• Analīzes saka, ka manī par daudz fosfora! Pie kura ārsta jāiet?

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    17. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Lai organisms varētu pilnvērtīgi funkcionēt, ir svarīgi, lai dažādu vitamīnu un minerālvielu līmenis būtu kārtībā. Taču reizēm notiek tā, ka kaut kā ir par maz vai, gluži pretēji, par daudz, kā noticis kādai lasītājai. Viņai atbild nefrologs jeb nieru ārsts Māris Pļaviņš.

    Lasītājas vēstule: Analīzes atklāja, ka man urīnā ir paaugstināts fosfora līmenis. Kalcijs turpat uz robežas. Dakteris teic, ka tā ir sarežģīta lieta, iespējams, jākļūst par veģetārieti. Viņš domā, ka jāvēršas pie diviem speciālistiem: endokrinologa un nieru ārsta.

    Lūdzu, paskaidrojiet, ko man tagad darīt, ko nedrīkstu ēst un pie kāda ārsta jāiet vispirms. Esmu gados, grūti izbraukāt, dzīvoju laukos. M. Bērstelē

    Cienījamā kundze, uzreiz teikšu, ka tik vispārīga informācija neļauj dot jums kādus konkrētus padomus. Būtu svarīgi zināt, cik daudz fosfora tieši bija jūsu 24 stundu urīnā.

    Fosfora izdale urīnā atkarībā no uztura ir ļoti svārstīga un diennakts urīnā ir plašā intervālā no 12,9 līdz 42,0 mmol/24 stundās.

    Mūsdienu cilvēka uzturā parasti ir daudz fosforu saturošu produktu: gaļa, rieksti, graudaugi, pākšaugi, piena produkti, kā arī dažreiz kvasa un kolas dzērieni ar sevišķi augstu fosfora saturu. Tas, protams, ietekmēs arī fosfora izdali urīnā. Nelielas svārstības virs normas vēl nebūs kādas īpašas kaites pazīme.

    Fosfora vielmaiņa ir cieši saistīta ar kalcija apriti organismā, tāpēc būtu jānosaka kalcija, fosfora un D vitamīna koncentrācija asinīs, epitēlijķermenīša hormona līmenis, jāizvērtē nieru funkcija un jūsu ēšanas paradumi.

    Fosfora izdali varētu palielināt urīndzenošo medikamentu un alkohola lietošana, kā arī kaulu patoloģijas.

    Būtu lietderīgi fosfora mērījumu atkārtot, veikt ieteiktos papildu izmeklējumus un tad ļaut ģimenes ārstam lemt, vai varēs iztikt bez endokrinologa un nieru ārsta konsultācijas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē