• FOTO: Spēlfimai Melnā vēža spīlēs45

    Izklaide
    Santa.lv
    Santa.lv
    4. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Latvijas Nacionālais arhīvs
    Jūnijā 45. gadu jubileju atzīmē tautā iemīļotā spēlfilma Melnā vēža spīlēs, kurā režisors Leonīds Leimanis turpinājis ar Vella kalpiem aizsākto muzikālo kostīmfilmu stilistiku.

    Rīgas kinostudijā 1975. gadā tapusī piedzīvojumu spēlfilma kino cienītājus priecē ar lielisku aktieru ansambli, kuru atveidotie pievilcīgie, enerģijas pilnie, izdomas bagātie un komiskie personāži sniedz iespēju sekot spraigajam, mīlestības cauraustajam sižetam.

    Filma īpaša arī muzikālā noformējuma ziņā. Pēc režisora pasūtījuma to radījis komponists Raimonds Pauls. Populārākā no liriskajām melodijām – Nakts dziesma, ko izpildīja Nora Bumbiere un Viktors Lapčenoks (filmā to šķietami dziedāja Lilita Ozoliņa un Uldis Dumpis). Tā neoficiālajā 1975. gada Mikrofona aptaujā ierindota otrajā vietā. Dejas filmā izpilda Valsts deju ansamblis Daile, vēsta Latvijas Nacionālais arhīvs.

    Ne mazāk pievilcīga un baudāma filmas tapšanas vieta – Alauksta ezera apkārtne, Jaunpils pils un Cesvaines pils ar parku.

    Filma visai nenopietnā stilā vēsta par Kurzemes hercogistes laika notikumiem 17. gadsimtā. Drosmīgajiem latviešu zemnieku puišiem, protestējot pret Kurzemes hercoga, Polijas karaļa un muižnieku patvaļu, nākas cīnīties arī par mīlestību. Tiek likta lietā izdoma, attapība, drosme un spēks, lai atgūtu piķiera Jāņa iemīļoto, bet kunga noskatīto meiteni Māru. Jānis kopā ar draugu kalēju Mārtiņu (Uldis vazdiks), visai amizantā veidā pārtopot par Polijas karaļa sūtņiem, dodas glābt līgavu… Mīlestība, protams, uzvar.

    Filmas režisors ir Aleksandrs Leimanis, scenārija autori Jānis Anerauds un Aleksandrs Leimanis, operators Mārtiņš Kleins, mākslinieks Dailis Rožlapa, kostīmu māksliniece Natālija Šaporina, horeogrāfs Uldis Žagata.

    Galvenajās lomās Lilita Ozoliņa (Māra), Uldis Dumpis (piķieris Jānis), Uldis Vazdiks (kalējs Mārtiņš), Gunārs Cilinskis (hercogs), Baiba Indriksone (hercogiene), Eduards Pāvuls (Hāgens), Vaironis Jakāns (barons Heksenbergs), Valentīns Skulme (svētais tēvs), Ģirts Jakovļevs (kņazs Dušinskis).

    Filmu var noskatīties Nacionālā Kino centra portālā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē