• Latvietes raujas kosmosā! Vai arī es varētu būt astronaute?

    Karjera un bizness
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    12. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tu pati vai tava meita – potenciālā astronaute? Pēc desmit gadu pārtraukuma Eiropas Kosmosa aģentūra atkal izsludinājusi jaunu astronautu atlasi. Pirmo reizi uz atlasi gaidīti pretendenti arī no Latvijas. Šobrīd potenciālo gribētāju vidū no mūsu valsts dominē sievietes. Konsultē PAULS IRBINS, Latvijas Kosmosa industrijas asociācijas prezidents.

    Laipni lūgtas

    Tuvākajā nākotnē Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) ieplānojusi vairākas iespaidīgas kosmosa misijas – arī uz Mēnesi, tāpēc izsludināts jauns iesaukums astronautu rindām. Pieteikšanās oficiāli tiks atvērta 31. martā, konkursam pavisam būs sešas kārtas. Esošie astronauti aicinājuši gribētājus nenobīties, sekot savam sapnim un pieteikties.

    «Vēl pirms 10–20 gadiem visa šī joma vairāk tika uztverta kā vīriešu nozare. Taču kopš iepriekšējās atlases pasaule ir ļoti mainījusies, tāpēc šoreiz īpaši uzrunātas sievietes. Pasaulē labi zināmā itāļu astronaute Samanta Kristoforeti tieši tā arī teica: mēģiniet!» stāsta Pauls Irbins.

    «Par kosmonautiem kļūst gudri un varoši cilvēki neatkarīgi no dzimuma un no tā, cik liela ir viņu pārstāvētā valsts. Tagad arī Latvijai pirmo reizi ir iespēja – mums ir jādomā plašāk! Latvieši vēl pirms 150 gadiem pārsvarā bija zemnieki, līdz nāca Krišjānis Valdemārs un aicināja: brauciet, latvji, jūriņā! Droši vien arī tolaik varēja teikt – kāda jūra, mums tak te kartupeļi un mieži jāaudzē! Bet izrāviens bija! Tagad ir līdzīgi. Esam jaunā ērā, jūras vietā ir jāapgūst kosmoss, un jaunie kontinenti tagad ir Mēness un Marss!»

    Jau desmit gribētāju

    Šajā atlasē EKA meklē divu veidu astronautus. Pirmie būs tā dēvētie karjeras astronauti – pilna laika darbinieki, kas piedalīsies lielajās, ilgstošajās misijās. Otrie – projektu astronauti, kas darbosies konkrētos projektos, misijās. Šobrīd nopietnu interesi par dalību jau izrādījuši desmit cilvēki no Latvijas, lielākā daļa – sievietes.

    Precīzi atlases kritēriji būs zināmi marta beigās, taču daļa jau ir zināmi.

    Tehniskie jeb pamatkritēriji

    • Maģistra grāds eksaktajās, dabas zinātnēs vai medicīnā, vismaz 3 gadu darba pieredze.
    • Izcila veselība (pilotu 2. klases medicīnas pārbaude).
    • Perfekta angļu valoda, krievu valoda – vēlama.

    Kvalitātes kritēriji

    • Motivācija, nākotnes mērķi saistīti ar kosmosu.
    • Dalība zinātniskajās misijās, izdzīvošanas apmācībās.
    • Pilotēšanas, niršanas, kalnu ekspedīciju, pirmās palīdzības pieredze.
    • Publikācijas, aizraušanās un hobiji.

    Pauls Irbins lēš, ka augstais sieviešu pieteikumu īpatsvars varētu paaugstināt Latvijas izredzes tikt pie sava astronauta.

    «Joprojām aicinu pieteikties fiziķes, ķīmiķes, ģeogrāfes, bioloģes, mediķes. Potenciālie pretendenti pēc padoma var vērsties pie manis, esmu visus apvienojis grupā, lai kopīgi vēl paspētu apgūt kādas vēlamās iemaņas. Iecerēt organizēt, piemēram, izdzīvošanas, niršanas apmācības, nelielas zinātniskās ekspedīcijas. Pieteikumu iesniegšana noslēdzas maija beigās, tāpēc, piemēram, ja vēl nav nekādas lidošanas pieredzes, var paspēt to noorganizēt ar mazu lidmašīnu. Tie visi būs kaut nelieli, tomēr plus punkti.»

    Pretendentiem vajadzētu būt vecumā no 28 līdz 44 gadu vecumam, jo vēl jau vairāki gadi paies apmācībā, līdz astronauts tiks pie pirmajiem lidojumiem. Fakts, ka sieviete ir māte, netiek uzskatīts par šķērsli, jo mūsdienās arī tēvu loma ģimenē mainās. Tomēr EKA brīdina, ka astronautu darbs nav viegls, tas nozīmē ilgstošu prombūtni no ģimenes – pat pusgadu un gadu, jo būs jādodas ilgstošās misijās. Tiem, kam jau ir ģimene, jābūt pilnīgi pārliecinātiem par tās atbalstu.

    Kur var pieteikties?

    EKA karjeras portālā: https://www.esa.int/

    Gribu mēģināt, jo kosmoss vilina

    VERONIKA PUIŠA,

    mediķe, vēlas startēt astronautu atlasē:

    «Izlēmu pieteikties, tiklīdz kļuva zināms, ka arī Latvijas pilsoņiem ir šāda iespēja. Jau atlase vien būs neatkārtojama pieredze. Saprotu, ka izredzes nav lielas, tomēr, ja kādam no latviešiem izdosies tikt cauri kaut vai pirmajai atlases kārtai, tas jau būs panākums mums kā valstij. Pašlaik esmu Lielbritānijā, strādāju slimnīcā ar kovida pacientiem.

    Man jau ir maģistra grāds aerokosmiskajā medicīnā, kas iegūts King’s College London, ir arī Karaliskās Ārstu koledžas diploms aviācijas medicīnā. Esmu izgāju arī astronautikas kursus Floridā ASV un Kosmosa studiju programmu Starptautiskajā kosmosa universitātē Strasbūrā. Ģimene mani atbalsta, un tuviniekiem man lēmums pieteikties astronautu atlasē nav pārsteigums, viņi jau zina, cik ļoti interesējos par aviāciju un izpletņlēkšanu.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē