• Skrubē un baudi! Kādēļ ķermenim nepieciešama ādas attīrīšana?

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    27. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tās, kas izbaudījušas ķermeņa ādas attīrīšanu ar skrubi SPA rituālā, jau zina, cik burvīga ir sajūta pēc tā. Labs skrubis uzmundrina visas maņas un ne tikai nopulē ādu, bet arī attīra no sārņiem prātu un domas, itin kā piešķirot pasaulei jaunas krāsas. Līdzīgu efektu katra pati varam panākt arī mājās.

    Kāpēc tev vajag skrubi?  

    Regulāra ķermeņa ādas attīrīšana ir svarīga tāpēc, ka āda ir mūsu lielākais izvadorgāns un caur porām ādas virspusē nonāk sviedri, toksīni, šlakvielas un citi vielmaiņas galaprodukti. Reizi nedēļā ādai ir vajadzīga dziļāka attīrīšana, lai tai būtu vieglāk elpot, lai āda labāk justos, uzlabotos tās aizsargfunkcijas un elastība. Ādas attīrīšanai ņem talkā ķermeņa skrubi! Vari to pagatavot pati vai nopirkt veikalā. Galvenais – lai pēc skrubja izmantošanas āda justos vēl labāk.

    Kas skrubī vērtīgs?

    • Sāls. SPA visbiežāk tiek izmantoti sāls skrubji, jo tie ir visiedarbīgākie. Ķermeņa ādas attīrīšanai sāls ir tik noderīgs tāpēc, ka tas rada osmotisko spiedienu, izvelkot ārā lieko šķidrumu un toksīnus, kas sakrājušies ādas virskārtas starpšūnu telpā, un stimulējot limfas plūsmu. Sāls noberž atmirušās šūnas, iztīra poras, uzlabo ādā mikrocirkulāciju, labvēlīgi ietekmē ādas elastību, tonusu un mazina celulītu. Vislabāk ķermeņa procedūrām der nerafinētais jūras sāls.

    Jo mazāk sāls apstrādāts, jo tas ir vērtīgāks.

    Dabiska sāls sastāvā ir daudz vērtīgu mikroelementu, kas remineralizē – atjauno organismā nepieciešamo minerālu līdzsvaru. Var izmantot Nāves jūras sāli, Ķeltu jūras sāli, Himalaju sāli vai jebkuru citu tīru rupjo sāli bez piemaisījumiem. Rūpnieciski ražotais galda sāls nebūs labākā izvēle, jo ražošanas procesā tas apstrādāts ļoti augstā temperatūrā, tāpēc tam piemīt tikai mehāniskā skrubja īpašības, bet ir zudis vērtīgais remineralizācijas efekts. Sāls skrubim parasti pievieno arī dažādas vērtīgas sastāvdaļas, piemēram, citrona, kadiķa vai citas ēteriskās eļļas.

    • Cukurs. Īpaša vieta SPA kultūrā ir cukura skrubjiem, jo cukurs ādu ne vien attīra, bet arī baro un piesātina ar noderīgām vielām. Cukura skrubis uz ādas veido kārtiņu, kas no virspuses nelaiž cauri mitrumu, tāpēc visas aktīvās vielas, ko satur skrubis, ātri uzsūcas. Cukurs rada pīlinga efektu, tas noberž atmirušās šūnas un vienlaikus aktivizē atjaunošanās procesus ādā. Cukura skrubjiem parasti liek klāt dabiskas eļļas (olīveļļu, kokoseļļu, vīnogu kauliņu eļļu u. c.), kā arī bišu vasku.  

    Kā to pareizi darīt

    Virzienam ir nozīme! 

    Skrubējot ādu un pēc tam uzklājot krēmu, labāku efektu gūsi, ievērojot pareizo virzienu, – visas kustības jāveic virzienā uz sirdi. Tā tiek ievērots arī limfas atteces virziens. Dari to bez steigas, lai ne tikai iekustinātu ādas virsējo slāni, bet arī iedarbotos dziļāk. 

    • Kājas. Tās apstrādā pirmās, sāc no pirkstu galiņiem –uz augšu, aizmugurējā daļā – vispirms līdz ceļa locītavai, tad augšup.
    • Rokas – no pirkstu galiem, pa plaukstu, pa roku uz augšu līdz elkoņa locītavai un tālāk virzienā uz plecu un padusi. 
    • Kakls un dekoltē zona – šīs ķermeņa vietas vari neskrubēt, bet, klājot krēmu, zied to virzienā no augšas uz leju, sākot no auss ļipiņas un skausta, uz centru kakla priekšpusē, līdz un pāri plecam.
    • Krūtis un vēders.  Masē apļojošām kustībām pulksteņa rādītāja virzienā, no vidukļa uz augšu, zem vidukļa – uz leju.
    • Mugura. Apstrādā to, ievērojot virzienu uz padusēm, tad apļojošām kustībām – sēžas apaļumus.

    Noderīgi knifiņi

    1. Ideāli, ja skrubēšanos apvieno ar pirti vai arī dara to pēc karstas dušas.
    2. Kaut arī efekts ir ļoti tīkams, tomēr nevajadzētu lietot skrubi biežāk kā reizi nedēļā, lai nesabojātu ādas dabisko aizsargslāni.
    3. Ja skrubi lieto regulāri, iemasē to ādā un noskalo. Lai ādu attīrītu dziļāk, papildus apstrādei ar skrubi vari veikt pašmasāžu – kādas 5 minūtes apļveida kustībām masē ādu, kamēr tā kļūst sārta. Ja ādu kņudina, tad gan neberz, bet, ja āda jūtas labi, paturi skrubi uz ādas kā masku vēl kādas 5 minūtes, lai vērtīgās vielas iesūcas dziļāk, un tikai tad noskalojies.
    4. Skrubis burtiski atver ādu, nopulē lieko, tāpēc noteikti pēc tā ir jālieto krēms, eļļa vai losjons, kas aizver ādu – palīdz atjaunot ādas dabisko aizsargbarjeru, ko veido plāna, neredzama hidrolipīdu kārtiņa.
    5. Pēc skrubja jebkurš kosmētikas līdzeklis iedarbojas īpaši dziļi un efektīvi, tāpēc ieteicams izvēlēties iedarbīgu kosmētiku, kas paredzēta noteiktam mērķim: mazināt celulītu, savilkt un nostiprināt ādu, mitrināt, barot vai modelēt ķermeņa kontūras.
    6. Skrubi nedrīkst lietot uz iekaisušas, apsārtušas, tikko vaksētas vai epilētas ādas! Ādu papildus kairinot, var radīt iekaisumu.

    8 pašas gatavoti skrubji

    1. Rožainais skrubis
      Sievišķīgais, smaržīgais rozā skrubītis izcili attīra un mitrina ādu. Cēlais rozes aromāts harmonizē gan prātu, gan ķermeni.

      Tev vajadzēs: 1/2 tases smalkā Himalaju sāls, 4 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas, 2 pilienus rožu ēteriskās eļļas un kaltētas rožu ziedlapiņas.

      Kokosriekstu eļļu nedaudz uzsildi un piepilini rožu eļļu. Samaisi. Pieliec sāli, rožu ziedlapiņas un vēlreiz visu sajauc.
      Ekonomiskāk! Tā kā rožu ēteriskā eļļa ir diezgan dārga, to vari aizvietot ar ģerānijas ēterisko eļļu.

    2. Rīta skrubis
      Attīra ādu un labi palīdz cīņā ar celulītu.

      Tev vajadzēs: 1/2 tases smalkā jūras sāls, 1/4 tases maltas kafijas, 3 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas, 1 tējkaroti kanēļa.

      Kokosriekstu eļļu nedaudz uzsildi un sajauc kopā ar sausajām sastāvdaļām. Iemasē ķermenī, īpaši cītīgi apstrādājot problēmzonas.

    3. Putotais skrubis
      Sniedz ādai īpaši patīkamas sajūtas, maigie skrubja mākonīši to gan nopulēs, gan dziļi pabaros. 

      Tev vajadzēs: 1/2 tases vīnogu kauliņu eļļas, 1/2 tases nerafinētas kokosriekstu eļļas, 1 tasi cukura, 1 tējkaroti kukurūzas cietes un dažus pilienus tavas mīļākās ēteriskās eļļas (labi derēs, piemēram, jasmīna vai laima eļļa).

      Kokosriekstu eļļu uzsildi, līdz tā izkūst, un metāla bļodiņā sajauc ar vīnogu kauliņu eļļu. Ieliec saldētavā un paturi tur līdz brīdim, kad maisījums sāk cietēt (tas ik pa laikam jāpārbauda). Kad masa sāk mainīt tekstūru, izņem no ledusskapja un ar mikseri puto 2–3 minūtes. Pieber kukurūzas cieti un vēl nedaudz paputo. Pievieno cukuru un ēterisko eļļu, samaisi un iepildi burciņā.

    4. Rudenīgais skrubis
      Gan pīlādžos, gan dzērvenēs ir daudz antioksidantu un vitamīnu, tie palīdz mazināt iekaisumu, attīra un aizsargā ādu. Savukārt apelsīna smarža spēs uzlabot noskaņojumu pat vispelēkākajā un lietainākajā dienā.

      Tev vajadzēs: 1/2 tases uzsildītas kokosriekstu eļļas, 1/2 tases pīlādžogu vai dzērveņu, 1,5 tases cukura, 2 tējkarotes vaniļas cukura, 8–10 pilienus apelsīnu ēteriskās eļļas.

      Pīlādžogas vai dzērvenes sablendē un samaisa ar pārējām sastāvdaļām.

    5. Melnais skrubis
      Oglei piemīt dziļi attīrošas jeb detoksicējošas īpašības. Tā efektīvi izvada sārņus, savukārt avokado mitrina ādu

      Tev vajadzēs: 1/4 tases cukura, 2 ēdamkarotes avokado eļļas, 4 tabletes aktivētās ogles.

      Ogli saberz pulverī un pievieno pārējām sastāvdaļām. Ierīvē ādā un nedaudz paturi.

    6. Medus skrubis
      Medus lieliski attīra ādu, īpaši noderīgs ādai, kas zaudējusi tvirtumu un elasticitāti. Medus piesātina ādu ar vērtīgiem enzīmiem un fermentiem un vienlaikus palīdz no ādas izvadīt lieko šķidrumu, toksīnus un paātrina ādā vielmaiņu. Aktīvās vielas, kas ir medū, aktivizē tauku šķelšanos un izvada vielmaiņas galaproduktus no organisma.

      Tev vajadzēs: 200 g jūras sāls vai rupjā galda sāls, 200 g cukura (vislabāk – brūnā, bet derēs arī baltais), 200 g medus un dažus pilienus citrusa, kadiķa vai fenheļa ēteriskās eļļas (ja nav, vari pievienot sarīvētu citrona miziņu). Visu rūpīgi samaisi. Klāj skrubi uz visa ķermeņa, vairāk uzmanības pievēršot problēmzonām.

      Vienkāršāk! Vari arī ķermeni skrubēt ar tīru medu, izvēloties tādu, kas ir mazliet sacukurojies. Vari arī tam pievienot nedaudz kafijas vai sāls.

    7. Burvīgais cukura skrubis
      Ļoti vienkārši pagatavojams, bet efektīvs skrubis, ideāli piemērots problēmzonu kopšanai. 

      Tev vajadzēs: glāzi brūnā cukura, 1/2 glāzes mandeļu eļļas, 1 ēdamkaroti kāda citrusaugļa (vislabāk citrona) sulas.

      Visu samaisi, liec burkā un uzglabā ledusskapī.

    8. Ceriņu skrubis
      Šis ir absolūti izcils skrubis pavasarī – laikā, kad sāk ziedēt ceriņi. Aromāts ir neaprakstāms!

      Tev vajadzēs: smaržīgos ceriņu ziedus, smalko jūras sāli.

      Saberz visu kopā piestā un tūdaļ izmanto. Ierīvē ķermeni un nedaudz paturi.

    Kas tā tāda – sausā skrubēšana?

    Ja netīk neko klāt uz ādas, vari vienkārši norīvēt ādu, izmantojot dabiska materiāla masāžas cimdiņu, suku, sūkli vai dvieli.

    Jutīgu ādu ātri var sakairināt, tāpēc nerīvē pārāk spēcīgi. 

    Tāda sausā skrubēšana ātri uzlabo asinsriti ādā, efektīvi sasilda ādas virskārtu, mehāniski atbrīvo ādu no atmirušo šūnu kārtas un stimulē limfas atteci. Tas uzlabo ādas elpošanu, veicina skābekļa piegādi šūnām un palielina ādas caurlaidību – sagatavo ādu tālākai aktīvo vielu iedarbībai.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē