• Mūžībā aizgājis komponists Jānis Porietis

    Sabiedrība
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    1. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: https://www.facebook.com/programma.klasika
    67 gadu vecumā, pēc vairāku mēnešu ilgas cīņas ar smagu slimību, mūžībā aizsaukts komponists Jānis Porietis, vēsta Latvijas Radio 3.

    «Viņš nebija no daudzrakstītājiem, taču katra viņa kompozīcija, vai tā būtu Noskaņa klavierēm vai Skice flautai, Pavasara akvarelis, bērnu dziesmas, kas joprojām ir aktīvā mazāko dziedātāju repertuārā, vai skaņu ainas radiolugai Uršulīte, – līdzinās nostrādātām pērlītēm – izteiksmīgām, lakoniskām, vieglas rokas un gaišas domas radītām,» teikts Latvijas Radio 3 paziņojumā.

    Jānis Porietis dzimis 1953. gada 14. novembrī Rīgā. Mācījies Emīla Dārziņa Mūzikas skolā, zēnu kora klasē, 1972. gadā pabeidzis skolu divās specialitātēs: kordiriģēšanas un mūzikas teorijas klasi. Turpat mācījies arī kompozīciju pie Ģederta Ramana. Studējis LVK kompozīcijas fakultātē, Jāņa Ivanova klasē, kuru absolvējis 1977. gadā.

    Jau studiju laikā, 1976. gadā sācis strādāt Latvijas radio par mūzikas ierakstu skaņu režisoru un turpinājis šo darbu līdz pat 1991. gadam. No 1974. gada līdz 1998. gadam mācījis kompozīciju EDMS. Strādājis par kompozīcijas skolotāju Cēsu, Gulbenes un Ērgļu mūzikas skolā. Kopš 2000. gada ir Rīgas 2. mūzikas skolas kompozīcijas pedagogs. Dienesta laikā vadījis armijas estrādes ansambli Zvaigznīte. Vadījis bērnu vokāli instrumentālo ansambli Kolibri.

    Viens no nedaudziem komponistiem Latvijā, kurš bijis mūzikas mācību iestādes vadītājs – strādājis par Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas koledžas direktoru (1991–2000). Bijis Latvijas Republikas Kultūras ministrijas Valsts kultūrizglītības centra direktors (2000–2005), Latvijas Republikas Saeimas deputāts (2005–2010). Publicējis presē recenzijas par koncertiem, rakstus par sabiedrisko organizāciju darbību.

    Kopš 1980. gada Jānis Porietis bijis Latvijas komponistu savienības biedrs; kopš 1997. gada – nodibinājuma Kultūras atbalsta fonda Klēts Cēsīs valdes loceklis un komponists bijis arī Latvijas mūzikas izglītības iestāžu asociācijas (LMIIA) Goda loceklis. 

    Laiku, kad viņš strādājis par skaņu režisoru Latvijas Radio Porietis, novērtējis kā „visinteresantāko un saistošāko” savā biogrāfijā. Viņa vadībā tapis desmitiem un simtiem vērtīgu akadēmiskās un vieglās mūzikas ierakstu ar tādām atskaņotājmākslas leģendām kā Ilze Graubiņa, Inta un Māris Villeruši, pianiste Jautrīte Putniņa, Valdis Zariņš, Raimonds Pauls, Ivars Vīgners, Uldis Stabulnieks, grupa Sīpoli, Knīpas un knauķi

    „Komponēšana ir ieiešana citā gara pasaules dimensijā. Lai tajā ieietu, ir jāmeklē ceļi – dabā, skaņās, mīlestībā…” savulaik teicis Jānis Porietis.

    Izsakām visdziļāko līdzjūtību Jāņa Porieša tuviniekiem un draugiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē