• Pētījums prognozē: Covid-19 rezultātā ap 15 miljoniem neplānotu grūtniecību

    Sekss
    Santa.lv
    Santa.lv
    18. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    ASV veiktais pētījums par Covid-19 ietekmi uz cilvēku seksuālo dzīvi prognozē, ka pandēmija var veicināt ap 15 miljoniem neplānotu grūtniecību. Tas saistāms ar kontracepcijas līdzekļu nepieejamību vai lietošanas pārtraukšanu.

    Pandēmija ir atstājusi iespaidu uz visām dzīves sfērām. Dzirdam saukli «Paliec mājās!», darba vietas pēc iespējas darbiniekiem ļauj strādāt attālināti. Nekas cits neatliek, kā ik dienas no rīta līdz vakaram mājās palikt ar savu otru pusīti. Tas ir ietekmējis arī attiecības ģimenē, seksuālo dzīvi, ģimenes plānošanu un kontracepcijas lietošanu.

    Šobrīd reproduktīvās veselības jomā svarīgākais jautājums ir ģimenes plānošana – kontracepcijas līdzekļu pieejamība un lietošana. Tomēr tikpat nopietni jādomā par grūtniecības norisi un jauno māmiņu mirstību pandēmijas laikā.

    Pētījumi par Covid-19 ietekmi uz pāru seksuālo dzīvi

    Tiek veikti dažādi pētījumi, kas saistīti ar reproduktīvo veselību un ieradumiem – gan Amerikas Guttmacher Institute, gan “I-SHARE”, kurā iesaistījusies arī Latvija.

    20% no aptaujas respondentiem atzīst, ka seksuālā aktivitāte Covid-19 laikā samazinās.

    Viena trešdaļa no pāriem atzīmē, ka izjūt lielāku spriedzi. Daļai sieviešu samazinās apmierinātība ar seksuālo dzīvi, kamēr vīriešiem šis faktors īpaši nemainās.

    Zīmīgi, ka aptaujā Latvijā 88% no respondentiem ir dāmas un tikai 12% – kungi. Tas pierāda to, ka sabiedrībā vēl valda uzskats – ģimenes plānošana un kontracepcija ir tikai sievietes atbildība.

    „Mums nav izglītības šajā jomā. Skolās šādu stundu nav, bet ģimenēs par to negrib vai neprot runāt,” secina RSU Sabiedrības veselības institūta direktore profesore Gunta Lazdāne. Joprojām ir dzirdami argumenti, ka „laikos, kad mēs augām, par to nestāstīja, kāpēc lai tagad būtu citādi”.

    Dzimumaudzināšanai ir ļoti liela nozīme ne tikai meiteņu veselības saglabāšanā un veicināšanā, bet arī zēnu attieksmes veidošanā pret šiem jautājumiem. Vēl jo vairāk šajā laikā, kad visapkārt ir tik daudz pretrunīgas informācijas.

    Vēl noskaidrots, ka 132 mazāk attīstītās valstīs, pie kurām gan Latvija nepieder, par 10% samazinās kontracepcijas medikamentu lietošana. Tā rezultātā paredzams liels skaits neplānotu grūtniecību – pat 15 miljoni. Ja nebūs pieejama arī aprūpe grūtniecēm un jaundzimušajiem, ir paredzami 28 000 jauno māmiņu nāves gadījumu. Satraucoši ir arī prognozētie dati par abortu, jo, ja tas nebūs pieejams drošos apstākļos, varētu beigties ar vairāk nekā 3 miljoniem riskantu abortu un 1000 sieviešu nāvi.

    Pandēmijas ietekme uz kontracepcijas lietošanu

    Uz jautājumu, vai pandēmija ietekmējusi grūtniecības plānošanu, profesore atbild, ka pagaidām par to vēl ir grūti spriest, jo Covid-19 ekspozīcija nav bijusi ļoti ilga. Lielākoties cilvēki domā par bērniņu un plāno grūtniecību tad, kad jūtas droši, tāpēc šis rādītājs var būt gan ar plus, gan mīnus zīmi.

    „No praktizējošiem ginekologiem dzirdam ziņas, ka sievietes grūtniecības uzskaitē stājas vairāk nekā iepriekš. Tomēr par reāliem datiem varēsim spriest tikai nākamgad,” min eksperte.

    Covid-19 pandēmijas laikā mēs ne tikai esam aicināti iespēju robežās strādāt un mācīties attālināti, bet arī medicīniskās konsultācijas saņemt attālināti. Aptaujā iegūtie dati liecina, ka 30% respondentu savas vizītes dažādu iemeslu dēļ bija atcēluši. Šajā kontekstā jāsaprot, cik lielā mērā vizīte uzskatāma par neatliekamu. Gadījumā, ja sievietei paredzēta kontracepcijas līdzekļa ievadīšana, ko klātienē veic medicīnas personāls, pašizolācijas laikā tas nav iespējams. Tādā gadījumā pāris varētu izmantot attālinātu konsultāciju un vienoties par citu kontracepcijas metodi, izvēloties e-vidē izrakstītos medikamentus.

    Ieteikumi kontracepcijas izvēlē

    “Lēmumu par kontracepciju nevajag atlikt uz rītdienu, jo rīt nekas nemainīsies,” rezumē profesore G. Lazdāne. Viņa iesaka izmantot efektīvus ilgtermiņa kontracepcijas līdzekļus, lai gadījumā, ja grūtniecība nav plānota, neiedzīvotos vēl papildu problēmās. It īpaši, ja sievietei ir neplānota grūtniecība un viņa vēlas to pārtraukt, bet ir bijusi saskarsme ar Covid-19 un jābūt pašizolācijā. Tas var būt sarežģīti.

    „Piemēram, sieviete nāk ar visiem dokumentiem pārtraukt grūtniecību, bet tests izrādās pozitīvs. Viņai saka: izārstēsiet Covid-19, un tad nāciet atkal.” Tādas situācijas ir arī citviet pasaulē. Tas ļāvis attīstīties telemedicīnai ne tikai konsultāciju jomā, bet arī konsultējot sievieti medikamentozā aborta veikšanā attālināti.”

    Ja pāris ir reproduktīvā vecumā, bet bērnus vairs nevēlas, profesore iesaka izvēlēties atgriezeniskas kontracepcijas metodes, kā dzemdes spirāli, zemādas implantu, jo pēc ķirurģiskām manipulācijām reprodukcija dabiskā ceļā praktiski nav iespējama.

    „Bet ja nu pēc Covid pārdomāsiet?” jautā Lazdāne. Taču tiem, kas plāno pasaulē laist bērnus, eksperte rekomendē mīlestību, pozitīvas emocijas, veselīgas seksuālās attiecības, pilnvērtīgu uzturu, fiziskās aktivitātes, D vitamīnu un folskābi. Tās ir vienkāršas lietas, kas palīdz gan grūtniecības plānošanā, gan cīņā pret Covid-19.

    * https://www.rsu.lv/aktualitates/atskats-uz-zinatnisko-konferenci-par-covid-19-ietekmi-uz-seksualo-un-reproduktivo

    (ar konferences videoierakstu)

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē