10 riekstu balles kavalieri

«Riekstu gaņģi un mandeļu gaņģi» – stāsta latviešiem tik mīļā pasaka par kaķīša dzirnavām. Varbūt vērts arī pašiem izveidot riekstu krājumus un lietot tos ne tikai svētkos, bet arī ikdienā – enerģijai, veselībai un baudai. Iepazīstinām ar 10 riekstiem, izvēlies savējo! Konsultē Ieva Treija, SIA Gemoss valdes locekle.
Rieksti
Zanda Lielbārde
22. augusts

Drukāt

Saglabāt

Foto: Shutterstock

MANDELE

Neliela plūmju dzimtas koka sēkla, kas senāk simbolizēja laimi, veselību, bagātību.

  • Izcelsme:Tuvie Austrumi, audzē arī ASV, Spānijā, Itālijā.
  • Īpašības: uzturvielām visbagātākie rieksti, satur B2 un E vitamīnus, proteīnus, šķiedrvielas, daudz kālija, fosfora, divas reizes vairāk kalcija nekā piens.
  • Izmantošana: konditorejas izstrādājumos, no tām gatavo miltus, pienu, eļļu, mandeļu sviestu, marcipānu, garšaugu vai medus uzkodas, mēdz grauzdēt vai sālīt. No blanšētām mandelēm iegūst skaidiņas, šķēlītes.
  • Ieteicams lietot nervu sistēmas, smadzeņu darbības un vielmaiņas uzlabošanai, skaistiem matiem un ādai.
  • Enerģētiskā vērtība (100 g) 575 kilokalorijas.

 

INDIJAS RIEKSTS

Mūžzaļa, ļoti ražīga koka rieksts.

Izcelsme: Brazīlija, audzē arī Indijā, Vjetnamā, Nigērijā.

Īpašības: augsts nepiesātināto tauku līmenis, piemīt maiga, nedaudz saldena garša, satur olbaltumvielas, šķiedrvielas, B grupas vitamīnus, dzelzi, cinku, varu, magniju.

Izmantošana: konditorejas izstrādājumos, Indijas un Tuvo Austrumu virtuves rīsu un karija ēdienos, no riekstiem gatavo arī pienu un sviestu, bet no čaumaliņas var iegūt eļļu.

Ieteicams lietot imunitātes stiprināšanai, cīnoties ar infekcijām un vīrusiem, enerģijai, vielmaiņas uzlabošanai, migrēnas un bezmiega mazināšanai.

Enerģētiskā vērtība (100 g) 553 kilokalorijas.

 

LAZDU RIEKSTS

Lazdas krūma (koka) rieksts, kas simbolizē laulību, ģimenes laimi un labklājību.

  • Izcelsme: Āzija un Kaukāzs, audzē arī Turcijā, Azerbaidžānā, Itālijā, Grieķijā, Gruzijā.
  • Īpašības: augsts nepiesātināto tauku līmenis, proteīnu avots, satur В, В1, В2, С, Е, РР vitamīnus, minerālvielas – jodu, mangānu, varu, dzelzi un kobaltu.
  • Izmantošana: visdažādākajos konditorejas izstrādājumos, var grauzdēt, pagatavot ar medu. Riekstu eļļu var izmantot ēdiena gatavošanai.
  • Ieteicams nervu sistēmas līdzsvarošanai, asinsvadu slimību riska samazināšanai, imūnsistēmas stiprināšanai. Der veģetāriešiem, jo riekstos ir daudz proteīnu.
  • Enerģētiskā vērtība (100 g) 628 kilokalorijas.

 

MAKADAMIJAS RIEKSTS

Mūžzaļa koka, kas nosaukts tā atklājēja vārdā (John Macadam), rieksts. Tikai 2 no 7 šķirnēm ražo ēdamus riekstus, pārējie ir neēdami vai pat indīgi. Ekskluzīvākais un dārgākais rieksts pasaulē!

Izcelsme: Austrālija, audzē arī Havaju salās.

Īpašības: bagāti ar olbaltumvielām un taukskābēm, A, B1 vitamīnu, dzelzi.

Izmantošana: var izmantot sālītus vai nesālītus, cept kūkās un pat pagatavot liķieri, riekstu eļļu plaši izmanto virtuvē, gatavo pienu vai sviestu. Der kosmētikā, īpaši ādas kopšanai.

Ieteicams lietot nervu sistēmas darbības uzlabošanai, sirdsdarbības regulēšanai un stresa mazināšanai.
Enerģētiskā vērtība (100 g) 718 kilokalorijas.

 

PEKANRIEKSTS

Pekanriekstu koka rieksts, ASV Teksasas štata simbols, viens no vērtīgākajiem Ziemeļamerikas riekstiem.

  • Izcelsme – Ziemeļamerika, audzē arī Austrālijā, Brazīlijā, Ķīnā, Izraēlā, ShutterstockMeksikā, Peru un Dienvidāfrikā.
  • Īpašības: bagātīga aromātu buķete, satur omega 3 un omega 6 taukskābes, šķiedrvielas, proteīnus, antioksidantus, minerālvielas un kompensē vitamīnu (A, B, E) trūkumu organismā.
  • Izmantošana: lieto svaigus, konditorejā, patīkamai garšai pievieno augļu un dārzeņu ēdieniem. Tos var gan sālīt, gan saldināt vai pagatavot pekanriekstu sviestu.
  • Ieteicams ņemt talkā sliktā holesterīna samazināšanai.
  • Enerģētiskā vērtība (100 g) 691 kilokalorijas.

 

CIEDRU RIEKSTS

Ciedrs ir skuju koks ar čiekuriem, kuros ir ēdamās sēklas – tās arī dēvē par ciedru riekstiem.

Izcelsme – gan Eiropa, gan Āzija. Zināms ap 100 šķirņu, kas aug no Urāliem līdz Indonēzijas tropiem.

Īpašības: vieni no kalorijām bagātākajiem riekstiem, satur neaizvietojamās aminoskābes, nepiesātinātās taukskābes, A, B, C, D, E, P vitamīnus, kāliju, kalciju, magniju, fosforu un citus mikroelementus.

Izmantošana: šokolādes produktu ražošanai un kā piedevu daudzos Vidusāzijas ēdienos, salātos, pesto pagatavošanā.

Ieteicams pret muskuļu krampjiem, nogurumu, sirds un aknu veselībai, imūnsistēmas stiprināšanai, vīriešiem – potences uzlabošanai.

Enerģētiskā vērtība (100 g) 673 kilokalorijas.

PISTĀCIJA

Tas nav rieksts, bet pistāciju koka kauliņš. Pastāv bīstamība, ka var rasties aflatoksīni, tādēļ pistāciju apstrādi pēc novākšanas veic ļoti ātri.

  • Izcelsme – Sīrija, audzē Irānā, Turcijā, Afganistānā, Pakistānā, Indijā, Grieķijā, Itālijā, ASV.
  • Īpašības: augsts nepiesātināto tauku līmenis, bagātīgi satur fosforu, kāliju, B6 vitamīnu un neaizvietojamās aminoskābes.
  • Izmantošana: populārākā uzkoda – grauzdētas, sālītas pistācijas, bet izmanto arī konditorejā, saldajos ēdienus, pie gaļas, zivju ēdieniem, salātiem. No pistācijām gatavo pārtikas eļļu, kā arī izmanto tās kosmētikas nozarē.
  • Ieteicams vielmaiņas, zarnu darbības veicināšanai, imunitātes, redzes uzlabošanai, sirds slimību profilaksei.  
  • Enerģētiskā vērtība (100 g) 562 kilokalorijas.

VALRIEKSTS

Valriekstu koka kauleņauglis. Vieduma un gudrības simbols, tiek uzskatīts par senāko ēdienu no koka.

Izcelsme – Vidusāzija un Kaukāzs, audzē arī ASV, Ķīnā, Turcijā, Moldovā.

Īpašības: satur omega 3 un omega 6 taukskābes, olbaltumvielas, minerālvielas, eļļa bagāta ar selēnu, magniju, fosforu, cinku, dzelzi, kalciju, vitamīniem E, B1, B2 un B3.

Izmantošana: ļoti plaši izmanto ēdienos un konditorejā. Eļļa piemērota salātiem, papildinās zivi, steiku, putna gaļu, pastu, derēs arī desertiem.

Ieteicams lietot fiziskas vai garīgas slodzes periodā, slimošanas un atveseļošanās laikā imunitātei, arī aknu un kuņģa darbības uzlabošanai.

Enerģētiskā vērtība (100 g) 654 kilokalorijas.

ZEMESRIEKSTS

Tie nav rieksti, bet gan pākšaugi, kas dažās valstīs ienākas pat divas reizes gadā.

  • Izcelsme: Dienvidamerika, Argentīnas kalni, audzē arī ASV, Ķīnā, Nigērijā.
  • Īpašības: augsts nepiesātināto tauku līmenis, daudz vairāk proteīna nekā citos riekstos, satur niacīnu, dzelzi, nelielā daudzumā – tiamīnu, riboflavīnu un kalciju, arī PP, B5 vitamīnus,
  • Izmantošana: sviests ir viens no izplatītākajiem produktiem, eļļa der ēdienu pagatavošanā, riekstus grauzdē, sāla vai karamelizē, gatavo halvu, šokolādes aizvietotāju, izmanto konditorejā.
  • Ieteicams kā palīglīdzeklis paaugstināta holesterīna gadījumā, aptaukošanās ārstēšanai, pret bezmiegu, nogurumu.
  • Enerģētiskā vērtība (100 g) 567 kilokalorijas.

BRAZĪLIJAS RIEKSTS

Nav rieksts, bet gan koka augļa sēkla. Eiropa tos iepazina, pateicoties spāņu virsniekam, kurš ar tiem baroja savus kareivjus, un tie drīz atguva spēkus un enerģiju.

Izcelsme: Amazones mūža meži Brazīlijā, audzē arī Bolīvijā.

Īpašības: bagātīgi satur minerālvielas – magniju, kalciju, selēnu (divi rieksti nodrošina nepieciešamo diennakts devu) un vērtīgās nepiesātinātās taukskābes.

Izmantošana: konditorejā un citu ēdienu pagatavošanā, riekstu eļļu plaši izmanto kosmētikas nozarē, tehniski – kā smērvielu pulksteņiem.

Ieteicams imūnsistēmas stiprināšanai, cīņai pret pumpām, nervu sistēmas darbības uzlabošanai, prostatas vēža profilaksei vīriešiem.

Enerģētiskā vērtība (100 g) 656 kilokalorijas.

 

Lasi citur

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

 

Veselība

Privātā Dzīve

Mans Mazais

Astes

AutoBild.lv

Māja

Receptes

Dārzs