• Aktuāli: par roku dezinfekciju, izziņām un masku nelietošanu

    Aktuāli
    Aiva Alksne
    23. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Vai ādu var ietekmēt pārmērīga roku dezinfekcija? Kā rīkoties tiem, kuri Covid-19 pārslimojuši ārzemēs? Uz lasītāju jautājumiem atbild ILZE ARĀJA, SPKC pārstāve; JANA VEINBERGA, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve.

    Vai izslimojušie drīkst neievērot ierobežojumus?

    Slimoju ar kovidu, tagad esmu to izslimojusi, pēdējais tests bija negatīvs. Vai tagad drīkstu doties ceļojumā uz ārvalstīm? Drīkstu arī nevalkāt aizsargmasku? Varbūt vajadzīga kāda izziņa, ka esmu izslimojusi?

    Par to, ka cilvēks ir vesels, var pārtraukt karantīnu un doties ikdienas gaitās, lemj ģimenes ārsts – noslēdz darba nespējas lapu, fiksē saslimšanas sākuma un beigu datumu. Protams, nevienam pasē netiek iespiests zīmogs, ka izslimots Covid-19 vai noteikts tik un tik antivielu, bet, ja cilvēks vēlas, viņš var ģimenes ārstam lūgt izziņu par to, ka ir izslimojos vīrusu.

    Šāda izziņa noteikti var noderēt, ja cilvēks ir slimojis ārzemēs, – tad, atgriežoties Latvijā, nebūs jāievēro pašizolācija. Tāpat arī, no Latvijas dodoties uz kādu citu valsti. Iespējams, šāda izziņa var noderēt arī lidostā – dažādās valstīs ir atšķirīga kārtība.

    Tomēr speciālisti uzskata, ka šobrīd nevienam nav ieteicams doties ceļojumā ārpus Latvijas. Bet, ja nu kaut kādu iemeslu dēļ tomēr ir jādodas uz ārvalstīm, noteikti jāseko līdzi situācijai attiecīgajā valstī. Jāapzinās, ka mēs neviens nezinām, kas ar mums ceļā var atgadīties, un var būt arī tāda situācija, ka tajā valstī, kurā atrodamies, lielās Covid-19 pacientu plūsmas dēļ pēkšņi tiek ierobežoti agrāk pieejamie medicīniskie pakalpojumi.

    Tas, ka cilvēks ir izslimojis vīrusu, nenozīmē, ka uz viņu vairs neattiecas valstī izsludinātie ierobežojumi.

    Arī tiem, kuri ir izveseļojušies no Covid-19 infekcijas, noteikti jāvalkā sejas aizsargmaska un jāievēro visi valstī noteiktie drošības pasākumi. Kā skaidro mediķi, Covid-19 ir jauna slimība, tāpēc nav zināms, kā katra konkrēta cilvēka organisms reaģē pēc vīrusa pārslimošanas.

    Kā pareizi izmest masku?

    Norādījumos par pareizu masku lietošanu uzsvērts, ka pēc lietošanas maska jāieliek polietilēna maisiņā un tikai tad to drīkst izmest atkritumos. Izskatās, ka to neviens vairs neievēro – maskas tiek mestas pa tiešo atkritumu urnā vai vispār nomestas zemē. Vai šī norma būtu atcelta? Vai tad, ja šo masku lietojis cilvēks, kas inficēts, nevar aplipt arī citi?

    Joprojām ir spēkā tie paši noteikumi – vienreizlietojamā maska ir ne vien pareizi jāuzliek, pareizi jāvalkā un pareizi jānoņem, bet arī pareizi jāutilizē, pēc noņemšanas to ieliekot plastmasas maisiņā un tikai tad izmetot. Šo normu neviens nav atcēlis. Vīruss lielākoties izplatās nevis pa gaisu, bet tuvu kontaktu ceļā.

    Jaunākie pētījumi liecina, ka virsmas, uz kurām ar gaisa pilieniem varētu būt nosēdies vīruss, nav tik izteikts infekcijas avots kā tuvie kontakti, kad vīruss pārvietojas, cilvēkiem runājot, klepojot, šķaudot, skaļi sakliedzoties un tamlīdzīgi.

    Vai ar roku dezinfekciju var pārcensties?

    Vai ar pārmērīgu dezinficēšanos nevaram nodarīt pāri sev, gan bojājot roku ādu, gan arī ļaujot vīrusam kļūt izturīgam un vairs nepakļauties dezinfekcijas līdzekļiem – mēs tik mazgājam un dezinficējam, bet tas tik izplatās, līdzīgi kā, ja pārāk daudz un nepamatoti lieto antibiotikas, tās vairs nepalīdz, kad patiešām vajadzīgas?

    Šis nav tas gadījums, kad būtu jābaidās, ka kaitēt varētu pārlieku bieža roku mazgāšana. Vislabāk, protams, kad vien iespējams, rokas kārtīgi nomazgāt ar ziepēm un ūdeni, bez vajadzības neizmantojot antibakteriālos līdzekļus. Taču ir situācijas, kad bez roku dezinficēšanas tomēr nevar iztikt, piemēram, apmeklējot veikalu vai bibliotēku. Vienīgais risinājums – iegādāties un vienmēr nēsāt sev līdzi saudzīgāku roku dezinfekcijas līdzekli un mājās rokas biežāk ieziest ar krēmu.

    Vai darbā jāsēž ar masku?

    Darbā savā kabinetā esmu viena, tikai paretam ienāk kāds kolēģis. Kā tādos apstākļos lietot sejas masku? Es taču varu savā kabinetā masku noņemt, turēt to uz galda un uzvilkt tikai tad, ja kāds pie manis ienāk vai pati eju ārpus kabineta?

    Nē, tā nedrīkst darīt. Maskai jābūt uzliktai visu laiku! Tas tāpēc, ka maska vienmēr obligāti ir jāuzliek ar tīrām rokām, – uzliekam, pieregulējam savai sejai un pēc tam to vairs neaiztiekam.

    Vienreizlietojamo sejas masku var turēt, kamēr tā kļūst mitra, bet ne vairāk kā trīs četras stundas, tātad darbdienas laikā maska būtu jānomaina vismaz divreiz.

    Nomazgājam rokas, masku noņemam, ieliekam plastmasas maisiņā un izmetam, tad atkal nomazgājam rokas un uzliekam jaunu. Ja masku kabinetā te noņemam, te uzliekam, te atkal noņemam, mēs to visbiežāk darām ar ne gluži tīrām rokām. Tāpat mēs nevaram būt droši, ka mūsu galda virsma, uz kuras masku noliekam, ir nevainojami tīra.

    Jāatceras, ka maskas būtība ir pasargāt citus no savas iespējamās inficēšanās, jo ļoti bīstami citiem esam jau divas dienas pirms simptomu parādīšanās. Šobrīd saslimstība Latvijā ir ļoti augsta, tāpēc nevaram atļauties riskēt.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē