Zemnieku saimniecības «Zutiņi» saimnieces Rūtas Beirotes Facebook kontā «Rūta meklē garšu» raisījušās praktisko latviešu saimnieču pārdomas par rabarberu mizošanas nepieciešamību. Lūk, interesantākās pieredzes, varbūt noderēs arī tev!
Nomizo, bet mizas izmanto krāsai
Vārot rabarberu klimpu zupu vai ķīseli, pēc omītes padoma nomizotās mizas (no sarkanajiem rabarberu kātiem) sasien saišķītī un ieliek pavārīties šķidrumā. Vārīšanās procesā mizas piešķir ķīselim skaistu krāsu, un pēc tam tās izņem ārā.
Sarkanie rabarberu kāti – izcili ievārījumiem
Rabarberus ar sarkaniem kātiem nevajag mizot, jo tie piešķir ievārījumam skaistu rozā krāsu. Ievārījumus vārot un rabarberus cepot, novērots, ka mizot nevajag, jo viss izšķīst tāpat.
Mizo tikai palielus kātus
Jaunos, tievākos kātus var nemizot, bet lieli un jau nobriedušāki jāmizo, ja negrib košļāt cietas šķiedras. Tāpat arī atkarīgs no rabarberu šķirnes – agrajām šķirnēm nevajag mizot, bet vēlajām, kam biezāka miza, labāk nomizot.