• Oktobrī jāstāda ziemas ķiploki! Stādīšanas pamācība soli pa solim

    Ķiploki
    Kristīne Sēnele
    23. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: S.O.E / Shutterstock
    Ķiploki ir dievīgi, pareizi sagatavoti, tie garšo tik daudzveidīgi kā reti kurš pārtikas produkts, – pārliecināts bijis slavenais amerikāņu pavārs Entonijs Bordēns. Klausīsim – ēdīsim, turklāt vēl audzēsim paši!

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Konsultē Zane Rostokina, kiplokiem.lv īpašniece.

    Stādāmā materiāla izvēle

    Četru cilvēku ģimenei regulārai ķiploku ēšanai vajadzēs aptuveni 1,5–2 kg stādāmmateriāla. Tad, ja augšana sekmēsies, varēs novākt aptuveni 10 kg ķiploku. Lai tas piepildītos, iegādājoties stādāmmateriālu, vēlams iesaistīt visas maņas.

    • Lai nenopirktu kaķi maisā, izvēlies veselas galviņas. Sadaivotiem neredzēs, cik veselīgs bijis ķiploks. Ķiplokus sadaivo tieši pirms stādīšanas; ja tam ir vairākas daivu rindas, stādīšanai jāizmanto tikai ārējā.
    • Jāņem labi izžuvušas, nebojātas, neatvērušās galviņas bez slimību pazīmēm. Attaisot iepakojumu, nevajadzētu just kādu smaržu vai smaku.
    • Vēlams izvēlēties tādas ķiploku šķirnes, kas gadu gadiem rūdījušās mūsu klimatiskajos apstākļos, piemēram, dažādi vietējie kloni, Latvijas šķirne ‘Kente’, ukraiņu ‘Ļubaša’. Ar stādāmmateriālu, kas atceļojis no siltākām zemēm, vienmēr ir risks, ka mūsu mainīgos laikapstākļus var arī neizturēt. Turklāt uzskata, ka vietējām šķirnēm ir spēcīgāks aromāts un tie ir vērtīgāki.
    • Ja stādīšanai izmanto savus ķiplokus, tad rūpīgi jāseko to veselības stāvoklim. Tiklīdz galviņās parādās pa kādai bojātai daivai, šādu materiālu stādīšanai vairs nevajadzētu izmantot, tad jāmeklē jauns stādāmais.

    Stādīšanas laiks

    Par ķiploku stādīšanas mēnesi varētu dēvēt oktobri. Mēdz arī teikt – gatavojies septembrī, bet stādi rudenī. Īstais brīdis lielā mērā atkarīgs no tā, kad augsne ir pietiekami atdzisusi, – tai nevajadzētu būt siltākai par 10–15 grādiem. Tas ir ļoti svarīgi, jo siltā augsnē ķiploki pāragri saasnos un stiprā salā var arī nosalt. Vidzemē stādīšanas laiks var iestāties agrāk – jau oktobra sākumā, vidū, bet citviet var nākties pagaidīt arī oktobra beigas. Pavisam atlikt stādīšanu uz vēlu laiku tomēr nevajadzētu – ķiplokiem pirms lielajiem saliem jāļauj iesakņoties.

    Labākā vieta

    • Meklējot ķiplokam dārzā labāko vietu, svarīgi ievērot augu seku. Vajadzētu stādīt tur, kur pirms tam bija virs zemes augošās kultūras. Tāpat jāatceras, ka vienā un tajā pašā vietā ķiplokus var stādīt tikai ik pa četriem gadiem.
    • Ķiplokiem piemērota ar organiskajām vielām bagāta augsne. Tiem ir resna sakne ar strupiem galiem, tāpēc patīk labi paēst. Nav jābaidās stādīt nedz mālainā, nedz smilšainā augsnē, to pirms tam pienācīgi ielabojot ar kompostu, satrūdējušiem salmiem vai kūtsmēsliem. Principā – ja augsne tavā dārzā patīk kartupelim, tad arī ķiploks tajā jutīsies labi.
    • Ja nav organisko vielu, tad pirms stādīšanas zemē var iestrādāt komplekso mēslojumu, kas paredzēts dārzeņiem, jo tas nesatur hloru.
    • Skāba augsne ķiplokam nepatīk – tā pirms tam regulāri kaļķojama.
    • Vajadzētu izvēlēties saules apspīdētu vietu, taču nav jābaidās arī no tā, ja dienas daļu ķiploki pavadīs ēnā.
    • Ķiplokiem patīk mitrums. Protams, ne dūksnājs, bet tie neiebildīs, ja iestādīsi mitrākā dārza vietā. Pretējā gadījumā karstākās un sausākās vasarās būs jārūpējas arī par kārtīgu laistīšanu.

    Kā stāda?

    Soli pa solim

    1. Vispirms izdzen augsnē aptuveni 10 cm dziļu reni, un 10–15 cm attālumā tajā liek daivas ar saknīti uz leju. Renes veido vismaz 40 cm attālumā vienu no otras, lai ķiploki būtu pietiekami saules apspīdēti.
    2. Renē pirms stādīšanas var iekaisīt mikroorganismus saturošo līdzekli Trihodermīnu.
    3. Aizrauš reni un augsni noveltnē/pieblietē vai arī nedaudz nostaigā. Iestājoties laikam, kad zeme strauji sasalst un tad atkal atkūst, tas neļaus daivām uzcelties augsnes virspusē.
    4. Stādījumus var nomulčēt ar salmiem, tikai tad ķiplokus nestāda tik dziļi. Mulčas kārta pasargās ķiplokus no izkalšanas pavasarī sausuma laikā. Ja salmi nav pieejami, var iztikt arī bez tiem, taču tad, ja vairākas dienas pēc kārtas ir ļoti stiprs kailsals, ķiploki var ciest.
    5. Stādīšana pabeigta, un ķiplokus liek mierā līdz pat pavasarim. Kaut kad martā, retāk jau februārī, vagās parādās to violetie snuķīši. Tad var novērtēt, cik kvalitatīva bijusi sēkla.

    Vēl svarīgi!

    Pirms stādīšanas ķiplokus profilaksei var apstrādāt, lai izvairītos no dažādiem slimību ierosinātājiem. Kāds mērcē zilajos graudiņos, bet Zane iesaka izmantot saudzīgu līdzekli uz dzīvo baktēriju bāzes Mycostop.

    Nereti pie vecām lauku mājām puduriem aug sasējušies ķiploki. Tos tāpat kā pārējos ķiplokus var noņemt vasarā un rudenī iestādīt. Iespējams, tā ir kāda veca laba šķirne, kas turpmāk dos lielisku ražu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē