• Kadiķis – maģiskais koks, kas jāstāda mājas tuvumā

    Dārzs
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    25. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    2/4Kadiķi fonam, kompozīcijām un laukumu nosegšanai

    Kadiķi fonam, kompozīcijām un laukumu nosegšanai

    Kā stāsta stādaudzētavas Arumi saimnieks, dārzkopji izveidojuši paši savu nezinātnisko kadiķu iedalījumu. Botāniķi kadiķus, tāpat kā visus citus augus, dala sugās un šķirnēs, bet dārzkopji – pēc to auguma un formas: klājeniskie kadiķi, stabveida jeb kolonnveida kadiķi un pārējie – izplestie kadiķi.

    Laukumu nosegšanai – klājeniskie kadiķi

    Tie ir kadiķi, kas veido zemu, bet platu augumu: nosedz zemi gluži kā paklājs. Parasti par klājeniskajiem uzskata tādus, kas nepārsniedz pusmetra augstumu. Līdzās klasiskajiem klājeniskajiem kadiķiem (Juniperus horizontalis) šajā grupā iederas arī vairāku citu sugu, piemēram Kazaku jeb sabīniešu kadiķu, (Juniperus sabina) šķirnes.

    Klājeniskajiem kadiķiem patiks augt saulē vai pusēnā. Pa prātam būs arī visai sausa un ne īpaši iekopta augsne, tomēr vislabāk jutīsies vidēji mitrā un vidēji bagātīgā augsnē ar skābu vai neitrālu pH līmeni (no 5,5 līdz 7).

    Klājeniskos kadiķus var stādīt pa vienam vai grupās, bet – jāatrod zelta vidusceļš. Ja stādu no stāda ierok par tālu, ilgu laiku redzami tukši augsnes laukumi, savukārt par biezu sastādīti kadiķi drīz vien sāk cits citam traucēt, un tad stādījums jāretina. Ir grūti pateikt, cik tieši platu laukumu aizņems klājeniskais kadiķis: tā zari mēdz apskaņoties un veidot veselas stādu kompānijas. Ja kadiķa zars apskaņojies, var iegūt pavisam jaunu stādu, vien jānovērtē, cik tālu no zara gala saknes izveidojušās. Ja sakne ir tuvu zara galam (vidēji 20 centimetru) – stāds gatavs, bet, ja sakne ir metru no zara gala, tas nebūs kvalitatīvs.

    Dzīvžogam vai kompozīcijām – stabveida

    Šajā grupā iederas parastā kadiķa (Juniperus communis) šķirnes, arī klinškalnu kadiķu (Juniperus scopulorum) un Virdžīnijas kadiķu (Juniperus virginiana) šķirnes. Izvēloties stādus dzīvžogam, rūpīgi jāizvērtē, cik liels konkrētās šķirnes kadiķis izaugs un cik plats būs tā vainags. Arī šiem kadiķiem patiks saule vai pusēna, vidēji mitra, vidēji bagāta, vāji skāba augsne ar pH 5,5–6. Lai regulētu formu un augstumu, šos kadiķus var apcirpt.

    Kompozīcijām un fonam – izplestie

    Šajā grupā iekļauti lielākā daļa Ficera jeb vidējo kadiķu (Juniperus media (pfitzeriana)) un Kazaku jeb sabīniešu kadiķu (Juniperus sabina) šķirņu. Parasti šie kadiķi izaug vidēji trīs metrus augsti, bet ir arī šķirnes ar kompaktāku augumu. Audzējot krūmveida kadiķus, jāatceras, ka to augumu un platumu var regulēt, apcērpot vainagu vai izgriežot traucējošos zarus. Arī šiem kadiķiem patīk saule vai pusēna, labi augs barības vielām salīdzinoši bagātīgā augsnē.

    Nākamā lapa

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē