• Azerbaidžānu plācenis Kutabs

    Tiekamies pie viena galda
    Dagnija Zīverte
    Dagnija Zīverte
    24. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Andrejs Ņikiforovs
    Tas ir viens no senākajiem azerbaidžāņu virtuves ēdieniem – plāns stingras mīklas plācenis ar pildījumu, kas pāris minūtes cepts uz sausas, karstas pannas. Uzskata, ka tieši no azerbaidžāņu saimniecēm šo ēdienu savulaik aizņēmušies kaimiņi – tā tapuši čebureki, turku goclemes (gotzleme), čerkesu halivas. Recepte 12–15 plāceņiem.
    Sarežģītība
    Zema
    Personas
    12-15 plāceņi
    Izmaksas
    Lēti
    Sagatavošanās
    20m
    Pagatavošana
    20m
    Kopējais laiks
    40m
    2 vērtējumi
    5/5

    Pasniedz ar granātābola graudiem un kādu šķipsnu sumaka.

    Zināšanai:
     

    • Kutaba šarma noslēpums ir mīkla. Tās sastāvā ir tikai milti, ūdens un kriksītis rauga, mīkla tiek izveltnēta pavisam plāna un strauji apcepta bez taukvielām – tāpēc kutaba ir viegla, gandrīz gaisīga, tomēr stingra. Azerbaidžāņu saimniecēm īpaši plāna mīkla izdodas slaido mīklas kāršu dēļ, ar ko tā tiek virtuozi veltnēta. Veltnējot mīklu daudzkārt aptin ap kārti un atkal ar strauju kustību attin atpakaļ. Šādi mazs, stingrs mīklas pikucītis piecu minūšu laikā pārtop plānā, apaļā mīklas palagā (bildīte ar tiem kokiem ir) – kad roka iestrādāta, ar šīm kārtīm mīklas izveltnēšana notiek zibenīgi.
    • Pildījumu versijas ir neskaitāmas – jēra vai liellopa gaļa, brinza, ķirbja biezenis u. c. Šī – ar zaļumiem, sieru un biezpienu – ir ļoti iecienīta, īpaši raksturīga vasaras un rudens sezonai, kad dārzus piepilda kinzas un pētersīļu kupenas.
    • Kutabs tiek pasniegts, sirsnīgi apziests ar sviestu (īpaši dāsnas saimnieces pārlej ar kausētu sviestu), apkaisīts ar sumaku. Klāt mēdz pasniegt granātābola sēkliņas, kā arī kādu piku jogurta. 
    • Kutabs izdosies uz arī parastas, stipri sakarsētas pannas, taču Seimura kutabs top uz īpašas – plānas jo plānas – pannas, ko sauc par sadžu. Viena neliela sadža dežurē Seimura virtuvē, un uz tās top ikdienišķi ēdieni. Otra – milzīga – tiek likta lietā īpašos gadījumos, kad ēdēju vairāk un tie jācienā, piemēram, ar plovu. Līdzīgas plānas, viegli ieliektas pannas – vien dažādi nosauktas – atrodamas teju visās Kaukāza, Tuvo Austrumu un Balkānu zemju virtuvēs. Un visur tās paredzētas plānas maizes cepšanai – plāni jo plāni izveltnēta mīkla uz šādas sakarsētas platas virsmas top gatava pāris mirkļos. Taču šī panna tiek izmantota arī citiem ēdieniem. Piemēram, lai pagatavotu tāda paša nosaukuma ēdienu sadžu – ceptus jēra, liellopa vai vistas gaļas gabaliņus ar dārzeņiem. 

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē