• 7 jautājumi un atbildes par kapļa izvēli

    Praktiski padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    21. maijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Sācies lielais ravēšanas laiks! Lai ravēšana nekļūtu par īstām mocībām, liela nozīme ir kvalitatīvam un piemērotam kaplim. Kā tādu atrast?

    Vai tev ir labs kaplis?

    Katram no šiem kapļu veidiem ir savs uzdevums: kaplis ar asmeni domāts ravēšanai, savukārt ar zariem jeb nadziņiem – augsnes irdināšanai starp augiem. Parasti kapļi ar asmeni ir garos kātos, bet ar zariņiem – īsos.

    Padoms! Pērkot kapli ar īso kātu, labāk izvēlies viskošāko – oranžu, sarkanu, dzeltenu –, jo dārzā tumšas krāsas kapli viegli var pazaudēt.

    1. Kāds kaplis labāks – ar platu vai ar šauru asmeni?
      Asmens platums nosaka, cik lielu augsnes laukumu varēsi izkaplēt ar vienu cirtienu, tātad – cik raiti veiksies darbs. Ja asmens ir šaurs, tad, ravējot platākas rindstarpas, kaplis būs daudz biežāk jācilā, tādēļ nogursi ātrāk. Ar pavisam plata asmens kapli būs ērti kaplēt rindstarpas, bet tas jādara uzmanīgi, jo ir risks savainot vai pat izkaplēt augus. Ideāli, ja saimniecībā ir trīs platumu kapļi: mazais – 8 cm, vidējais – 12–16 cm un lielais – 20 cm platumā. Ar vēl platāku asmeni būs fiziski grūti strādāt.
    2. Kāds ir optimālais asmens augstums?
      Jo augstāks asmens, jo dziļāk varēsi iegremdēt kapli augsnē. Tomēr kaplim nav jābūt lāpstai, tādēļ nav lietderīgi izvēlēties kapli, kas augstāks par 4–6 cm.
    3. Parasti kapļi ir ar trapecveida vai trijstūra formas asmeni? Kuru izvēlēties?
      Ar trapeces formas kapli būs ērti gan kaplēt, gan izdzīt vadziņas, gan no bruģa spraugām izkaplēt nezāles. Labākie būs kapļi, kam asmens slīpuma leņķis ir starp 45 un 60 grādiem – ne pavisam kantains, bet arī ne izteikti slīps. Savukārt trijstūra formas kaplis ir īpaši ērts atsevišķu nezāļu izkaplēšanai.
    4. Kādi mazie rušināšanas kaplīši labāki – ar trijiem vai pieciem zariem?
      Labi ir pieczaru kapļi, kam zari izvietoti divās rindās, un tas nozīmē, ka augsnes virskārta tiks uzirdināta pamatīgāk, tādējādi darbs būs kvalitatīvāks un rezultāts labāks. Ir kapļi ar taisnākiem zariem un ar ieliektākiem – gluži kā āķīšiem. Ar taisniem kapļa zariem augsni galvenokārt var tikai irdināt, savukārt āķa formas zari spēj aizķert un izraut arī nezāļu saknes.
    5. Kādu kātu izvēlēties – koka vai metāla?
      Koka kāti ir lētāki, bet neizturīgāki, tie arī jāsargā no mitruma, lai nedeformētos. Kāti no metāla nav tik viegli kā no koka, tie būs dārgāki, taču izturīgāki.
    6. Cik garam jābūt kapļa kātam?
      Ja kaplēsi, stāvot kājās, tad kapļa kātam jābūt krūšu augstumā. Vidējs kāta garums derēs, ja jānoliecas, jo nezāles ir lielākas un jākaplē spēcīgi. Šādam kaplim jāsniedzas līdz gurniem.
    7. Vai tiesa, ka smagāks kaplis ir labāks?
      Parastai dārza ravēšanai smagu kapli nevajag. Tieši otrādi – ar vieglu nenogurstot varēsi strādāt ilgāk. Smags kaplis derēs, ja zeme ir ļoti smaga, cieta vai ar sakaltušu augsnes virskārtu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē