• 4 ideālas salātu mērcītes

    Receptes
    Ievas Virtuve
    Ievas Virtuve
    10. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kā dienišķos salātus padarīt aizvien interesantus, lai neapnīk? Lūk, pāris idejas gardām mērcītēm!

    Pirms ķerties pie mērces gatavošanas, jāizlemj, kas tiks ņemts par pamatu – eļļa vai kāds skābpiena produkts. Svaigu lapu salātiem vislabākās būs eļļas un etiķa mērces (etiķa vietā var izmantot jebkādu skābu sulu). Savukārt baltās – skābpiena produktu – mērces lieliski saskan ar zaļumiem, sīpoliem, gurķiem, redīsiem. Kādu skābpiena produktu labāk izvēlēties? Te nu atkal atliek paļauties katram pašam uz savu gaumi – vienlīdz labi derēs krējums, kefīrs, jogurts, tīrkultūra vai paniņas.

    Bieži vien punktam uz i pilnīgi pietiek ar kvalitatīvu olīveļļu, šķipsniņu laba jūras sāls un svaigi maltiem pipariem.

    Lapu salātiem mērci vislabāk pievienot tieši pirms pasniegšanas. Ja lapas kādu laiku būs sajauktas ar mērci, tās drīz vien zaudēs pievilcību un labo garšu. Rasola tipa salāti gan kādu brīdi var savilkties ar mērci.

    Ja nepieciešams, eļļas un etiķa mērces var apmēram divas trīs dienas uzglabāt ledusskapī, tomēr visgardākās tās ir uzreiz pēc pagatavošanas.

    • Universālā mērces pagatavošanas formula

    PAMATS (iecienītā eļļa) + SKĀBUMS (etiķis vai augļu sulas) + SALDUMS (cukurs vai medus) + SĀLS UN PIPARI.

    Eļļu mērcei pievieno pēdējo, to lej lēnītēm, nepārtraukti kuļot.

    4 ideālas salātu mērces

    1. Bazilika pesto
      Vajadzēs: 100 g bazilika lapu (ja kāti nav pārāk stingri, var atstāt arī tos), sauju (40–50 g) viegli apgrauzdētu ciedru riekstu, 2 ķiploka daiviņas, olīveļļu (eļļu ņem tik daudz, cik biezu mērci vēlas), 40–50 g Parmas siera, sāli, piparus.

      Pagatavo: visas sastāvdaļas blendē, līdz iegūst viendabīgu, nedaudz graudainu masu. 

      Derēs pie: šī ir klasiska Vidusjūras virtuves mērce ar universālu dabu – tā labi garšos, uzziesta uz maizes šķēles vai pārlieta vārītiem kartupeļiem, bagātinās makaronu ēdienus, kā arī atsvaidzinās dienišķos lapu salātus. 
    2. Apelsīnu un eļļas mērce
      Vajadzēs: 1 apelsīnu (4–5 ēdējiem), karoti medus, sāli, piparus, olīveļļu. Dzīvīgākai garšai var sajaukt apelsīna, greipfrūta un laima sulas. Interesantu noti iegūsi, ja pievienosi nedaudz apelsīnu liķiera. Asumiņam – graudu sinepes.

      Pagatavo: no citrusaugļiem ar spiedi izspiež sulu. Visas sastāvdaļas, izņemot eļļu, sajauc. Lēnām kuļot, pamazām pievieno eļļu. Sulai un eļļai vajadzētu būt proporcijā 1:7.

      Derēs pie: lapu salātiem ar putna gaļu.
    3. Tomātu salsa
      Vajadzēs: pāris tomātu, šalotes sīpolu (labi der arī zilais), bazilika zariņu, jūras sāli, piparus, zaļumus (pēc izvēles, labi derēs svaigi pētersīļi un timiāns), nedaudz balzametiķa, daži pilieni eļļas.

      Pagatavo: tomātus blanšē un izņem sēklas, iegūtās tomātu filejas sagriež mazos kubiņos. Sīpolu nomizo, smalki sakapā. Sakapā arī bazilika lapas un pārējos zaļumus. Visu sajauc, pievieno sāli, piparus, balzametiķi, eļļu.

      Derēs pie: salātiem ar liellopa vai cūkgaļas šķēli vai, piemēram, ar vārītiem kartupeļiem. Ja maltītē paredzēta gaļa un lapu salāti, Andris iesaka salātus apslacīt vienīgi ar olīveļļu, bet salsu pasniegt atsevišķi – tā labi derēs gan salātiem, gan gaļai.
    4. Ananasu un jogurta mērce
      Vajadzēs: jogurtu bez piedevām (piemērota būs arī tīrkultūra, liess krējums, kefīrs, rjaženka), zaļumus pēc izvēles (lieliski derēs pētersīļi), konservētus ananasus, sāli, piparus.

      Pagatavo: sasmalcina zaļumus, ananasus sagriež smalkos gabaliņos. Visas sastāvdaļas rūpīgi sajauc kopā un brīdi atstāj vēsumā sadraudzēties

      Derēs pie: salātiem ar kūpinājumiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē