• cīnīties ar prusakiem?

    Zelta padomi
    Ginta Auzniece
    13. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kas pievilina prusakus, kāpēc ar tiem nedrīkst sadzīvot un kā ar šiem nevēlamajiem ciemiņiem cīnīties?

    Raksts no žurnāla Ievas Māja arhīva

    Konsultē Jānis Dreimanis, Latvijas Dabas muzeja Zooloģijas nodaļas vecākais entomologs.

    Bērnībā gan jau katram kaut reizi ir piekodināts: nedrupinies gultā, pievilināsi prusakus. Vai tā ir?

    Zooloģijā prusakus slavē kā vienus no izturīgākajiem kukaiņveidīgajiem. Tie pat vairākus mēnešus spēj izdzīvot bez ēšanas, toties bez ūdens malka gan krietni īsāku laiku. Pārsvarā uz mājām nāk, lai meklētu siltumu. Protams, par spīti izturībai, arī kāda ēdiena druska neskādē. Prusaki savā ēdienkartē labprāt iekļauj visu, ko ēdam mēs, cilvēki. Parasti ēdiena paliekām bagātākā vieta mājās ir virtuve, tāpēc šajā telpā ir vislielākās izredzes sastapt prusakus.

    Šiem kukaiņiem raksturīgi slēpties, kas nozīmē, ka tie izvēlas dzīvot aiz ledusskapja, aiz virtuves iekārtas, zem gāzes plīts, aiz radiatoriem… Uz virtuves galda, kur palikušas ēdiena drupačas, mieloties lavīsies tikai dziļā tumsā, kad mājinieki jau parasti devušies pie miera.

    Un šādā sakarā Austrumu gudrība – neatstāt uz nakti netīrus traukus – līdzās karmiskajam pamatojumam iegūst arī tīri saimniecisku nozīmi.

    Te attaisnojas arī par drupačām gultā teiktais, jo kukainim ir gluži vienalga, kur ēst: uz galda, zem galda, gultā, uz paklāja… Ja tas sajutīs ēdiena smaržu, būs klāt kā likts!

    Visvairāk apdraudēti augšējie stāvi

    Par savu mītni prusaki visbiežāk izvēlas daudzdzīvokļu namus – gana daudz teritorijas, kur izvērsties, silts, arī barība samērā viegli iegūstama. Un prusaki nav no slinkajiem! Viņi pārvietojas pa ventilācijas un komunikācijas šahtām šurpu turpu un pa lūku ieveļas tavā saimniecībā. Tāpēc iesakām noslēgt lūku ar smalku sietiņu, kam prusaks nevarēs tikt cauri. Runā, ka prusakiem vislabāk patīk daudzdzīvokļu māju augšējie stāvi. Sava taisnība tur ir, bet daudz ko izšķir tīri tehnoloģiskas nianses, proti, pa kurieni iet apkures caurules. Ja lielākais siltums koncentrējas augšējos stāvos, prusakiem tur tiešām būs omulīga dzīvošana.

    Zinot, ka prusakiem ļoti pie sirds iet mitrums, turi tīru virtuves izlietnes noteku un ik pa laikam iztīri sifonu, jo arī tur tie spēj iekļūt.

    Tāpat citas mitras vietas būs prusakiem pa prātam, piemēram, kanalizācijas cauruļvadu šahtas, spraugas aiz vannām, duškabīnēm, īpaši, ja šajās vietās regulāri ir mitrs.

    Sadzīvot nedrīkst!

    Ja esi pamanījis savā saimniecībā prusakus, neatliek nekas cits kā ķerties pie to neitralizēšanas. Pirmkārt, prusaki ļoti ātri vairojas. Otrkārt, ja prusakiem trūks barības, tie var sākt iznīcināt tavu iedzīvi, piemēram, grauzt tapetes, arī grāmatas, ādas izstrādājumus. Treškārt, tā kā prusakiem patīk uzturēties netīrās vietās, viņi pārnēsā dažādas kaites, galvenokārt zarnu infekcijas slimības.

    No prusaku fekālijām var rasties alerģija, kas izpaužas kā astma.

    Ja esi nelūgto mājdzīvnieku nobeidzis ar kādu sitampriekšmetu, pārliecinies divreiz par slepkavnieciskā darbiņa rezultātu. Kāpēc? Prusaki ir apveltīti ar lieliskām aktierdotībām – jūtot apdraudējumu, tas var notēlot beigtu, bet pēc tam augšāmcelsies un aizmuks savā paslēptuvē. Sākot karu ar prusakiem, aprunājies ar kaimiņiem. Pat ja neviens neatzīsies, ka ir manījuši savā dzīvoklī prusakus, ir cerība, ka viņi vismaz pievērsīs uzmanību šim faktam. Jo efekts būs tikai tad, ja indēs visi.

    Prusaki, kas sastopami mājās

    Latvijā sastopamas sešas prusaku sugas, no kurām trīs dzīvo savvaļā, bet trīs – cilvēku mitekļos.

    • Virtuves prusaks (Blattella germanica). Latīniskā nosaukuma dēļ dēvēts arī par Vāczemes jeb Vācijas prusaku. Augumā aptuveni pusotra centimetra gari, kas ļauj viņiem ieperināties īpaši šaurās vietās. Optimālā dzīvesvietas temperatūra – no 15 līdz 35 grādiem. Dzīvo aptuveni 200 dienu.
    • Melnais prusaks (Blatta orientalis). Vissenākais Latvijas iemītnieks, agrāk bijis arī visbiežāk sastopamais, bet laika gaitā tos izstūmuši virtuves prusaki. Aptuveni 2 līdz 2,9 centimetrus gari. Patīk mitras vietas. Mūža ilgums – līdz 200 dienām.
    • Amerikas prusaks (Periplaneta americana). Visretāk sastopamais, tomēr miesās visbrangākais – var sasniegt 3 līdz 5 centimetru garumu. Starp saviem ciltsbrāļiem vienīgie izceļas ar labu lidotprasmi. Dzīves ilgums – no trim mēnešiem līdz diviem gadiem.

    Prusaku attīstības cikls

    Prusaku mātītes nedēj atsevišķas olas kā citi kukaiņi, bet izveido sev aizmugurē tādu kā olu maisu jeb ootēku, kurā ir aptuveni 20 līdz 30 oliņu. Tā šī ootēka tiek nēsāta līdz brīdim, kad laiks šķilties jaunajiem kāpuriem. Atšķirībā no daudziem citiem kukaiņiem prusaku kāpuri izskatās tāpat kā pieaugušie prusaki, tikai mazāki izmēros un vēl nespējīgi vairoties. Pāris mēnešu laikā kāpuri izaug par pieaugušiem prusakiem un sāk radīt jaunu prusaku paaudzi.

    Prusaks vai tarakāns?

    Abi šie vārdi apzīmē vienu un to pašu kukaini, tikai divas valodās. Vārds tarakāns ir aizguvums no krievu valodas.

    Ja mājoklī parādās īpatnēja pelējuma smaka, pārbaudi, vai mājās nav iemitinājušies prusaki.

    Kā cīnīties ar prusakiem?

    Ņem vērā! Izmantojot dažādus līdzekļus cīņā ar prusakiem, ņem vērā drošības noteikumus un parūpējies, lai indīgajām vielām nevarētu piekļūt ne bērni, ne mājdzīvnieki. 

    Tautas metodes

    • Uzturi tīrību! Tas nozīmē novāktu pusdienu galdu, noslaucītas drupačas, tīrību ap atkritumu spaini, tīrus paklājus, kārtību ap suņa un kaķa barības traukiem.
    • Smaržojoši augi. Prusakiem nepatīk, kā smaržo kaķumētras, tāpēc vēlams to saišķīšos vai auduma maisiņos izvietot virtuvē un citur.
    • Izveido lamatas! Dziļas burkas apakšā sajauc raugu ar cukuru, novieto to vietā, kur, tavuprāt, varētu apgrozīties prusaki. Pieliec pie burkas kartona vai koka laipiņu un gaidi, kad parazīti sanāks uz mielastu. Vēlāk burkas saturu iznīcini.
    • Darbojies ar putekļsūcēju! Ja ir pamatotas bažas, ka mājās ieperinājušies prusaki, noteikti rūpīgi izsūc visus kaktiņus aiz mēbelēm, grīdas segumu savienojuma vietas, dažādas spraugas. Tā tu iznīcināsi prusaku sadētās oliņas, ko ar aci nevar pamanīt.
    • Nosit! Ja ieraugi pa sienu rāpojošu prusaku, mēģini nosist. Iespējams, tas ir kāds no pirmajiem ienācējiem.
    • Borskābes bumbiņas. Pieskaroties borskābes pulverim, prusaks sajūt stipru dedzināšanu un sāpes un pēc neilga laika nomirst. Sajauc olas dzeltenumu ar 20 līdz 50 gramiem borskābes pulvera tā, lai veidojas biezas konsistences masa, tad saviļā mazas bumbiņas un izliec prusakiem pieejamās vietās.
    • Ožamais spirts. Prusakiem ļoti nepatīk amonjaka smaka, turklāt tā uz kukaiņiem iedarbojās nāvējoši. Uz 10 litriem ūdens (aptuveni viens spainis) pielej vienu ēdamkaroti amonjaka un izmazgā grīdas, īpaši pievēršot uzmanību vietām aiz mēbelēm.
    • Alus. Ielej dziļā burkā nedaudz alus un apzied burkas malas ar vazelīnu. Novieto burku vietā, kur mani prusakus, bet no rīta iznīcini burkā iekritušos.

    Veikalos nopērkamie līdzekļi

    • Aerosols Super Cobra
      Kombinētais insektu iznīcināšanas aerosols, kas likvidē lidojošos un rāpojošos kukaiņus (mušas, moskītus, odus, lapsenes, kodes, blusas, prusakus) iekštelpās un brīvā dabā. 
    • Aerosols Flash 23
      Iznīcina mušas, odus, lapsenes, prusakus, blaktis, blusas un skudras.
    • Kapkan želeja prusaku un skudru iznīcināšanai
      Sasildi šļirci siltā ūdenī, uzklāj želejas pilienus uz sausas virsmas – uz blīvas plēves vai papīra. Indi izliec prusaku apdzīvotās vietās. Ar vienu iepakojumu (30 g) pietiek vidēji 30–50 kvadrātmetru platībai. Želejas darbības laiks – vismaz divi mēneši. 
    • Bros līmlente
      Noņem aizsargpapīru un izvieto slazdus uz grīdas, zem mēbelēm, gar sienām vai citās vietās, kur varētu būt prusaki. Kad slazds pilns, to nomaini uz jaunu. Pēc aizsargpapīra noņemšanas slazds derīgs no trim līdz sešiem mēnešiem neputekļainās vietās un no viena līdz diviem mēnešiem putekļainās vietās.
    • EcoGel ēsmu stacija
      Efektīvs līdzeklis pret pieaugušiem virtuves prusakiem, melnajiem prusakiem, Amerikas prusakiem un jebkurām to attīstības stadijām. Ēsmā esošā želeja satur pārtikas vielas, kas prusakiem ir ļoti pievilcīgas un veicina ēsmas apēšanu. Saindējušies prusaki nenobeidzas uzreiz, bet pārnes aktīvo vielu uz ligzdu, kur ar indi saskaras pārējā kolonija. Iznīcina prusakus aptuveni vienas divu nedēļu laikā. Izvieto ēsmu vietās, kur redzēti prusaki, izmantojot divas ēsmas stacijas vienai istabai. Atver tās, noplēšot galu pa iegriezto līniju, tad aktivizē, ar pirkstiem vertikālā virzienā pilnībā saspiežot kapsulu, līdz želeja izdalās stacijas vidējā nodalījumā. Novieto ēsmas staciju izvēlētajā vietā. Neliec to tiešā saulē vai mitrumā. Ja ēsma apēsta, noliec jaunu.
    • Combat diski
      Satur insekticīdu, kas iznīcina visu veidu prusakus, izraisot kukaiņu saindēšanās ķēdes reakciju. Lai sasniegtu maksimāli labu rezultātu, izvieto diskus vienlaikus visās vietās, kur manīti prusaki. Ieteicams mainīt tos ik pēc sešiem mēnešiem. Nav ieteicams lietot vienlaikus ar citiem prusaku iznīcināšanas līdzekļiem. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē