dr. Egons Helms, Austrumu medicīnas ārsts un akupunktūras speciālists.

    Kurkuma

    Tā ir ļoti laba aknām. Bet, kad mēs spēcinām aknas, tiek spēcinātas arī plaušas, un ziemā elpceļu vīrusu laikā tās cieš pirmās. Savukārt plaušu pirmelements Ķīnas tradicionālajā medicīnā ir Metāls, bet Metāls ir māte pirmelementam Ūdens, un Ūdens ir nieres, kas ziemā cieš visvairāk. Tāpēc kurkuma ir pelnījusi slavināšanu. Jo, stiprinot aknas, mēs stiprinām plaušas, un, stiprinot plaušas, mēs stiprinām nieres, un tad mēs esam veseli.

    Koši dzeltenās krāsas viegli rūgtenajam pulverim, ko iegūst no kurkumas saknes, piemīt ļoti spēcīga antibakteriāla darbība. Tā ir pirmā palīdzība, kad sāp kakls, jo aktivizējušies stafilokoki vai streptokoki un izraisījuši iekaisumu. Ņem glāzi karsta ūdens, tējkaroti kurkumas, pustējkaroti sāls, labi, ja būtu gī sviests, – ideāls kakla skalojamais līdzeklis.

    Kurkuma palīdz uzturēt normālu mikrofloru resnajā zarnā, veicina zarnu darbību, novērš vēdera pūšanos un gāzu veidošanos.

    Kurkuma lieliski regulē arī cukura vielmaiņu. To iesaka cukura diabēta slimniekiem – profilaksei.

    Kurkuma ir arī garšvielu maisījuma karija pamatā. Tātad paņem kurkumu, tai pievieno piparus, ingveru, citas garšvielas pēc garšas un lieto katru dienu. Karijs uzlabo gremošanu, vielmaiņu, sniedz ātrāku sāta sajūtu – tātad iedarbojas pret negausīgu ēdelību.

     

    Ingvers

    Ingveram piemīt izteikti sildoša iedarbība – tas uzsilda visu organismu no iekšpuses. Piemēram, kad ir saaukstēšanās, vajadzīga ingvera tēja ar citronu un medu. Ingvers ir vienlīdz labs gan svaigs, gan kaltēts un saberzts pulverī. Parasti, ja izmanto svaigu sakni, to smalki sagriež vai sarīvē un liek pustējkaroti uz glāzi ūdens, ja pulveri – tad tik, cik uz tējkarotes gala. Medu un citronu pievieno pēc garšas. Var pielikt arī nažagalu melno piparu – lai pakož kaklā. Šāda tēja ir laba ne tikai ārstējot saaukstēšanos, bet arī vīrusu laikā profilaksei. Ja iesnām, paaugstinātai ķermeņa temperatūrai un nespēkam pievienojas klepus, ingvera tējai pievieno arī kanēli un krustnagliņas vai maltu koriandru, kas kopā vēl vairāk stimulēs imunitāti.

    Ja ir perifērās asinsrites traucējumi un cilvēkam ir aukstas rokas un kājas, der ingvers, tas paplašina mazos asinsvadus un uzlabo asinsriti ekstremitātēs.

    Ja automašīnā tev mēdz mesties šķērma duša, tad jau pusstundu pirms braukšanas un arī ceļā pietiek pakošļāt svaiga ingvera saknes šķēlīti vai lietot pustējkaroti ingvera pulvera tējā vai minerālūdenī, lai būtu labi. Var lietot ingvera sukāžu konfektes.

    Arī grūtniecēm, kas mokās ar nelabumiem, noder vāja ingvera tēja. Bet māmiņām, kas baro mazo ar krūti, ingvera tēju pat vajadzētu dzert! Ja māmiņai traucēta vielmaiņa, slinkas aknas, kūtrs vēders, tas atsauksies arī uz mazuļa veselību un labsajūtu. Ja bērniņam ir diatēze, vēdera izejas traucējumi, kolikas, slikts miedziņš, mammai jālieto ingvers – mazulis to saņems ar krūts pienu un jutīsies labāk.

    Ingvers spēj pazemināt holesterīna līmeni asinīs, tātad palīdz izvairīties no sirds un asinsvadu slimībām, saglabāt skaidru domāšanu un labu atmiņu. Tas arī mazina netīkamu, smakojošu elpu. Uzlabo gremošanu, palīdz pie gāzēm, pret kūtru vēdera izeju.

    Kanēlis

    Ļoti labs asinsvadu sistēmai, baro sirds muskuli, veicina sirdsdarbību, gremošanu un sasilda organismu. Ziemā, gatavojot karstvīnu, pieliec kanēli, krustnagliņas, ingveru un muskatriekstu, un vīrusu epidēmijai varēsi sacīt ardievas.

    Kanēlis darbojas arī kā antiseptisks līdzeklis un palīdz, ja ir piena sēne – gan tad, ja tā savairojas dzimumceļos, gan maziem bērniem, kam šī sēnīte mēdz attīstīties mutes dobumā. Arī tad, ja uzdarbojas urīnceļu infekciju izraisītāja zarnu nūjiņa un tevi moka cistīts – urīnpūšļa iekaisums. Ceturto daļu tējkarotes kanēļa savāri ar pusglāzi ūdens, lieto no rīta un vakarā desmit dienas.

    Indijā sievietes pēc dzemdībām tradicionāli lieto kanēli, kas veicina dzemdes savilkšanos, stimulē piena veidošanos. Lielas kanēļa devas – aptuveni tējkaroti – nedrīkst lietot grūtnieces.

    Īsta, kvalitatīva kanēļa standziņa ir mizas iekšējā daļa, ko iegūst no neliela, mūžzaļa krūmveida koka, kas aug Indijas dienvidos un Šrilankā. Vislabākās kanēļa standziņas izskatās gludas, gaiši brūnas un tik plānas kā papīrs. Jau samalts kanēlis ātri vien zaudē savu sildošo aromātu.
     

    Melnie un sarkanie čili pipari

    Pipari ir karsējošas garšvielas, īsti ieteicamas salīgiem cilvēkiem. Un vispār pipari mums jālieto biežāk, jo tie veicina gremošanas uguni. Pipari palīdz arī tad, ja jau ir gremošanas traucējumi vai apēsts pārāk smags vai pārāk daudz ēdiena. Ja regulāri uzturā lieto melnos un sarkanos čili piparus (vēl labāk kopā ar ingveru!), tie stimulē vielmaiņu, tāpēc organismā mazāk uzkrāsies vājas vielmaiņas starpprodukti, kas rada problēmas.

    Sarkanie čili pipari ir bagāti ar C vitamīnu. Palīdz pret saaukstēšanos, vīrusu infekcijām. Katru dienu kaut pa mazai šķipsniņai sarkano piparu, un vīrusi – pat tik nejauki kā herpess – neaktivizēsies. Galvenais noteikums: pipari jālieto regulāri!

    Kardamons

    Indijā jebkurā restorānā vai ēdnīcā, kad paēdīsi, tev atnesīs paplāti – uz tās būs rēķina un maza tasīte ar sēklām. Tas ir kardamons. Viņi piedāvā sēkliņas pakošļāt, tas veicina gremošanu un mutē rada labu sajūtu, svaigu elpu. Kardamons arī sirsniņai ir ļoti vērtīgs. Ja cilvēks ir liels kafijas cienītājs  – un  mēs gandrīz visi tādi esam! – , mēdz gadīties, ka pēc vairāku krūzīšu izdzeršanas kofeīns izraisa tahikardiju jeb liek sirsniņai skriet. Savukārt, ja kafijai pieliek pāris sēkliņas vai šķipsniņu malta kardamona, tas bagātina visu kafijas garšu un smaržu buķeti un pie reizes izlīdzsvaro kofeīna pātadziņu sirdij. Kardamons nomierina.

    Krustnagliņas

    Tām jeb precīzāk krustnagliņu ēteriskajai eļļai piemīt ļoti spēcīga antibakteriāla un mazliet arī anestezējoša iedarbība. Tāpēc, ja sāp zobs, iesaka pakošļāt krustnagliņu. Tās arī stimulē ēstgribu, veicina gremošanu un palīdz pret sliktu dušu. Lai pārbaudītu, vai ēteriskās eļļas no krustnagliņām nav izgaisušas, iemet tās ūdenī. Ja krustnagliņas peld vertikāli ar galviņu uz augšu, tad viss kārtībā, krustnagliņas satur daudz ēteriskās eļļās. Bet, ja krustnagliņas guļ ūdenī uz sāniem, tām saglabājusies tikai smarža, bet ēterisko eļļu ir maz.

    Silda no iekšpuses!

    Šķīstošais Cosmoveda BIO Indijas piena tējas maisījums ar garšvielām Chai Latte Pure. Sastāvā ir indiešu tējas tradicionālais garšvielu maisījums masala – kardamons, kanēlis, pipari, ingvers, krustnagliņas – plus vājpiena pulveris un cukurniedru cukurs. Trīs tējkarotes maisījuma aplej ar karstu ūdeni un – baudi! Līdzīgu tēju, starp citu, vari pagatavot arī pati – kafijas dzirnaviņās vienkārši jāsamaļ pipari, kardamons, kanēlis, kaltēts ingvers un krustnagliņas. Dzer gan ar karstu ūdeni, gan ar siltu pienu.

    CENA: 200 g – 8,20 eiro, lavandas.lv

     

    Viss vienots…

    Ķīnas medicīnā runā par pieciem enerģijas veidiem, par pieciem pirmelementiem – Koku, Uguni, Zemi, Metālu un Ūdeni. Šīs enerģijas ir pārstāvētas arī cilvēka ķermenī. Katram no pirmelementiem atbilst arī noteikti orgāni. Koka elementam – aknas. Ugunij – sirds. Zemei – liesa, kas ir atbildīga par asinsradi un asinsšūnu imūnajām īpašībām, arī divpadsmitpirkstu zarna, kuņģis, aizkuņģa dziedzeris. Metālam atbilst plaušas, bet Ūdenim – nieres. Katram no šiem pieciem elementiem atbilst arī sava garša, krāsa, smarža, diennakts laiks, gadalaiks, skaņas augstums… Pieciem elementiem atbilstošās krāsas: Kokam – zaļa, Ugunij – sarkana, Zemei – dzeltena, Metālam – balta, Ūdenim – melna. Katrs iepriekšējais elements aktivē nākamo: Koks aktivē Uguni, Uguns aktivē Zemi, Zeme aktivē Metālu, Metāls – Ūdeni, bet Ūdens – Koku. Tātad aknas aktivē sirdi, sirds – gremošanas sistēmu, gremošanas sistēma aktivē plaušas, plaušas aktivē nieres, bet nieres aktivē aknas. Zinot, kā dzīvības spēks mūsos mijiedarbojas ar ārējiem dabas spēkiem jeb stihijām, līdzsvarojot enerģijas, var noturēt, uzlabot veselību un kopējo dzīves kvalitāti.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē