• Pavasarīgi svaiga un sulīga: Meringa kūka

    Deserti
    Ievas Virtuve
    Ievas Virtuve
    3. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Meringa kūka
    Foto: No izdevniecības "Žurnāls Santa" arhīva
    Meringa kūka
     Lai vieglāk sagaidīt silto laiku un pirmās ogas, var jau pagatavot šīs sezonas pirmo zemeņu kūku. Kūka nav liela izmērā, iznāks 6–8 gabaliņi. Krēms tai ir tāds pats kā visu iecienītajai bezē ruletei – ļoti krēmīgs, biezs un mutē kūstošs.! 
    Sarežģītība
    Vidēja
    Izmaksas
    Vidējas
    Kopējais laiks
    1st 30m

     

    1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Divas 20 cm diametra kūku veidnes ieeļļo un izkaisa ar miltiem (mazliet miltu).

    2. Gatavo mīklu. Nelielā bļodā iesijā miltus un samaisa ar cepamo pulveri un sāli, noliek malā. Atdala olas dzeltenumus no baltumiem. Baltumus noliek malā. Saputo mīksto sviestu ar cukuru un vaniļu, pievieno olu dzeltenumus, saputo. Pievieno trešdaļu miltu maisījuma un pusi piena, samaisa, pievieno vēl trešdaļu miltu un pusi piena un samaisa, iemaisa atlikušos miltus. Nevajag pārmērīgi maisīt. Mīklu sadala divās daļās, liek veidnēs un izlīdzina. Noliek malā.

    3. Gatavo bezē kārtu. Olu baltumiem pievieno šķipsnu sāls un saputo lielās un baltās putās, putojot pakāpeniski pievieno pa karotei cukura. Turpina putot, līdz viss cukurs ir pievienots. Olu baltumu masai jābūt stingrai, lai, paceļot putojamo slotiņu, putas saglabā formu un nenoplok un, apgāžot bļodu, masa netek ārā. Bezē sadala divās daļās un liek veidnēs virs mīklas, izlīdzina.

    4. Liek abas veidnes sakarsētajā cepeškrāsnī un cep, novietojot vienu iedaļu zem vidējās, 25–30 minūtes. Gatavību pārbauda, iedurot vidū kociņu – ja nāk ārā tīrs, ir gatavs.

    5. Ņem ārā no krāsns un liek veidnes uz restēm pilnībā atdzist.

    6. Kad biskvīts atdzisis, to izņem no veidnēm. Saputo maskarponi ar cukuru un vaniļu, tad putojot pa daļām pievieno saldo krējumu, līdz masa ir bieza un krēmīga. Uzmanīgi, var pārkult, tāpat kā saldo krējumu.

    7. Uz kūkas trauka vai paliktņa uzber vienmērīgā kārtā nedaudz pūdercukura un liek virsū biskvīta ripu, ar bezē kārtu uz leju. Liek visu krēmu vienmērīgi uz ripas, vienmērīgi izkārto ogas.

    8. Liek virsū otru biskvīta ripu, šoreiz ar bezē kārtu uz augšu, nedaudz piespiež.

    9. Pārkaisa pūdercukuru. Var pasniegt uzreiz vai arī pirms pasniegšanas paturēt pāris stundas vēsumā.

     

    Padomi

    – Ja nav divu vienādu 20 cm veidņu, var cept vienā 25 cm veidnē, liekot krēmu un ogas pa virsu, līdzīgi kā Pavlovas kūkai. Iznāks lielāka un zemāka, bet tikpat garda.

    – Ja nav pieejams maskarpones siers, tā vietā var izmantot krēmsieru, vai arī iztikt ar putukrējumu, tad to vajadzēs 250 ml.

    Tā kā meringa kārtai, olbaltumiem, pievienots tikai 100 g cukura, tā nebūs kraukšķīga, bet gan mīksta un maiga. Tāda ir oriģinālā šīs kūkas versija. Ja vēlaties kraukšķīgu, jāpievieno krietni vairāk cukura, ap 250 g.

    Par gabaliņu šādas kūkas svētkos priecātos arī kāds vientuļāks cilvēks – var skaisti iesaiņot un sagādāt pārsteigumu!

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē