Alus kokteiļi lustīgai līgošanai

Kokteiļi
Dagnija Asare
21. jūnijs, 2017
Komentēt

Drukāt

Saglabāt

Foto: Ieva Andersone
Jāņi, siers un alus ir gluži vai saulgriežu svētā trīsvienība. Bet ko lai dara, ja alus nu galīgi nesajūsmina? Jājauc kokteiļos!

Pārliecinātam alus cienītājam tā varbūt šķitīs tīrā apgrēcība, taču alus patiesībā ir lieliska kokteiļu izejviela – drusku rūgts, drusku salds, ar zemu alkohola saturu, toties dzirkstošs. Sajaucot ar citām sastāvdaļām, šajā it kā tik labi pazīstamajā dzērienā atklājas iepriekš neizjustas garšas notis, rūgtums tiek nedaudz pieklusināts, toties zaļā gaisma tiek dota alus galvenajam uzdevumam – atsvaidzināt un uzmundrināt!

plusiņi

+ Alus kokteiļi, ja vien, protams, prātīgi uzjaukti, garšas un alkohola satura ziņā ir viegli, tos var baudīt (nevis dzert kā ūdeni vai limonādi!) un nākamajā dienā justies spirgta un moža. 

+ Salīdzinājumā ar stiprā alkohola dzērieniem, kur katrs grams nozīmē izmaiņas galarezultāta garšā, gatavojot alus kokteiļus, vienmēr paliek brīva vieta improvizācijai – uzjauc, nogaršo un pievieno trūkstošo. Nu gandrīz kā vārot zupu!

 

Trīs alus kokteiļu principi

Alus kā pamats. Ņemot alu par kokteiļa pamatu, to vari papildināt ar sulu, limonādi, pievienot augļus.  

Alus kā odziņa. Alus pievienojams arī kā trešais spēlētājs stiprā alkohola un limonādes duetā. Teiksim, pie runa un limonādes, džina un citrona sulas vai tamlīdzīgi.

Alus + alus. Rūdīti alus cienītāji mēdz kokteiļos sajaukt dažādu šķirņu alus, piemēram, balto kviešu alu pievienot tumīgajam strautam, tā dzērienā atklājot jaunas garšas nianses.

 

Ņem vērā

Uzmanīgi ar sīrupiem! Alus rūgtumu varētu prasīties nomaskēt ar ko saldu – limonādi vai sīrupu. Patiesībā efekts ir tieši pretējs, jo saldums alus rūgtumu tieši pasvītro un nomāc citas garšas nianses, tāpēc rezultātā iegūsi šķebīgi saldu un reizē rūgtu kokteili. Rūgtuma pielabināšanai drīzāk noderēs skāba garša, piemēram, citrona vai laima sula.

 

Labākās sulas alus kokteiļiem – citronu, tomātu, apelsīnu un ābolu sula.

 

Alus punšs

Viegls un atspirdzinošs.

Derēs gaišs lager tipa alus – Mežpils, Tērvetes, Piebalgas un līdzīgi.  

1 litra krūkai nepieciešams

  • 3 pudeles alus
  • 100 ml gaišā ruma
  • 500 ml Sprite limonādes
  • Sauja melleņu
  • 2 saujas zemeņu
  • Citrons
  • 100 ml citrona sulas
  • Dažas ēdamkarotes brūnā cukura
  • Pāris sauju ledus
  • Var pievienot arī sauju piparmētras lapiņu

Citronu sagriež smalkās šķēlītēs, zemeņu ogas sagriež uz pusēm. Krūkā citronus un ogas sajauc ar citrona sulu, rumu un cukuru un stundu notur vēsumā. Pirms pasniegšanas pievieno ledu, alu un limonādi. Sajauc.

 

 

Rūgts! Rūgts! Rūgts!

Elegants un skaists. Ar raksturiņu.

Derēs Indian Pale Ale jeb IPA tipa alus, piemēram, Zaļā bize vai Lauvas pacietība no Malduguns darītavas. 

2 glāzēm nepieciešams

  • Pudele alus
  • 100 ml Campari
  • 100 ml apelsīnu sulas (svaigas vai pakotas)
  • Dažas šķēles apelsīna
  • Ledus

Divas kokteiļglāzes līdz pusei piepilda ar ledu un dažām plānām apelsīna šķēlītēm. Ielej apelsīnu sulu, uzmanīgi virs otrādi apgrieztas karotes gar glāzes malu ielej Campari – šādi dzēriens skaisti sastājas slāņos. Pirms pasniegšanas pārlej ar alu. 

 

Atspirdžinošais

Skābens un atspirdzinošs. Bet viltīgs gan.

Derēs vācu baltie kviešu ali – Hoegaarden, Paulaner

2 glāzēm nepieciešams

  • Pudele alus
  • 100 ml džina
  • 50 ml svaigas citrona sulas
  • 30 ml cukura sīrupa
  • Dažas citrona šķēlītes

Pagatavošana

Glāzes piepilda ar ledu, pievieno džinu, sulu, citrona šķēlītes, kārtīgi samaisa. Pirms pasniegšanas pārlej ar alu.

 

Temperamentīgais

Lieliski noderēs nākamajā rītā, kad lustīgi nolīgots.

Derēs gaišs lager tipa alus – Mežpils, Tērvetes, Piebalgas un līdzīgi.

2 glāzēm nepieciešams

  • Pudele alus
  • 200 ml tomātu sulas
  • 100 ml laima sulas
  • Pāris tējkarotes Vusteras mērces
  • Pāris tējkarotes asās mērces – Tabasco, Sriracha vai līdzīgas
  • Pāris tējkarotes sojas mērces
  • Nedaudz čili pārslu vai pulvera
  • Smalkais sāls
  • Selerijas kāti pasniegšanai

Pagatavošana

Lēzenā šķīvī sajauc sāli ar čili. Gar glāzes maliņu novelk laima daiviņu un maliņu iegremdē sāls un piparu maisījumā. Trešdaļu glāzes piepilda ar ledu, ielej tomātu sulu, laima sulu, mērces, pievieno pa mazai šķipsniņai piparu. Kārtīgi sajauc. Pirms pasniegšanas pievieno alu un ieliek pa selerijas kātam.

 

Tumšais

Tumšs un stiprs, taču samtains.

Derēs tumšais alus, piemēram, Tērvetes, Bauskas, Valmiermuižas tumšie.

2 glāzēm nepieciešams

  • 100 ml tumšā ruma
  • 300 ml alus
  • Dažas ēdamkarotes citrona sulas (der arī apelsīna sula)
  • Pāris persika daiviņas

Pagatavošana

Trešdaļu glāzes piepilda ar ledu, ielej rumu, citrona sulu un ieliek persikus. Sajauc. Pirms pasniegšanas pievieno alu.

Lasi citur

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

 

Veselība

Privātā Dzīve

Mans Mazais

Astes

AutoBild.lv

Māja

Receptes

Dārzs